Impresionant! Haka, ritualul maori cu care au vrut să bage groaza în francezi. Răspunsul a venit pe teren
articol scris de Digi Sport09.09.2023, 08:44
Meciul Franța - Noua Zeelandă, scor 27-13 deschiderea Cupei Mondiale la Rugby, a fost asteptat de toată lumea și pentru a vedea celebrul ritual haka, pus în scenă de jucătorii echipei All Blacks.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Cei 80.000 de spectatori de pe Stade de France și zecile de milioane de oameni din fața televizoarelor au fost ca de fiecare dată impresionați de ritualul maori. All Blacks nu au reușit însă să-i sperie pe francezi, care au jucat foarte bine și au obținut o victorie meritată, la debutul competiției care se va încheia pe 28 octombrie.
- Cupa Mondială de Rugby este în direct pe canalele Digi Sport
Toată lumea aștepta să vadă cum reacționează francezii la haka. De data asta s-au rezumat să privească respectuos
Acest ritual, cum spuneam, era așteptat de toată lumea, dar oamenii erau curioși să vadă și cum vor reacționa francezii, gazdele competiției, mai ales că de-a lungul timpului au existat momente în care au răspuns după haka.
De data aceasta a fost liniște, iar reprezentanții Cocoșului Galic s-au limitat să privească respectuos ritualul ”15-lui” advers.
Ce este haka și când a fost preluată de naționala de rugby a Noii Zeelande
Dansul a servit inițial la pregătirea războinicilor maori înainte de luptă și a fost preluat secolul trecut de All Blacks. A devenit un fel de simbol planetar de provocare înaintea unui meci de rugby în care una dintre combatante este naționala Noii Zeelande. „Un moment care ne unește. Pentru mine este vorba despre moștenirea noastră, despre ceea ce s-a făcut înaintea noastră. Este un moment de pregătire pentru luptă”, a explicat jucătorul Beauden Barrettel agenției de presă AFP.
Galerie Foto
În Noua Zeelandă, tribul maori Ngati Toa, din jurul capitalei Wellington, este recunoscut drept gardianul cultural al Ka Mate. Ritualul a fost realizat de șeful războinic Te Rauparaha în jurul anului 1820, pentru a sărbători evadarea sa dintr-un trib rival.
Pentru neozeelandezi, Ka Mate a fost interpretat „ca un semn de respect profund la înmormântări, aniversari sau nunți. Este vorba de menținerea prestigiului unui eveniment”, a explicat Taku Parai, un membru al tribului maori Ngati Toa, citat de infobae.
La început, All Blacks realizau haka doar când evoluau în deplasare, iar jucătorii care nu erau de origine maori nu participau.
Wayne „Buck” Shelford , care s-a alăturat echipei în anii 1980, a transformat haka în dansul feroce de astăzi, iar celebrul haka a devenit marca echipei naționale a Noii Zeelande. Din 1987, haka a devenit un element tradițional la meciurile All Blacks, an în care naționala a câștigat prima sa Cupă Mondială de Rugby.
Video cu ritualul haka, realizat înaintea meciului de deschidere a Cupei Mondiale 2023, Franța-Noua Zeelandă 27-13
Etichete: haka , cupa mondiala de rugby , franta noua zeelanda rugby
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...