Exclusiv Cum să înoți în casă, în vremea pandemiei. Potec: "E greu, dar se poate". De ce-i amintește perioada de izolare șefei FRNPM
articol scris de Andru Nenciu06.04.2020, 12:42
Camelia Potec (37 de ani), președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, are o legătură strânsă cu Franța și Italia, țări în care s-a pregătit de-a lungul carierei, dar din care au și provenit multe dintre rivalele sale din bazin.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Potec: "Am amici italieni care n-au ieșit de o lună din casă"
Pandemia de COVID-19 le-a transformat viața într-un infern reprezentanților sporturilor nautice de pe toate meridianele, iar prezentul apăsător îi ține blocați între patru pereți. "Am amici și foști colegi italieni care nu au mai ieșit din casă de o lună. Ei consideră că au trecut de punctul critic, în timp ce la noi se vorbește că nici n-am ajuns în momentul de vârf al pandemiei. Sper să nu ajungem ca în Italia, cred cu tărie că la noi s-au luat o serie de măsuri devreme", spune Potec pentru Digi Sport.
Înotătorii români se pregătesc pe simulatoare
Contactul cu apa e primordial în natație, iar reprezentanții forurilor naționale caută soluții pentru a le oferi sportivilor alternative care să le mențină un tonus bun. Așa s-a ajuns ca mulți dintre ei să înoate pe uscat. "Noi le-am oferit simulatoare pentru a sta conectați la antrenamente. Simulatorul are forma unei băncuțe și e legat prin câteva fire la un calculator care-ți oferă date esențiale despre ședința de antrenament. Ca poziție, poți să dai din brațe, e un fel de înot pe uscat", continuă fosta componentă a clubului Steaua. Mașinăria care-i ajută pe înotători să treacă peste perioada de izolare le oferă pe afișaj date despre timpul de antrenament, distanța acoperită, viteza cu care navighează sau echilibrul brațelor.
Potec se teme să nu piardă generația pentru JO 2024
"E greu să faci pe uscat, dar se poate, trebuie să fii puternic mental, dar mi-e teamă că dacă va continua această pandemie câteva luni, mulți sportivi ai lumii ar putea să cedeze. Și mie mi-e teamă că din generația pentru Jocurile Olimpice din 2024, adică sportivii care au acum 12-14 ani, ar putea câțiva să renunțe și am pierde copii valoroși până atunci", anticipează fosta elevă a Doinei Sava.
România a calificat până în prezent la Jocurile Olimpice de la Tokyo doi înotători: Robert Glință și Daniel Martin. "În opinia mea, amânarea Jocurilor Olimpice e un act normal, ține de fair-play, pentru că sportivi din națiuni care și-au întrerupt orice fel de activitate sportivă s-ar fi întrecut în vară cu înotători din țări în care sportul nu a fost oprit sau s-ar fi blocat mai târziu. Oricum, la noi, în natație, tot programul competițional se va da peste cap".
"N-aveam voie să car nicio plasă, nicio sticlă cu apă"
"Toată lumea înotului e speriată pentru că nimic nu mai e controlabil în această perioadă, dar toți stau în casă pentru a se proteja. Nimeni nu mai dă acum cu pumnul în masă pentru ca sportul să fie pe primul plan, lumea se gândește mai întâi la sănătate. Dacă vom sta în casă, poate că vom putea să blocăm răspândirea acestui virus. Eu am stat în 2003 fără să fac nimic, patru luni! Aveam umărul imobilizat pentru a mi se suda tendoanele, n-aveam voie să car nicio plasă, nicio sticlă cu apă, dar am rezistat și m-am întors și mai puternică", mai întoarce brăileanca o filă din albumul cu amintiri. După recuperarea din 2003, Potec a cucerit în următorul an, la Jocurile Olimpice de la Atena, medalia de aur la 200 m liber, sub îndrumarea reputatei antrenoare Doina Sava.
Etichete: inot , camelia potec , jo 2020 , coronavirus , covid-19 , pandemie
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...