Decizia Federației Române de Hochei după ce jucătorii României au cântat imnul Ţinutului Secuiesc: "Ministerul a instigat"
articol scris de Digi Sport24.05.2022, 19:41
Scandalul de pe 8 mai, de la meciul de hochei dintre România și Ungaria (scor 2-4), de la Campionatul Mondial, nu s-a încheiat, după ce jucătorii de etnie maghiară din naţionala României au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc.
Liga Națiunilor: Italia - Franța, duminică, 21:45, DGS 1
Liga Națiunilor: Israel - Belgia, duminică, 21:45, DGS 2
Decizia Federației Române de Hochei după după ce jucătorii naționalei României au cântat imnul Ţinutului Secuiesc.
După ce COSR a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Comitetul Interministerial pentru monitorizarea, prevenirea şi combaterea xenofobiei, a urmat și reacția Federației Române de Hochei pe Gheață.
Aceasta a sesizat Comisa de disciplină a forului și a anunțat acest aspect într-un lung comunicat. Asta după ce FRHG a susținut că "nu are competenţa să stabilească dacă este sau nu un ţinut, regiune, imn sau cântec bisericesc".
FRHG spune că inclusiv Ministerul Sportului a "instigat jucătorii"
"Cu regret s-a constatat o schimbare de atitudine – şi nu pozitivă – atât din partea Ministerului Sportului, cât şi a unora dintre cluburi, procedându-se la instigarea, în principal a jucătorilor.
Astfel s-a creat un climat conflictual, care este de natură să rupă echilibrul care exista la nivelul echipei naţionale şi între cluburi. Nu putem să nu constatăm că acest dezechilibru se datorează şi faptului că a existat şi există o diferenţă clară în ceea ce priveşte modul de alocare a fondurilor pentru construirea infrastructurii atât de necesară pentru desfăşurarea acestei activitităţi sportive.
Astfel, dacă în oraşe precum Bucureşti, Suceava, Iaşi, Constanţa, Buzău nu s-a construit nici măcar un singur patinoar, în Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc au fost construite patinoare şi urmează a se construi alte 4 (patru) patinoare în aceleaşi localităţi din fonduri CNI (Compania Naţională de Investiţii).
În ceea ce priveşte incidentele cu privire la care Biroul Federal al FRHG a fost sesizat, legate de meciul din data de 8 mai 2022 desfăşurat între reprezentantiva României şi cea a Ungariei în cadrul Campionatului Mondial de Hochei pe Gheaţă 2022 din Slovenia, în esenţă, FHRG nu are competenţa să stabilească dacă este sau nu un ţinut, regiune, imn sau cântec bisericesc.
Pe de altă parte, nu putem să nu observăm faptul că, situaţia în care parte dintre jucătorii echipei naţionale a României au cântat împreună cu galeria echipei adverse, poate fi intepretată ca fiind echivalentă cu situaţia în care, practic, aceştia au sărbătorit înfrângerea propriei echipe naţionale.
O asemenea atitudine din partea unor membri ai echipei naţionale a fost de natură să nască contradicţii şi discuţii în cadrul opiniei publice", se arată în comunicatul Federației.
- Reprezentanții AUR au depus o moțiune simplă de cenzură împotriva ministrului sportului, Eduard Novak.
FRHG acuză doi miniștri și face apel la Guvern
"Tot contradicţii şi discuţii au născut şi implicarea şi declaraţiile a doi miniştri din Guvernul României, declaraţii şi implicare directă care au legătură cu aspectele sesizate în legătură cu meciul disputat în data de 8 mai 2022 în cadrul Campionatului Mondial din Slovenia.
Cu privire la acest ultim aspect, FHRG nu are nicio competenţă, singurul care ar putea să adopte un punct de vedere fiind Guvernul României.
Apreciem că întreaga problematică supusă dezbaterii este mult mai complexă, iar răspunsuri şi soluţii trebuie oferite nu numai de FRHG, ci şi de către organismele statutului român cu atribuţii în materie.
În acest sens, amintim faptul că Ministerul Sportului este organul administraţiei publice centrale de specialitate, iar în această calitate reprezintă interesele statului român, aşadar inclusiv apărarea şi promovarea imaginii ţării intră în atribuţiile sale.
Pentru toate aceste considerente, urmare a discuţiilor purtate în cadrul Biroului Federal al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG) din data de 24 mai 2022 cu privire la incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României şi cea a Ungariei desfăşurat în data de 8 mai 2022 în cadrul Campionatului Mondial de Hochei pe Gheaţă 2022 din Slovenia, s-a decis, în unanimitate, adoptarea următoarele măsuri:
1. Completarea Regulamentelor de la nivelul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG) cu o serie de prevederi de natură să asigure, pe viitor, ca membrii echipelor naţionale de hochei pe gheaţă să manifeste în public, în mod explicit, o conduită de natură să dovedească deplina loialitate şi susţinere faţă de România, de însemnele oficiale ale statului român, imaginea acesteia şi, nu în ultimul rând, suporterii echipei naţionale.
2. Sesizarea Comisiei de disciplină de la nivelul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG) cu privire la incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României şi cea a Ungariei de la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheaţă 2022 din Slovenia, în vederea cercetării acestora şi adoptarea, în condiţiile legii şi ale Statutului Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG), a măsurilor ce se impun.
3. Solicitare adresată Ministerului Sportului referitoare la exprimarea de către acesta a unui punct de vedere cu privire la elementele care ar fi necesar să fie incluse în mod obligatoriu în Regulamentele de la nivelul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG), elemente referitoare la conduita membrilor echipelor naţionale, cu indicarea unor obligaţii detaliate în sarcina acestora pe perioada în care aceştia reprezintă România în cadrul competiţiilor internaţionale.
4. Solicitare adresată Primului Ministru al Guvernului României cu privire la exprimarea unui punct de vedere referitor la declaraţiile exprimate în mediul public de doi miniştri din Guvernul României (Novak Eduard-Carol – ministrul Sportului şi Barna Tánczos – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor), declaraţii referitoare la şi în legătură cu incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României şi cea a Ungariei de la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheaţă 2022 din Slovenia.
5. Solicitare adresată Guvernului României şi Parlamentului României cu privire la asigurarea unei dezvoltări echilibrate a activităţii hocheistice, în special necesitatea stringentă a construirii unei infrastructuri în judeţele şi/sau localităţile cu potenţial demografic, economic şi nu în ultimul rând cu tradiţie în domeniul hocheistic (de ex: Bucureşti, Ilfov, Suceava, Constanţa, Iaşi, Ploieşti, Buzău).
6. Solicitare adresată Parlamentului României cu privire la elaborarea unei strategii naţionale a sportului românesc, strategie care se impune a avea ca punct de plecare istoricul fiecărei discipline sportive şi care trebuie să se axeze pe principiul asigurării – în mod total obiectiv şi imparţial – dezvoltării sportului românesc şi, implicit, a unui popor sănătos", a precizat FRHG, în comunicat.
Etichete: imnul tinutului secuiesc , scandal hochei , xenofobie hochei , hochei romania ungaria
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca a fost încoronată Miss Univers 2024, devenind prima daneză...