Georgia face presiuni tot mai mari pentru a fi primită în Turneul celor 6 Naţiuni
23.02.2017, 17:01Georgia face presiuni din ce în ce mai mari pentru a accede în Turneul celor 6 Naţiuni la rugby.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Aflată înaintea Italiei în clasamentul mondial, Georgia a făcut progrese uriaşe în ultimii ani, iar rugbyul devine rapid un sport naţional. Când echipa naţională joacă pe teren propriu, tribunele adună peste 50.000 de suporteri. Există un canal de televiziune exclusiv pentru rugby, iar fotografia celui mai cunoscut jucător al Georgiei, Mamuka Gorgodze, supranumit Gorgodzila, se găseşte pe toate autobuzele din Tbilisi.
Din 2011, Georgia a câştigat toate ediţiile din Rugby Europe Championship, iar în 2015 s-a impus în premieră în două meciuri la Cupa Mondială şi şi-a asigurat astfel prezenţa la următorul turneu final, cel din Japonia, în 2019.
Georgienii se gândesc să formeze o franciză care să participe fie în liga celtică, Pro 12, fie în liga din Emisfera sudică, Super Rugby.
Rugbyul din această ţară este susţinut financiar de fostul premier Bidzina Ivanishvili, un miliardar gruzin care este dispus să plăteasca 10 milioane de euro anual pentru includerea în cea mai veche competiţie interţări a lumii.
Georgienii doresc un sistem de promovare-retrogradare între Turneul celor 6 Naţiuni şi Rugby Europe Championship, numit şi 6 Nations B, unde joacă Georgia, România, Rusia, Spania, Germania şi Belgia.
Totuşi, John Feehan, CEO al comitetului 6 Nations, exclude momentan participarea unei alte echipe în Turneu: "6 Nations este o competiţie închisă, la care iau parte doar cele şase ţări implicate acum. Nu există locuri vacante şi nu dorim să includem pe nimeni altcineva. Nu spun că asta nu se va schimba, dar pentru moment suntem mulţumiţi că avem cele mai puternice şase echipe ale Europei".
Îngheţarea porţilor de intrare în Turneu a fost criticată de Sir Clive Woodward, fostul selecţioner al Angliei la titlul mondial cucerit în 2003. Woodward consideră că echipa care a câştigat în ultimii 6 ani divizia secundă a Turneului merită să primească o şansă şi să joace măcar un baraj de calificare.
Şi românul Octavian Morariu, preşedintele Rugby Europe, îl consideră arogant pe Feehan: "Răspunsul său nu are nimic de a face cu valorile rugbyului. Comitetul 6 Nations este o societate comercială. Nici Rugby Europe, nici World Rugby nu îi pot dicta să se reformeze. Rugbyul european nu se va dezvolta însă în sistemul actual".
Rugby Europe va face, în martie, o nouă cerere de reformă către Comitetul 6 Nations, însă şansele ca ceva să se schimbe sunt minime.
Între timp, World Rugby încearcă să sprijine cât mai mult rugbyul din Georgia. Anul acesta, capitala statului ex-sovietic va găzdui Campionatul Mondial Under 20. Iar echipei de seniori i s-au promis mai multe meciuri internaţionale cu ţările din primul eşalon valoric mondial.
Etichete: georgia , six nations , turneul celor 6 natiuni
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...