FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-FCSB, SUPERLIGA SUPERBET (20.10.2024)
Una dintre ”perlele” SuperLigii visează la echipa națională! Mesaj pentru Mircea Lucescu
stadion dinamo
Foto Anunțul făcut de Ionuț Lupescu despre noul stadion al lui Dinamo: ”Se poate începe demolarea”
rica raducanu antrenori
Kosovarii au aflat ce a spus Rică Răducanu despre ei și au reacționat imediat. Cum l-au numit pe fostul portar
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Video Exclusiv Ion Marin: ”Am învins cancerul, dar au fost opt luni de suferință pe care nu le voi uita”

25.01.2018, 15:44

ion marin cancer
Ion Marin a invins cancerul
  • SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1

Ion Marin (62 de ani) e unul dintre personajele importante din istoria lui Dinamo. Are în palmares 10 trofee cu alb-roșii, între care 7 titluri, ca jucător, antrenor principal și secund. Lumea, însă, îl identifică mai degrabă cu porecla ”Săpăligă”. Cea care l-a însoțit toată cariera, una trăită sub semnul discreției, așa cum și-a purtat și suferința din ultimele opt luni. Pentru că, de acum, Ion Marin mai este cunoscut și drept cel care a învins cancerul.

Într-o astfel de discuție sensibilă, între cel care ascultă și cel care povestește se creează o zonă gelatinoasă, ca una de trecere între două dimensiuni, în care trăiesc întrebări și răspunsuri nerostite sau neoficiale, dar a căror prezență o simți aproape palbabilă, și care pot transmite chiar senzații mai reale. Iar interviul care urmează a lăsat loc unor supape prin care o astfel de zonă a putut ieși la suprafață.

Digi Sport: În primul rând, cum vă simțiți în acest moment?
Ion Marin: Acum sunt bine, de altfel am fost bine tot timpul, nu am avut dureri mari. La ultimul control pe care l-am efectuat, pe 11 ianuarie, verdictul a fost că sunt curat, sănătos.

Să o luăm atunci cu începutul. Cum ați aflat?
Am avut ceva probleme cu stomacul și m-am prezentat la un control pentru acest lucru. Ecografie, analize de sânge și am ajuns și la colonoscopie, unde s-a descoperit că am cancer. Dar altfel nu am avut niciun semn, nicio durere, e o boală care nu-ți dă prea multe semne, te trezești cu ea dintr-o dată.


Și care a fost prima reacție pe care ați avut-o?
Păi eu nu prea am mai avut reacție. Noroc că au avut soția mea, Elena, și Delia, fata cea mare. Fetele au acționat rapid, pe 6 iulie am fost depistat, pe 10 am plecat în Germania, iar pe 12 eram deja operat. Am avut noroc că s-a descoperit atunci și că s-a acționat rapid, fără să i se dea șansa să se extindă, a fost eliminat 40 cm de colon.

Ce ați simțit exact atunci?
Ca și când cerul se trage în jos, ca o cortină. Și, asemenea unui bulgăre într-o avalanșă, se rostogolește peste tine, adunând în ea și suferințele trăite înainte.

Cine a fost mai tare în acea perioadă? Dvs sau soția?
Soția, bineînțeles. (râde)

Poate fi pregătit cineva pentru așa ceva?
Niciodată nu ai cum să fii pregătit și te ia prin suprindere. Și, dacă nu ești tare, te poate doborî. Nu-ți poți permite să ai căderi, pentru că, dacă ai, e și mai rău. Mă așteptam la orice alte afecțiuni, mai ales că am practicat sport de performanță atâția ani. Mă așteptam să am probleme cu gleznele, genunchii, spatele, mai știu eu ce… Dar în niciun caz la așa ceva. Atunci când am aflat am rămas mut. Dar nu mi-a fost teamă, am mers cu toată încrederea, toți cei cu care am vorbit m-au încurajat și mi-au spus că o să fie bine. Dar, de fapt, toți știm că e o loterie. E ușor să vorbim noi acum. Însă când te trezești și ești tu în mijlocul acelor lucruri, e dificil.

V-a fost teamă înainte de operație? Care a fost cel mai ascuns gând pe care l-ați avut?
Știi cum e să ți se contracte mușchii și să simți că, dacă ai face o singură mișcare, te-ar străpunge mii de săgeți înghețate? Și tot corpul ți-ar crăpa și s-ar dezintegra? Până când n-ar mai rămâne decât o grămăjoară de mici cristale, care se topesc și se scurg prin crăpăturile locului în care înainte a stat un om și unde acum e doar o pată umedă care se va usca și ea și nu va mai rămâne nicio urmă că aici a respirat, a simțit și a trăit cineva.

Se poate spune că acesta a fost cel mai greu moment din viața dvs?
Da. Pentru că-ți pui întrebări. De ce eu? De ce asta? Dar vorbești doar cu tine. Pentru că te aștepți ca, după mai bine de 40 de ani de muncă, să zici că a venit o perioadă în care să fie bine, mai lejer, fără stres, dar uite că nu știi niciodată unde te aruncă viața. Sunt multe lucruri la care începi să te gândești în astfel de momente. Pentru că, vezi tu, toată viața am acceptat mereu provocare după provocare fără să mă gândesc prea mult. Și, la un moment dat, te trezești cum m-am trezit eu la 62 de ani că am îmbătrânit. Da, a fost o perioadă dificilă. Opt luni pe care nu le uiți. Probabil - nu probabil, sigur - nu o să le uit toată viața. Cât oi mai avea de trăit.

Cum arată o zi de întrebări și incertitudine?
Nu e doar o zi normală de 24 de ore. Nu. Ea se distorsionează și-și alungește forma și nu știi de unde începe și când se va termina. Și nu mai vezi nimic în jur în afară de nesiguranță.

Ce a urmat după operație?
Am stat 10 zile în spital, nu am avut restricții alimentare, dar a trebuit sa am eu grijă, pentru că organismul nu acceptă chiar tot. Mai greu a fost când am trecut pe chimioterapie. Am făcut 12 ședințe, dar, deja la jumătate, după 6 sesiuni, mi s-a spus că mergem spre bine. Iar la ultima, în ianuarie, au spus că totul e în regulă. Chimiorapia e dificilă, îți creează multe probleme. Îți atacă ficatul, măduva, îți creează tot felul de probleme, greață, nu poți să mănânci, ai amețeli. Eu am avut, însă, norocul că organismul meu a fost unul destul de puternic și a făcut față acestei terapii.

Cum sunteți acum fizic?
Am slăbit 15 kg, am soția care stă și cu masa și cu gura pe mine ca să mă îngraș. De săptămâna viitoare încep un program de lucru în sală și în bazin, o să încerc să refac masa musculară pe care am pierdut-o.

Din punct de vedere financiar cum v-ați descurcat?
Nu au fost probleme, pentru că am avut bani. A fost o sumă destul de mare, trebuie să o ai, iar noi, din fericire, am avut-o. Nu am avut nevoie de nicio susținere, doar de cea morală, pe care am și primit-o.

VIDEO cu partea în care Ion Marin a vorbit despre cancer

Vă gândiți să reveniți în fotbal?
Da, cu siguranță. Că va fi în țară, afară, nu știu unde, dar și din punctul de vedere al medicilor trebuie să revin, să muncesc, să fac ceva, să fiu activ. Și anticipez că, din vară, voi fi ok. În două luni mă voi pune la punct fizic iar apoi voi fi pregătit să o iau de la capăt.

Ați avut cum să mai trageți cu ochiul în această perioadă și la ce s-a întâmplat în fotbalul nostru?
Păi altceva ce să fac? (râde). M-am uitat la Dinamo, în primul rând.

Și ce ați văzut la Dinamo?
Cred că dl. Negoiță nu are puterea financiară la momentul actual să susțină un club ca Dinamo. Dinamo e un club de mare performanță, de elită. Dar dacă vindem și nu punem nimic în loc, dacă nu ne mai interesează performanța, dacă anunț că vreau să mă retrag și să-mi recuperez banii și vând Dinamo pe 2 milioane sau 4 milioane de euro… Cum să vinzi Dinamo pe 2 milioane de euro? Dinamo are istorie, Dinamo a fost un colos în fotbalul românesc și chiar european.

Și ce se poate face atunci?
Pentru Dinamo, lucrurile pot fi bune într-un singur sens. O investiție masivă. Dacă nu s-a făcut acum, poate se va face de la vară și să se construiască o echipă competitivă formată și din jucători care-și doresc și ei performanță. Nu numai la modul declarativ. Să vedem acolo în iarbă. Să-i vedem acolo jos, acolo pot arăta ei că respectă clubul Dinamo. Pentru că mi se pare că nici jucătorii nu sunt conectați la obiectivele clubului, să intre pe teren și să-și dea sufletul pentru Dinamo. După părerea mea, este una dintre cele mai slabe echipe pe care Dinamo a putut s-o aibă de-a lungul timpului.

Situația lui Miriuță cum vi se pare?
Vasile e prins la mijloc. Eu îl știu bine, l-am și avut elev la Dinamo, știu că ține la clubul ăsta. Dar el e captiv între jucători și conducători. Nu el a făcut transferurile. În vară ți-au plecat trei mijlocași centrali și nu s-a adus nimic în acea zonă. Practic, echipa e dezarticulată acum. Și problema cea mai mare a lui Miriuță e că oamenii care conduc au anunțat că vor să se retragă și să vândă echipa. Iar când ai spus asta și nu mai ai obiective, jucătorii au înțeles mesajul și atunci tu vrei degeaba să nu se mai ducă în baruri, să aibă o anumită disciplină și rigurozitate. E foarte greu atunci ca antrenorul să mai aibă controlul vestiarului.

Un caz aparte acum în fotbalul românesc e cel al lui Alibec. Îl știți de când l-ați antrenat la Farul.
Era un copil atunci, avea 17 ani. Un copil care nu voia să se integreze, să păstreze o anumită disciplină. Am văzut un interviu al lui Dică, în care spunea că e foarte greu să dezvolți ceva tactic cu Alibec. Așa e. El trebuie să se maturizeze și să-și dea seama că, dacă nu se integrează disciplinar și tactic în echipă și dacă nu-și aduce aportul, nu va face mare performanță.

Vi se pare că nu s-a schimbat prea mult față perioada de început în fotbal?
El fiind un copil, eu îi eram ca un tată. Am vorbit de foarte multe ori cu el, îi plăceau mult dulciurile. I-am zis să evite lucrul acesta, pentru că are deja o tendință de a se îngrășa. Însă el trebuie să facă acum un efort pentru el în primul rând. Pentru că fotbalul nu-l așteaptă. Fotbalul va merge înainte și va scoate alți jucători ca Alibec. Nu asta e problema. Ci că el ar putea acum să ofere mai mult. Și pentru echipa națională să dea mult. E un semnal de alarmă pentru el și trebuie să simtă asta. Cum a fost și pentru mine această boală care m-a lovit. Alo! Sună un clopoțel. Trezește-te și hai, integrează-te!

VIDEO cu partea în care vorbește despre fotbal

Etichete: dinamo , ion marin , antrenor ion marin , ion marin cancer , marin a invins cancerul


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Dragon Stadium, Oporto, Portugal. 15 November, 2024.Pictured left to right, Cristiano Ronaldo at the Portugal vs Polonia, UEFA NATIONS LEAGUE.Credit: Victor Sousa/Alamy Live News
Lovitura anului: au început negocierile pentru transferul lui Cristiano Ronaldo în Europa!

Gata! România nu poate întâlni Kosovo în preliminariile CM 2026
15 novemberr 2024, UEFA Nations League, League phase, Matchday 5,League C,Group C2, Romania vs Kosovo, National Arena Bu
S-a dezbrăcat complet și a intrat pe teren, în fața a peste 50.000 de oameni, iar internetul ”a explodat”! Sancțiunea primită
invadatoarea15
A fost ultima șansă la FCSB?! Scos iar la pauză, pare ieșit definitiv de pe lista de favoriți a lui Becali
Discurs fără menajamente în direct, după decizia UEFA: ”Sunt adunați de prin baruri. Stătea ca un cățeluș”
FOTBAL:ROMANIA-KOSOVO, LIGA NATIUNILOR (15.11.2024)
Recomandările redacției
rica raducanu antrenori
Kosovarii au aflat ce a spus Rică Răducanu despre ei și au reacționat imediat. Cum l-au numit pe fostul portar

Reacțiile continuă să curgă în valuri după decizia ce UEFA a anunțat decizia în cazul meciului România - Kosovo, abandonat de oaspeți înainte ca arbitrul să fluiere finalul.

Exclusiv Anamaria Prodan, pe urmele lui Gigi Becali. În ce haine a apărut: "Credința o am în suflet și de acum o port și la vedere!"
Anamaria Prodan / Foto: Instagram-@anamariaprodanreghecampf
România U21, în urna a treia pentru tragerea la sorți la EURO 2025. Când se stabilesc grupele
TROFEU EURO U21 2025
”Ce să caute?”. Gigi Becali nu concepea un eșec al FCSB-ului pe terenul Botoșaniului
FOTBAL:PAOK SALONIC-FCSB, UEFA EUROPA LEAGUE (3.10.2024)
Citește și
Exclusiv ”Dinamo ne înjură”. Laszlo Dioszegi și-a spus supărarea despre scandările xenofobe din SuperLiga
FOTBAL:AFK CSIKSZEREDA MIERCUREA CIUC U19-SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE U19, CUPA ELITELOR U19 (19.05.2022)
Andrei Nicolescu a dezvăluit cum a ”pierdut” Dinamo 12.000.000 de euro
andrei-nicolescu-dinamo
S-a lovit la cap și a uitat că iubita s-a despărțit de el. Ce s-a petrecut în viața unor tineri la 7 luni de la separare e demn de film
S-a lovit la cap și a uitat că iubita s-a despărțit de el. Ce s-a petrecut în viața unor tineri la 7 luni de la separare e demn de film
Dinamo are 6 jucători care își termină contractele la finalul sezonului. Situație incertă în Ștefan cel Mare
Dinamo are 6 jucători care își termină contractele la finalul sezonului. Situație incertă în Ștefan cel Mare
Nelu Varga l-a transferat la CFR Cluj pe noul star din Superliga, descoperit de același om care l-a ochit pe Bîrligea
Nelu Varga l-a transferat la CFR Cluj pe noul star din Superliga, descoperit de același om care l-a ochit pe Bîrligea
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai tânără decât el cu 34 de ani
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai tânără decât el cu 34 de ani
Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”
Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”
Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
Amendă de până la 2.500 de lei pentru românii care stau la casă atunci când ninge. Ce să facă?
Amendă de până la 2.500 de lei pentru românii care stau la casă atunci când ninge. Ce să facă?
Dinamo, victorie la scor în amical
FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-UTA ARAD, SUPERLIGA SUPERBET (2.11.2024)
România a scăpat de cele mai tari adversare în drumul spre Mondiale! Lista completă a echipelor cu care nu putem pica la tragerea la sorți
România a scăpat de cele mai tari adversare în drumul spre Mondiale! Lista completă a echipelor cu care nu putem pica la tragerea la sorți
Dinamo, victorie la scor în amical
FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-UTA ARAD, SUPERLIGA SUPERBET (2.11.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”
Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt virale: „E inconștient!”
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt virale: „E inconștient!”