Istoric olimpic: Povestea primei medalii obținută de un român la J.O. Se întâmpla în Marea Britanie, 1908!
24.07.2012, 19:58Premier League: Brighton - Brentford, vineri, 21:30, DGS 1
Premier League: Arsenal - Ipswich, vineri, 22:15, DGS 1
Prima participare a României al Jocurile Olimpice a fost în 1900 când a fost reprezentată doar de un singur sportiv, Gheorghe Plagino (vezi știre).
Mai apoi, delegația României a fost prezentă la toate edițiile Jocurilor Olimpice începând cu anul 1924, excepție făcând două ediții de vară, cele din 1932 și 1948 și unade iarnă, cea din 1960.
La JO 1908, organizate chiar în Marea Britanie, România nu a participat. În schimb, poate fi remarcată obținerea primei medalii olimpice de către un sportiv român!
Atunci, atletul Ștefan Șomodi, din Cluj, care a obținut argintul la săritura în înălțime, concurând subdrapelul Ungariei, deoarece Transilvania era în acel moment parte a Imperiului Austro-Ungar.
În fine, în 1924, la JO de la Paris, Naționala de rugby a României a obținut prima medalie olimpică, locul trei din trei țări participante: SUA, Franța și România. A fost prima medalie obținută de o echipă.
Peste 12 ani, la Berlin, Henri Rang a câștigat prima medalie de argint pentru România, la călărie, cu calul Delfis.
A fost nevoie de o întrecere de baraj pentru desemnarea campionului. După ce concurenții aflați la egalitate - germanul Kurt Hasse și românul Henri Rang- au parcurs un nou traseu, Rang s-a clasat pe locul al II-lea, obținând medalia de argint.
În anul 1937, la concursul de echitație organizat la Londra, cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea, călărețul român a câștigat Cupa Challenge de Aur și titlul de campion mondial militar la înălțime, sărind 2,14 m. Trofeul Daily Mirror a fost câștigat de un alt călăreț român, Felix Țopescu.
Prima medalie olimpică de aur pentru România a fost cucerită de Iosif Sârbu, la Jocurile Olimpice din 1952, organizate în Finlanda, la Turku, în proba de tir, armă liberă, calibru redus, 40 focuri, poziția culcat, cu 400 de puncte din tot atâtea posibile.
A fost superior principalului rival care avea maximum de punctaj, prin numărul de „muște” adică gloanțe ce au lovit mijlocul negru a țintei (33, față de 28). În 1955, a inventat un mecanism care consta în deplasarea sistemului de vizare, prin intermediul unei tije, util pentru sportivii care, din diverse motive, putea folosi alternativ, fiecare din ochi, pentru a ținti și trage.
Etichete: primele medalii olimpice romanesti , stefan somodi , nationala de rugby , henri rang , iosif sarbu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Actorul Hudson Meek, cunoscut mai ales din filmul „Baby Driver”, a murit după ce a căzut dintr-o...