VIDEO EXCLUSIV Rotariu: ”Am suferit când anumite persoane m-au lăsat baltă. Doar familia m-a ajutat”
21.11.2014, 14:21SuperLiga: Sepsi - Petrolul, sâmbătă, 18:30, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - UTA, sâmbătă, 21:00, DGS 1
Dorin Rotariu are 19 ani și tot crește. Crește ca Făt-Frumos, 6 cm în ultimii doi ani - explicația faptului că ni se pare la fel de firav ca atunci când a venit la Dinamo – dar nu crește numai în înălțime.
Când a plecat din Timișoara, la 17 ani, avea o idee bine definită despre ce înseamnă ”a ajuta”. Doar a trăit într-o familie în care unchiul lui, Iosif Rotariu, a înfiat doi copii cu probleme tocmai pentru a-i ajuta, dedicându-și tot timpul și toți banii pentru acest lucru.
La Dinamo, a venit un moment în care Dorin a avut și el nevoie de ajutor. Deși linia evoluțiilor lui era constantă - cât poate fi de constantă pentru un fotbalist adolescent - fanii îl transformaseră într-un paria pentru că semnase un contract de impresariat cu Anamaria Prodan. Dar nu fanii l-au dezamăgit. Ei au reperele lor proprii în a-și defini atașamentul. Pentru un copil de 18 ani a fost greu să înțeleagă de ce clubul lui nu-l susține când are nevoie. Dar acum a înțeles. Dorin Rotariu are 19 ani și tot crește.
Digi Sport: Cât de mulțumit ești de evoluțiile tale din acest sezon?
Dorin Rotariu: Tot e loc de mai bine. Totuși, eu sunt mulțumit de evoluția mea în general, chiar dacă nu am dat 10 goluri sau nu sunt golgheter. Chiar dacă unii nu observă, pentru mine e un nivel mai bun decât anul trecut, chiar dacă alții cred altceva. Eu am muncit la toate capitolele, și la cele la care sunt bun, și la cele la care nu sunt bun.
Dar ești conștient că lumea așteaptă mai mult de la tine?
Și eu aștept mai mult de la mine, nu doar lumea. Dar eu am rămas în continuare la fel, muncesc, sunt la fel ca anul trecut.
Au fost și unele discuții legate de faptul că ai fi deficitar la capitolul fizic.
Eu am muncit și la capitolul ăsta, am crescut și aici, se vede acest lucru, chiar dacă nu e o mare diferență. Dar asta pentru că, nu știu ce se întâmplă, dar eu cresc în înălțime în continuare. La fiecare șase luni cresc câte 1-2 cm. Și e destul de…
Cât aveai înălțime când ai venit la Dinamo?
Aveam 1,77 m și acum am 1,83 m. Și e destul de greu să crești și în înălțime și în masă…
Și mai crești? Ce spune doctorul?
Domnul doctor e surprins. Adică toată lumea e surprinsă, și eu…
Lucrezi suplimentar la sala de forță?
Da, și înainte, și după antrenament. Și am pus și masă musculară, e diferență mare între cum eram când am venit și cum sunt acum. Dar am zis de ce nu se vede prea mult…
Cât au contat în evoluțiile tale și discuțiile legate de ofertele de mari cluburi din străinătate? Te-au influențat?
E ceva de bine când te caută echipe, nu te afectează. Pentru mine a fost un lucru pozitiv, mi-a crescut pofta de joc, voiam să arăt cât mai multe și să joc cât mai bine.
„Mi-ar plăcea să joc în Anglia. M-a impresionat țara”
Când crezi că ar fi cel mai potrivit pentru tine să pleci afară?
Nu știu, e o întrebare interesantă. Sunt mai mulți factori, mai multe discuții pe tema asta. Eu aș dori la un moment dat să plec, nu știu când… Cel mai mult mi-ar plăcea în Anglia. Nu atât ca fotbal, cât ca țară. Am fost acolo și m-a impresionat.
S-a vehiculat ca sumă de transfer 3 milioane de euro, atât ar cere Dinamo pentru tine. Cum ți se pare?
Mi se pare mult pentru un jucător de 19 ani, mi se pare o sumă mare. Normal. Mai ales că joc într-un campionat precum România și o sumă de 3 milioane de euro e mare și mai ales pentru un jucător tânăr.
La vârsta ta te-ar tenta și o ofertă foarte bună financiar din zona arabă? Ai pleca acolo doar pentru bani?
Nu. Vreau să fac performanță, nu bani. Normal, ai sta pe gânduri când vin milioane dintr-o parte, dar în momentul de față nu m-ar tenta să merg acolo.
Dar cum e să știi că pe orice loc ați termina, nu puteți să evoluați în Europa? Nu te deconcentrează?
Ba da, dacă stai să te gândești. Toată lumea, toți dinamoviștii au fost dezamăgiți că nu am putut juca în Europa League, deși ne câștigasem acest drept pe teren.
Cât de mult te-a surprins plecarea lui Flavius Stoican?
M-a surprins foarte mult, pentru că a fost mult timp cu noi, a făcut lucruri pe care nu cred că le poate face oricine cu Dinamo, mai ales în stadiul în care era. A reușit mai mult decât își imagina multă lume. Dacă eram atenți doar la un meci să câștigăm trei puncte eram acolo în față...
Te-a emoționat discursul lui de plecare?
Da, normal. A plecat domnul Flavius Stoican, care ne-a unit, a pus suflet în tot ce a însemnat și Dinamo, dar și în afara terenului, ne-a adunat, ne-a făcut pe toți să fim ca frații. Acum i-a luat Danciu locul, sperăm să rămânem la fel.
„Dănciulescu ne știe pe toți, știe cum să vorbească cu noi”
Cum e Danciu antrenor?
E un om care ne cunoaște pe majoritatea, ne știe foarte bine și știe cum să vorbească cu noi. Nu e unul care vine și ne ia de la zero. Din punct de vedere fizic, e la fel ca atunci când era jucător. Se mai bagă și la antrenamente cu noi.
Tu cum i te adresezi?
Păi Mister, e antrenor acum, s-a schimbat…
Și înainte cum îi spuneai?
Danciu.
Am înțeles că ar vrea să imprime un stil mai ofensiv echipei. Simțiți acest lucru la antrenamente?
Da, este și normal, a fost atacant. E normal să ne îmbunătățească la capitolul ăsta, mai ales că nu prea am avut noroc în atac, mai mereu ratăm ocazii mari.
De când ești la Dinamo nu ai nicio victorie cu Steaua. Se creează un complex în fața Stelei?
Nu e niciun complex, pur și simplu nu am putut câștiga, am fost aproape în unele meciuri, dar lasă, că vom câștiga în alte jocuri.
De ce crezi că s-a ajuns la diferența asta între Steaua și Dinamo?
Din cauza experienței pe care o au steliștii.
Cei mai buni jucători din Liga 1, doi fotbaliști ai rivalei
Cine crezi că e cel mai bun jucător din Liga 1?
Aș spune Keșeru și Sânmărtean.
Ce zici de Keșeru? Marchează în fiecare meci.
Să o țină tot așa, pentru că în România e nevoie de jucători de valoare, care să facă pasul în străinătate și să se mențină.
Dar cel mai greu adversar pe care l-ai avut?
În acest sezon? Varela.
Ce obiectiv aveți la Dinamo?
Locurile 1-4. Vom avea acum, în final, patru meciuri tari, din care vrem să câștigăm maximum. Sperăm să avem și noi șansă, pentru că în majoritatea meciurilor nu am avut deloc noroc și poate acest lucru se va schimba.
Se vorbește acum de faptul că Dinamo ar putea ieși din insolvență chiar în acest sezon.
În România e normal, se vorbește mult, dar se face puțin. Pentru noi, până nu se va întâmpla acest lucru, vorbele nu înseamnă nimic. Dar ne dă speranță că unii oameni sunt pozitivi și e un lucru bun pentru noi.
Nu a fost niciun jucător de la Dinamo la echipa națională. Ați discutat între voi acest lucru?
Faptul că am pierdut mai multe meciuri, probabil că ăsta a fost motivul. Domnul Anghel Iordănescu cheamă jucători numai de la echipe care sunt în formă sau au un psihic bun, ca să vină la națională în formă. Sperăm să ne revenim acum la final și să cheme și de la Dinamo, pentru că sunt jucători talentați și merită.
Ce ar fi mai important pentru tine? Să câștigi un trofeu cu Dinamo sau să participi cu naționala la un turneu final?
Păi prima data cu Dinamo. Până în 2016 mai este (râde). Sper să câștig un trofeu cu Dinamo până atunci.
”În timpul liber îmi place să joc tenis. Halep m-ar bate la zero, însă”
Cum e Dorin Rotariu în afara terenului? Cum te relaxezi?
Alții preferă altceva, eu prefer să merg la film, la grădina zoologică… Dar cel mai mult îmi place să joc tenis de câmp. Am făcut mulți ani tenis și ăsta ar fi primul lucru pe care l-aș face într-o zi liberă.
Câte game-uri crezi că i-ai lua Simonei Halep?
Aaa, zero, minus, îmi dă cu minus (râde).
Cum te-ai caracteriza în câteva cuvinte?
Nu țin ură, nu prea mint… Cam ăsta sunt.
Unchiul tău, Iosif Rotariu, e un exemplu pentru tine, atât din punct de vedere fotbalistic, cât și uman?
Da, și el și tatăl meu sunt două modele pentru mine. Unchiul meu a dat dovadă de o inimă mare, de un suflet mare, și e un exemplu pentru toți, toată lumea din jurul meu mi-a zis că e ceva extraordinar să faci un asemenea lucru. Plus că sunt multe chestii pe care nu le știe lumea, e un lucru foarte greu să ai doi copii înfiați, mai ales care au nevoie de atenție permanentă. Sunt dimineți, nopți în care trebuie să fii tot timpul atent.
Cine era fotbalistul tău preferat în copilărie?
Brazilianul Ronaldo și Zinedine Zidane. Iar de la noi, Mutu.
Și acum?
Messi și Bale. Bine, pe mine mă impresionează mai mult lucrurile din afara terenului. Că așa, toți sunt super fotbaliști. Dar mie îmi plac Del Piero, Henry, genul acesta de jucători.
”Și acum visez să joc la Barcelona sau Real Madrid, unde se câștigă milioane de euro”
Cu ce vise ai intrat în fotbal?
Vise foarte mari. Când ești mic, visezi cât mai sus, cât mai departe. Și acum visez să joc la Barcelona sau Real Madrid, unde se câștigă milioane de euro.
Ce ai făcut cu primii bani câștigați din fotbal?
Mi-am cumpărat o tabletă.
Prima pereche de ghete de fotbal când ai încălțat-o?
Cred că pe la 9 ani. Țin minte că mi-a cumpărat unchiul.
Dar prima minge cu care te-ai jucat?
Era de pe vremea lui tata. Era ținută în vitrină.
Cât de mult te-au afectat momentele în care erai fluierat, în care ți se punea la îndoială atașamentul față de Dinamo?
E un lucru negativ că s-au gândit la așa ceva. Eu, când am venit de la Timișoara la 17 ani, am venit cu inima deschisă la Dinamo, am fost trup și suflet pentru Dinamo. Și pentru simplul fapt că nu știu ce au crezut ei, să te injure mi se pare exagerat. Dar a fost chiar mai mult decât atât, au fost în continuu, și normal că m-au afectat. Mai ales că nu mi s-a părut în regulă, adică nu mi se părea logic de ce reacționează în felul ăsta.
Te-au maturizat mai repede acele momente?
M-au ajutat, m-au învățat să fiu altfel, să văd oamenii altcumva, să-i citesc după cum vorbesc, după cum reacționează la anumite lucruri. Să nu crezi tot ce-ți zice lumea, că tot ce e în jurul tău e bine, că sunt și persoane care vor să te vadă trist, dărâmat, închis în tine, să fii într-o degringoladă totală.
Cine te-a ajutat cel mai mult atunci?
Familia. Familia a fost singura și încă vreo două personae care într-adevăr m-au ajutat. Unchiul și tata au trecut și ei prin astfel de lucruri și m-au ajutat mult.
Ai fost dezamăgit de unii oameni?
De unii? De majoritatea. Nu știu câte persoane au trecut prin ce am trecut eu să vadă cum pot să te lase anumite persoane baltă, cum pot să nu te ajute când ei puteau să facă asta, pur și simplu, chiar nu trebuiau să facă foarte multe…
Etichete: dinamo , video , exclusiv , dorin rotariu , radu dragut , superreportaje , interviu rotariu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Cântăreții de manele Bogdan Mocanu și Culiță Sterp și-au cerut scuze public după ce au postat pe...