Cristian Stoica, fost jucător în naţionala Italiei, cere demisia în bloc a FR Rugby
18.02.2020, 12:09Cristian Stoica, românul care a contribuit la includerea Italiei în Turneul celor 6 Națiuni, nu își uită originile. Plecat din România cu familia la vârsta de 14 ani, rugbystul a jucat în primii ani ai participării squadrei azzurra în cea mai veche competiție internațională.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Retras din activitatea competițională, Cristi Stoica nu acceptă declinul rugbyului românesc din ultimii ani.
"Legat de cariera mea sportivă, nu pot spune decât că prin pasiune, muncă și tenacitate am încercat să dau tot ce am avut mai bun.
N-a fost ușor, dar nimic nu este imposibil dacă îți dorești cu adevărat. Am fost și sunt tot timpul conectat la realitatea din rugbyul românesc prin intermediul foștilor colegi de la Steaua și nu numai. Constat cu durere că trecerea la profesionism, deși a produs un șoc nedorit pentru rugbyul din România, federația nu a reușit să stopeze declinul constant al acestui frumos sport măcar prin menținerea acestuia cel puțin la nivelul Georgiei care cu doar câteva zile în urmă ne-a administrat cea mai grea înfrângere din istoria confruntărilor cu aceasta (41-13). Rușinos…
În ultimii 10 ani, actuala conducere a FRR, nu doar că nu a fost capabilă să crească nivelul rugbystic, dar nu a reușit nici măcar să mențină nivelul, înregistrând nereușite pe bandă rulantă ale selecționatelor de juniori, tineret și cel mai grav, fiind vinovată de necalificarea pentru prima dată în istorie a echipei naționale la un campionat mondial - Japonia 2019. Toate acestea au dat în străinătate un semnal de profund pesimism în privința resurselor de revenire a rugbyului românesc în elita internațională.
'Performanțele' din ultimii 10 ani ale FRR sunt în totală contradicție cu declarația de acum peste 10 ani a actualului președinte Alin Petrache, care afirma sus și tare că în maximum 10 ani ne vom bate de la egal la egal cu Franța…
Iată că la 10 ani distanță de la această declarație hazlie, nu mai batem de fapt pe nimeni important. De peste 12 ani, revin frecvent în România pentru probleme personale și văd cum rugbyul se destramă într-un ritm alert la nivel de juniori. Am ajuns să avem două, trei echipe la U19 și doar câteva de U18, U17, U16, U15 și U14, față de cele peste 100 de echipe numai de juniori care activau la preluarea mandatului de către actuala conducere a FRR.
Am citit în presa din România ceva nemaipomenit: actuala conducere a FRR, prin programele îndrăznețe de dezvoltare, a reușit “performanța” să crească numărul jucătorilor de rugby la peste 63.000 de jucători practicanți și legitimați.
63.000 de practicanţi sau numai 1.500 de rugbyşti?
Inițial am crezut că este adevărat și am fost foarte bucuros că Federația are o așa avere care poate fi baza creșterii nivelului rugbystic, dar la câteva zile am fost mâhnit să constat că este doar o minciună deoarece Comisia de Competiții a FRR, prin comunicatele transmise în teritoriu în anul competițional 2019-2020, a confirmat că numărul jucătorilor de rugby angrenați în competițiile FRR nu depășește 1.500.
Care este interesul actualei conduceri federale? Ca instituția FRR să figureze în evidenţele Ministerului Tineretului și Sportului și ale forului mondial World Rugby doar la modul declarativ, cu un număr impresionant de jucători (în exprimarea FRR, cei peste 63.000 sportivi sunt jucători de rugby înregistrați și neînregistrați)???
Lumea trebuie să știe că istoria acestui sport în România este enormă!!! Românii au însă dreptul să afle care era nivelul valoric și zestrea rugbyului românesc atunci când actuala conducere FRR a preluat mandatul? Cum au dezvoltat sau menținut nivelul valoric preluat acum peste 10 ani? Unde au adus valoarea rugbyului astăzi??? Dacă își
asumă responsabilitatea pentru dezastrul în care a ajuns rugbyul astăzi și dacă da, în ce mod???
"Conducerea FR Rugby ar trebui să urmeze exemplul Andreei Răducan"
În urma răspunsurilor, actuala conducere a FRR, dacă poartă câtuși de puțin din respectul cuvenit acestui sport unic, va urma exemplul onorabil al Andreei Răducan, fosta mare gimnastă care, nereușind să-și îndeplinească obiectivele la Federația de Gimnastică, și-a înaintat cu demnitate demisia.
Temerea mea este că Ministerul Tineretului și Sportului care este direct interesat, nu se implică vreo acțiune de control la FRR, deși într-un procent considerabil înțeleg că acesta asigură resursele financiare de la bugetul de stat, acest sport va dispare cu siguranță, vom vorbi la timpul trecut despre tot ceea ce înseamnă rugby în România ...
Dacă actuala conducere a FRR nu înțelege să-și înainteze demisia în bloc pentru falimentul actual al rugbyului românesc, sport de interes național, este mai mult decât necesar din partea instituțiilor abilitate să demareze în regim de urgență o amplă verificare a activității economice și nu numai a FRR din ultimii 10 ani pentru a descoperi eventual motivul sau motivele care nu le permit acestora să facă un gest de minimă decență și onoare, acela de a pleca.
Închei cu regretul că deși mi-am dorit să ajut rugbyul românesc, ușile federației au fost totdeauna închise pentru mine, cu siguranță și multor altor persoane onorabile din România, credibile și lipsite de interese personale, care posedă cu adevărat competențele necesare pentru a salva și redresa rugbyul românesc", a declarat Cristian Stoica.
Răspunsul FRR pentru fostul vicepreşedinte al federaţiei
Într-un răspuns la solicitarea fostului vicepreşedinte al FR Rugby Victor Istrate, Federația Română de Rugby precizează că în România există 63.000 de jucători înregistrați și neînregistrați, din care 60.000 de copii și juniori şi 3.000 seniori în 140 de cluburi afiliate.
Victor Istrate este unul dintre contestatarii actualei conduceri a rugby-ului şi, în special a lui Alin Petrache.
Etichete: federatia romana de fotbal , victor istrate , cristian stoica
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...