Tezaurul cucerit de tinerii înotători români la Europene a ajuns la București
articol scris de Digi Sport09.07.2024, 12:46
La Campionatele Europene de Natație, desfășurate la Vilnius, Lituania, juniorii români au avut o prestație remarcabilă și cu cele 7 medalii cucerite s-au clasat pe un onorant loc 4 în clasamentul general al celor peste 50 de țări participante.
Liga Națiunilor: Italia - Franța, duminică, 21:45, DGS 1
Liga Națiunilor: Israel - Belgia, duminică, 21:45, DGS 2
Două medalii de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz fac parte din tezaurul adus de ”tricolori” la București.
Robert Badea a cucerit două medalii de aur la Europenele de Natație pentru juniori: la 200 și la 400 de metri mixt
Atunci când a ajuns în Aerogara din București, Robert Badea era tot numai zâmbet și chiar avea de ce.
„Sunt foarte fericit, chiar nu mă așteptam la două medalii de aur, și rezultatele au fost pe cinste. M-am dus fără așteptări și până la urmă a ieșit bine. „Eram puțin trist după prima medalie de aur, cea de la 200 m. Voiam un rezultat puțin mai bun, dar la 400 m mixt a fost extraordinar, a fost un timp genial.
Timpul m-a bucurat mai mult, clar. Medalia chiar nu mă interesa în acel moment. Mă voi întoarce la antrenamente de miercuri pentru Cupa României. La fel ca întotdeauna, va trebui să fiu atent la detalii, să mă antrenez la fel de bine și cam asta e tot ce contează.
Dedic medaliile echipei mele. Familiei, prietenilor, doamnei director de la Liceul Emil Racoviță, Mihaelei, lui Tibi, Anei, tuturor cei care m-au ajutat, a completat Robert, care a s-a declarat mai fericit pentru recordul european dobortât decât pentru medalia în sine. Am primit foarte multe mesaje de la colegii de clasă care sunt foarte buni cu mine”, a afirmat Robert Badea, dublu campion european de juniori
„Eu și cu staff-ul da, am sărbătorit, dar cu sportivii nu, pentru că ei au avut programul competițional încărcat și o să vedem. Mai avem deocamdată un concurs de parcurs și vedem după. E o premieră și pentru mine, și pentru el.
Și sperăm să fie doar începutul. Aici pleca din postura de favorit, deci cumva am putea spune că ne așteptam, însă recordul lui european a fost o surpriză. Nu era neapărat în calcul, dar a fost o surpriză plăcută și am fost fericiți”, l-a completat Iulia Becheru, antrenoarea lui Robert Badea.
Vlad Mihalache a simțit că va fi campion european
Campion european la 200 m fluture, Vlad Mihalache dezvăluie că nici nu și-a dat seama de la început că a terminat primul.
„Pentru că aveam ochelari, nu mi-am dat inițial seama, dar după ce am văzut reacția antrenorului și a celorlalți din tribună mi-am dat seama că am câștigat. Am fost plin de fericire și cred că s-a văzut și pe filmare acest lucru. În acea seară am adormit cam greu de la emoții.
Am simțit dinaintea cursei. Am vizualizat fiecare parte a cursei, inclusiv cum câștigam, de la start, de la intrarea la bloc start, de la lucru pe sub apă, întoarceri, tot. Și știam de la început că o să câștig, însă nu eram foarte sigur pe mine pentru că știam că se poate întâmpla orice.
Sărbătoarea de după această medalie nu o să se întâmple imediat. Voi pleca într-o vacanță în august. Cred că o să mă rup de înot o săptămână în Barcelona. Merg doar să vizitez locuri și să mă bucur de cultură. Obiectivul meu pe termen scurt e calificarea la Mondialele din iarnă, iar pe termen lung calificarea la următoarele Jocuri Olimpice, pentru care încep pregătirea încă de pe acum”, a declarat Vlad Mihalache, campion european la 200 m fluture, cel care anul trecut a luat medalia de argint.
„Eu cu Vlad lucrez de aproape 8 ani. Nu pot spune că a fost obiectivul principal să iasă campion european acum 8 ani. Ne dorim mereu să fim cea mai bună variantă a noastră și acum aceasta a fost cea mai bună variantă, să fim campioni europeni. Peste alți 8 ani sper să ne așteptați aici după Jocurile Olimpice, să venim tot la fel cu o medalie de aur și să ne bucurăm de o medalie de aur peste 8 ani”, a afirmat Mircea Purcaru, antrenorul lui Vlad Mihalache.
Camelia Potec: „Nu ne așteptam ca această competiție să fie atât de puternică”
Una dintre cele mai mândre persoane din Aeroportul Henri Coandă a fost managerul general al Federației Române de Natație de Pentatlon Modern, Camelia Potec.
„O seară foarte frumoasă și o săptămână foarte frumoasă. Această competiție s-a încheiat cu 7 medalii, 4 de aur, medalii foarte prețioase din partea unor sportivi de excepție. Și nu doar a celor care au luat medalii, ci a absolut tuturor, pentru că am depășit 20 de finale la acest Campionat European de juniori. Sunt foarte mândră, bucuroasă pentru ei, pentru că au reușit să câștige și medalii.
Ați văzut cât de frumoși sunt copiii noștri, sportivii noștri, îmbrăcați toți în tricolor e foarte greu să nu-i observi, iar atunci când au ieșit cu medaliile la gât nu aveai cum să nu-i aplauzi, să-i feliciți și să le mulțumești pentru ceea ce au făcut”, a declarat Camelia Potec, campioană olimică, acum manager general FRNPM.
După cum a declarat șefa înotului românesc, rezultatele sportivilor noștri sunt cu atât mai valoroase cu cât au fost obținute în compania unor înotători foarte valoroși:
„Mai ales că vorbim de o competiție de juniori care are loc cu 3 săptămâni înainte de Jocurile Olimpice. O parte din acești juniori vor participa la Paris, am avut și noi o sportivă care a câștigat argintul, Rebecca Diaconescu, care va participa și la Jocurile Olimpice. Asta s-a întâmplat și în alte țări.
Sportivi foarte valoroși, cu potențial de viitor, dar și actual, sportivi care înoată repede, dar mă bucur că și noi ne numărăm ca țară printre cele care au adus medalii și iată că am încheiat această competiție pe locul 4 din aproape 50 de țări participante”.
Sportivii reveniți cu medalii de la Europenele de juniori au avut parte și de o altă surpriză din partea reprezentanților unuia dintre partenerii FRNPM, Perla Harghitei. Aceștia i-au așteptat la aeroport alături de Camelia Potec, managerul FRNPM, și le-au înmânat sportivilor și antrenorilor câte un săculeț cadou în care se regăseau obiecte necesare unui sportiv de performanță.
România a încheiat Campionatul European de juniori cu şapte medalii în total.
- Patru de aur: Vlad-Ştefan Mihalache - 200 m fluture, Robert Badea - 200 m mixt, 400 m mixt și Daria Silişteanu - 100 m spate
- Două de argint: Rebecca-Aimee Diaconescu - 200 m liber și Aissia Prisecariu - 200 m spate
- O medalie de bronz: Alexandru Constantinescu - 200 m spate.
Etichete:
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca a fost încoronată Miss Univers 2024, devenind prima daneză...