Video Exclusiv N’Koyi: ”În România cred că e corupție mai mare decât în Congo”
25.05.2016, 18:36La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Rapidistul Patrick N’Koyi e jucătorul străin din fotbalul românesc care va urmări cu cel mai mare interes partida dintre România și Congo, din această seară, de la ora 21:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1. Pe când avea 4 ani, sătulă de veșnicele conflicte din țara lor, familia lui Patrick a plecat din Kinshasa în Olanda, unde s-a stabilit din acel moment. Legăturile cu fostul Zair, așa cum se numea înainte RD Congo, au rămas, însă, iar atacantul Rapidului e conectat la ce se întâmplă în țara sa natală.
Într-un interviu exclusiv pentru Digi Sport, atacantul care a jucat și la Petrolul în România vorbește, cu un amestec de umor și frustrare, despre impactul cu fotbalul și cu stadioanele de la noi, despre cum e văzută din afară reprezentativa noastră, face o prezentare a necunoscutei - pentru noi - naționale din Congo, dar și despre problemele care macină și acum țara sa, războiul de la granița cu Rwanda și revolta internă împotriva actualei conduceri.
Digi Sport: Ai discutat cu colegii tăi de la Rapid despre meciul de azi?
Patrick N’Koyi: Da, am vorbit cu Cătălin Țâră. Eu am spus că va câștiga Congo. Am mare încredere. Pentru că am văzut în ce formă sunt, nu au pierdut în ultimele cinci meciuri. El mă va scoate la cină dacă voi câștiga și invers dacă va învinge România.
Cum crezi că va fi meciul?
Cred că va va fi un joc greu pentru România, pentru că ați jucat bine cu Spania, a fost 0-0, și poate veți veni cu o mentalitate puțin arogantă în acest meci, ceea ce va fi bine pentru noi.
Ți se pare că subestimăm echipa din Congo?
Dacă ești o națională din Europa, întodeauna subestimezi naționalele din Africa, cu excepția Coastei de Fildeș sau a Camerunului, poate. Și, să fiu sincer, naționalele din Africa au jucători mari, dar doar unul sau doi în echipă. Și, ca să răspund la întrebare, da, cred că România subestimează Congo.
La ce să ne așteptăm de la echipa din Congo? Nu știm prea multe despre ea.
La un fotbal foarte ofensiv, cu multe șuturi de la distanță (râde). Avem o echipă bună, să știți... Dar, din păcate, doar un fotbalist bun pe compartiment. Nu avem o linie întreagă bună. Mijlocul și atacul sunt cele mai ok. Și portarul e foarte bun, de asemenea. E Mandanda, fratele portarului francez de la Marseille.
Sunt mulți jucători de origine congoleză care au ales să joace pentru alte țări...
Daaa, așa e. Dacă ați vedea cine ar fi putut juca pentru noi... Lukaku, Kompany... Numai ei doi și e suficient... Dar nu ai cum să-i judeci. Au ales ce au crezut că e mai bine pentru ei.
Cine sunt cei mai importanți jucători din actuala echipă?
Vedetele sunt Mulumbu, căpitanul, Mbemba, Mandanda, portarul, și Bokila, care a jucat la Petrolul.
Cum e privit acest meci de congolezi, ai ceva informații?
Nu știu dacă sunteți la curent cu ce se întâmplă în Kivu, la granița dintre Rwanda și Congo, așa că, în acest moment, cu tot respectul, meciul cu România e ultimul lucru care-i preocupă pe oamenii din Congo. Au fost omorâți foarte mulți oameni recent acolo, așa că presupun că sunt mai preocupați de acest lucru decât de un meci de fotbal. Președintele nostru, nu știu dacă-l cunoașteți, Kabila, nimeni nu-l place. Nu face nimic pentru țară, să fim sinceri. Ok, o fi contruit o fântână, dar să fim serioși...
Toată lumea îl vrea plecat. Dar problema e că îl tot vrem plecat de patru ani...
Păi și nu sunt alegeri?
Avem alegeri, dar nu sunt tocmai corecte. Totul e atât de corupt în Africa, în țara noastră, de fapt, ca să nu generalizez, totuși...
Mai corupt decât în România?
Să știi că, din ce-mi pot da eu seama, cred că în România e și mai mare corupția... Dar la noi mor oameni. Și, să vă spun un lucru sincer, lumea a ajuns să spună că era mai bine pe vremea lui Mobutu. El era din Congo, nu ca acest președinte, care e din Rwanda, și nu ar fi lăsat o altă țară sau altă cultură să-i omoare pe oamenii lui.
Îi omora el...
Și asta e adevărat... Așa e, a fost un criminal, dar a fost mai bună perioada lui decât cea de acum, cu acest tip. E un fel de revoluție acum în Congo. De fapt, nu a fost niciodată prea liniște în centrul Africii și la granița cu Rwanda. Dar problema e că nu prea vezi la tv, pentru că nu e în Europa. Dacă era în Franța, toată lumea posta pe Facebook, îșischimba profilul... Dar dacă se întâmplă în Congo, nu dă nimeni la știri. Totul pornește de la bani, banii sunt răul acestei lumi.
Poate aude patronul Rapidului ce spui acum...
Nu ar fi trebuit să spun asta... (râde)
Ai prieteni, rude, care au fost implicați în aceste conflicte?
Nu, tatăl meu mai ține legătura cu rudele de acolo, dar ele trăiesc în centrul țării, unde e liniște. Dar am avut o experiență îngrozitoare când eram copil, înainte să plecăm din Congo. Aveam un an sau doi când au venit rebelii în zona în care locuiam. Tatăl meu a deschis ușa și ei au tras, dar glonțul s-a dus în sus, în acoperiș. Nu a fost atins, dar a fost la 10 cm să-l omoare. Apoi am plecat în Olanda...
Porecla naționalei tale e ”leoparzii”. De unde vine?
Nu știu dacă vă mai aduceți aminte, dar Mobutu avea tot timpul pe el o blană de leopard, era îmbrăcat cu ea. Și cred că el, nu sunt sigur, dar cred că el a pus această poreclă echipei.
Naționala României cum ți se pare?
Îmi place de numărul 10 al României, de la Steaua, Stanciu. Foarte bun jucător, îmi place cum pasează. Cred că ne va face multe probleme. Cea mai mare problemă a fotbalului african este organizarea. Și dacă nu ai organizare în fața unui fotbalist ca Stanciu, el poate trimite mingea unde vrea.
De ce vă lipsește organizarea?
Cum să spun? Fotbalul african nu e cel mai puternic din punct de vedere tactic (râde). Dacă o echipă africană, la ce jucători de valoare are, ar fi și organizată și bună din punct de vedere tactic, ar fi printre cele mai bune din lume.
Sunt mulți care spun că naționala României e prea defensivă. Ție cum ți se pare?
Da, așa este. E foarte greu pentru mine să joc în România. În Olanda, dacă joacă Ajax cu PSV, poate să fie 4-3 sau 4-4. Dar în România, dacă Dinamo joacă împotriva Stelei (râde), 1-1, 0-0, cam astea sunt scorurile. Și nu înțeleg de ce jucați atât de defensiv, pentru că aveți jucători foarte buni. Poate că antrenorii, cu tot respectul pentru ei, ar trebui să aibă mai mult curaj (n.r. – ”have more balls” e expresia folosită), să joace pe atac, să marcheze, să vezi ceva fotbal...
Dar în Liga a doua cum e?
Pfff, e mult mai greu decât în prima ligă. Mult mai greu. Pentru că aici, echipele nu vor deloc să joace fotbal (râde). Doar luptăm, luptăm, luptăm!
Terenurile cum ți se par?
Am fost cu Rapid la Brăila. Și iarba era cam atât. (n.r. - arată până la brâu) Ca în Congo. Trebuia s-o tăiem cu machetele (râde). Am jucat și la Bacău. Și terenul era așa, ca un munte. (n.r. - râde în hohote și arată niște valuri). Am zis: ”Ce e asta?”. Eram la un capăt al terenului, mă uitam la gazon și nu puteam să văd linia de la celălalt capăt. (râde cu lacrimi). Și mingea sărea ca un iepure. Nu am văzut așa ceva în viața mea. În Olanda, și echipele de amatori au terenuri mai bune.
În încheiere, cât se va termina România – Congo?
Scorul va fi 1-2, 1-3, cred... Spun 1 la România, pentru că România întotdeauna înscrie maximum un gol (râde).
Deci nu crezi că putem marca mai mult de un gol cu Congo?
Nu. (râde).
Etichete: rapid , video , romania , nationala , petrolul , amical , interviu , coruptie , exclusiv , congo , patrick n'koyi , african
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...