17 rugbyști din Noua Zeelandă se simt păcăliți de ACS Tomitanii Constanța. ”N-aveau ce să mănânce! Și-au sunat părinții”
articol scris de Digi Sport20.02.2022, 15:10
Rugby-ul românesc contabilizează o nouă filă neagră în cartea de istorie. Un club din Superliga Națională nu și-a mai plătit jucătorii de luni de zile, nimeni nu le dă jucătorilor nicio explicație, iar aceștia au ajuns să ceară bani de acasă pentru a avea ce mânca.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
17 jucători străini (din Noua Zeelandă) au sosit în România cu speranța că vor pune umărul la un proiect frumos, plin de perspective, dar s-au trezit ai nimănui, anunță David Long, pentru www.stuff.co.nz.
Un investitor român, Ionel Rusen, a încercat să transforme pe ACS Tomitanii Constanța într-un club de elită al României, iar planul pus pe hârtie arăta excelent.
Jucătorii și antrenorii de la ACS Tomitanii, neplătiți cu lunile!
Nu avea să fie așa. Jucătorii nu au fost plătiți și s-au trezit singuri, într-o țară străină, neavând ce să mănânce sau pe ce drum să apuce.
"Tipul despre care vorbim (n.r. - Akurangi) s-a dus şi ne-a lăsat de izbelişte. El este o persoană care a lăsat multă murdărie în urmă şi nu ne-a răspuns şi nu am mai vorbit de atunci", a spus Cooper Vuna, unul dintre jucători, pentru sursa citată.
Ionel Rusen și un alt fost rugbist John Akurangi au ”vândut iluzii” jucătorilor. Ce 17 jucători au fost aduși la jumătatea anului 2021 pentru a evolua la Constanța timp de opt săptămâni (între august și octombrie), apoi ar fi urmat să semneze prelungirea contractelor pentru următorii 3-5 ani.
”Acest lucru a început pentru prima dată în Italia. Investitorul şi tipul cu care vorbeam în Noua Zeelandă au luat legătura cu mine şi cu Paul şi au vrut să facă rost de un grup de jucători de rugby care să vină în ultimul moment.
Aceşti băieţi au fost gata în două săptămâni, aşa că unii dintre ei au părăsit contractele avute pentru acest contract de opt săptămâni. Dar, teoretic, unele dintre aceste contracte au fost semnate pe doi sau trei ani”, a declarat jucătorul Counties-Manukau Troy Nathan.
”Facilități mult mai proaste decât în Fiji și Tonga!”
Cooper Vuna a povestit că jucătorii au fost cazați într-o zonă frumoasă a Constanței, când au fost aduși în România, dar facilitățile clubului nu erau deloc cele mai bune.
”Era aproape de vestul sălbatic. Aş putea merge în Fiji sau Tonga şi facilităţile lor ar fi de două ori mai bune”, a completat Vuna.
Jucătorii au fost aduși în România cu promisiunea că vor primi o primă tranșă de bani la primul pas pe teritoriul țării noastre. Acest lucru nu avea să se întâmple, iar săptămânile au tot trecut.
”Am întrebat unde sunt banii băieţilor. Băieţii au dat dovadă de fair-play, ei ştiau că sunt acolo pentru o singură meserie, aceea de a juca rugby, aşa că nu au pus prea multă presiune asupra lor. Dar după câteva săptămâni s-au întrebat <unde sunt banii>?
O scuză a fost viza, că a trebuit să plecăm din ţară ca să putem obţine o ştampilă pe paşapoarte şi ei să semneze contractele. Totul a fost de rahat, dar noi am crezut asta, pentru că am vrut să fim plătiţi”, a adăugat Nathan.
Unii dintre jucători au fost nevoiți să sune acasă, în Noua Zeelandă, pentru a face rost de bani pentru mâncare. Alții, mai orgolioși din fire, au fost nevoiți să rabde.
”Tinerii îşi sunau mamele şi taţii pentru a obţine bani. Am făcut presiuni asupra clubului să-i hrănească pe băieţi, iar ei au furnizat ceva de mâncare.
Până la sfârşitul celor opt săptămâni, toată lumea s-a săturat şi dorea să ajungă acasă. Nu s-a vorbit despre viitorul clubului, ci doar despre a le plăti băieţilor ceea ce li se datora”, a completat Nathan.
Jucătorii au încercat de mai multe ori să obțină răspunsuri din partea lui Ionel Rusen, însă acesta i-a ”dus cu zăhărelul” de fiecare dată.
”În ultimele patru luni, am încercat să obţinem clarificări de la el cu privire la ceea ce se întâmplă. Dorim un răspuns sincer. Dacă ne-ar fi spus că nu sunt bani, am fi fost răvăşiţi, dar cel puţin am fi primit un răspuns sincer”, a afirmat și antrenorul Paul Griffen.
John Akurangi se consideră victimă!
John Akurangi, acuzat că i-a adus și i-a abandonat pe jucători în România, afirmă că și el este o victimă a prietenului său, Ionel Rusen, pe care îl cunoaște de 10 ani.
Acesta a plecat în Noua Zelelandă, deoarece ar fi fost dat afară din hotelul în care era cazat în România. Fostul rugbist se consideră și el o victimă, la fel ca ceilalți jucători.
”Ni s-a cerut să fim coproprietari ai clubului cu Ionel. Am spus că suntem interesaţi, dar că nu vrem să punem bani în asta, el a spus că nu trebuie, aşa că am spus că vom aduce experienţa şi contactele noastre. Apoi am luat legătura cu un număr de jucători şi i-am adus aici”
Când am ajuns acolo, mă aşteptam să văd că totul este în regulă. Dar am constatat că prima plată pentru jucători nu fusese făcută. Am avut întâlniri cu Ionel pentru a-l întreba ce se întâmplă, iar el a spus că are probleme, pentru că niciunul dintre jucători nu avea viză pentru a fi în România, aşa că niciunul dintre ei nu a putut primi plăţi şi ar trebui să lucreze la obţinerea vizelor
Am pierdut acel meci, apoi Ionel a început să se plângă că nu i-a plătit pentru că au pierdut. Am spus <nu funcţionează aşa>. Apoi, în fiecare zi, în următoarele trei săptămâni, m-am certat cu el despre plata echipei. Au fost argumente grele şi mult stres pentru mine”, povestit Akurangi cu regret, pentru sursa citată.
Ionel Rusen se apără!
Ionel Rusen este de o altă părere privind situația. Acesta afirmă că jucătorii și-au primit banii meritați, dar nu și primele. Nu au fost mai mulți bani, deoarece echipa a pierdut toate cele patru partide din acea perioadă.
”Aceşti jucători au fost plătiţi pentru contractele lor, nu şi-au primit primele. În acest moment, echipa are probleme financiare din cauza coronavirusului. Municipalitatea nu a plătit clubului. Nu este un club privat, este un club al oraşului.
Avem contractele şi bonusul în aceste contracte. Au primit 2.400 de euro, cu cheltuieli, apartament, transferuri, maşini şi tot.
Îmi pare foarte rău pentru această situaţie, pentru că sunt prieten cu Cooper şi cu ceilalţi băieţi şi sunt un fost jucător. Nu este vina mea, am făcut tot posibilul să le plătesc în trecut şi am întârziat două luni, dar am plătit contractele. Am încercat să îi ajutăm pe aceşti oameni, dar în acest moment oraşul nu trimite niciun ban clubului şi cred că echipa va dispărea”, s-a apărat Ionel Rusen.
Etichete: superliga nationala , acs tomitanii constanta , cooper vuna , counties-manukau troy nathan , ionel rusen , john akurangi
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...