La Londra începe marea sărbătoare! Ceremonia de deschidere a J.O. e în această noapte
27.07.2012, 13:13În această noapte, Londra începe mare sărbătoare - ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, ediția cu numărul 30. 103 sportivi români atacă podiumul olimpic la Londra. Tricolorii vor luptă nu doar pentru medalii, ci și pentru premiul de 100 de mii de euro cu care este recompensat aurul.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Zi istorică la Londra! Astăzi se va da startul celei de-a 30 ediții a Jocurilor Olimpice de vară. Capitala Regatului Unit este primul oraș din istoria modernă care organizează această competiție pentru a treia oară, după întrecerile din 1908 și 1948. Britanicii promit că vor fi cele mai grandioase Jocuri Olimpice de până acum. Costurile organizării sunt estimate la 9,3 miliarde de lire sterline.
Peste 10.000 de sportivi, înscriși la 36 de discipline olimpice, vor concura în 302 probe. Printre aceștia se vor află 103 români. Peste 10 medalii este obiectivul fixat de Octavian Morariu, șeful COSR. Forul olimpic va premia aurul cu 100.000 de euro, argintul cu 90.000, iar bronzul cu 80.000.
România va avea și câteva absențe notabile la întrecerea din capitala Mării Britanii. Cea mai bună jucătoare de tenis, Monica Niculescu, și-a fracturat mâna chiar în Anglia, la Wimbledon și ratează Jocurile Olimpice. Marian Drăgulescu va urmări și el competiția la televizor. Vicecampionul olimpic de la Atena a rămas acasă, după ce antrenorii au decis că nu este pregătit.
Se menţin în top
România a bifat 19 ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi a adunat 291 de medalii. Cel mai bun rezultat din istoria participărilor olimpice rămâne cel de la Los Angeles, din 1984. Atunci, tricolorii au cucerit 53 de medalii, rezultat ce i-a dus pe locul doi în clasamentul pe naţiuni, după SUA.
Tricolorii au adunat de-a lungul timpului 291 de medalii olimpice. Graţie acestei performanţe, România ocupă locul doi, după Ungaria, ca număr de medalii câştigate de o ţară care nu a fost gazdă a Jocurilor Olimpice.
România şi-a făcut apariţia în circuitul olimpic în anul 1900. La cea de-a doua ediţie a Jocurilor, organizată la Paris, am fost reprezentaţi de un singur sportiv. Gheorghe Plagino a evoluat în proba de tir unde, din 31 de participanti, a ocupat locul 13. A urmat o perioadă de douăzeci de ani în care am absentat de pe scena olimpismului. România a revenit în 1924, cu o echipă completă şi de atunci a lipsit la numai două ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară - Los Angeles 1932 şi Londra 1948.
Recordul de medalii al delegaţiei tricolore, 53, dintre care 20 de aur, a fost realizat în 1984 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Atunci 14 ţări est-europene şi altele din blocul comunist inclusiv URSS, Cuba şi Germania de Est au boicotat această competiţie. Au fost însă trei excepţii: România, China şi Iugoslavia.
În ultimii ani, sportul românesc este în regres. O demonstrează şi rezultatele de la Jocurile Olimpice. Dacă la Sydney, în 2000, România a cucerit 25 de medalii, patru ani mai târziu, la Atena, a luat cu şase mai puţin. Rezultatul de la Beijing avea să fie însă cel mai slab din ultimii 60 de ani. Delegaţia tricoloră s-a întors acasă cu numai 8 medalii.
Chiar şi aşa, România se menţine, încă, în elita sportului mondial după numărul de medalii câştigate la Jocurile Olimpice de vară. Participanţi la 19 ediţii ale JO desfăşurate până acum, sportivii români ocupă locul 13 în clasamentul all-time pe naţiuni.
Etichete: jocurile olimpice , londra , ceremonie de deschidere
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...