Ponor sau Iordache la Rio? Izbaşa: "Sportivei care va merge la Olimpiadă îi doresc o medalie"
22.04.2016, 14:45Sandra Izbaşa, singura noastră campioană olimpică en titre la gimnastică artistică, este de părere că gimnasta care este cel mai bine pregătită ar trebui să ne reprezinte la JO 2016 şi să câştige o medalie, indiferent de strălucirea ei.
Champions League: PSV - Girona, marți, 19:45, DGS 1
Champions League: Real Madrid - Milan, marți, 22:00, DGS 1
Sandra Izbaşa, 25 ani, campioană olimpică la sol în 2008 şi la sărituri în 2012, a reluat pregătirea anul trecut cu dorinţa de a participa la JO 2016, dar în februarie a decis să renunţe definitiv din cauza codului de punctaj care o defavoriza.
Campioana noastră a regretat eşecul fetelor de a se califica cu echipa la JO, pentru prima oară după 1968, dar este optimistă că se poate cuceri cel puţin o medalie cu singura noastră reprezentantă din concursul individual.
''Nu este o ruşine, dar păcat de acest eşec. Trebuia să vină la un moment dat, din păcate, pentru că din urmă nu prea mai vin sportive de înaltă performanţă. CIO şi regulamentul permit să meargă doar o singură gimnastă, pe care o vor decide cei din federaţie împreună cu antrenorii, în urma competiţiilor, verificărilor pe care le vor avea. Cine este cea mai bună va merge la Rio să ne reprezinte cu succes. Eu nu sunt în măsură să aleg, cine se antrenează şi va reuşi să se prezinte la un nivel destul de înalt va merge la Rio. Toate au şanse până la urmă, nu numai Cătălina Ponor şi Larisa Iordache. Mai sunt şi celelalte fetiţe care se pot zbate să prindă un loc pentru JO 2016. Îmi doresc pentru cea care merge la Rio să cucerească o medalie, indiferent de ce culoare va fi ea'', a declarat Sandra Izbaşa, într-un complex comercial, unde a coordonat un program de iniţiere în gimnastică alături promovat de CSA Steaua Bucureşti.
Sandra, septuplă campioană europeană, a opinat că în pofida necalificării, fetele din lotul naţionale trebuie susţinute necondiţionat, mai ales că la orizont sunt Campionatele Europene de la Berna: ''Nu-mi place să-i spunem dezastru, pentru că până la urmă trebuie să fim alături de fete şi la bine şi la greu. E o durere în suflet, îmi doresc să fie doar un duş rece şi să-şi revină în viitor. Avem Campionate Europene unde ar trebuie să ne prezentăm bine, pentru că până la urmă şi aceea este o competiţie importantă. Iar pentru Rio ne dorim să meargă o reprezentantă a noastră care să-şi facă integralele exact ca la antrenament şi apoi vin şi medaliile''.
Campioana olimpică a opinat că una dintre problemele grave cu care se confruntă gimnastica este lipsa antrenorilor şi Octavian Bellu nu ar trebui să-şi asume singur eşecul necalificării echipei la Rio.
''Nu sunt în măsură să comentez pe larg în momentul de faţă. Repet, îmi pare rău pentru tot ceea ce s-a întâmplat. Nu cunosc multe lucruri, dar în primul rând ne-ar trebui antrenori, pentru că s-au împuţinat şi au plecat afară. Aici lucrau pe un salariu de nimic. Ar trebui încurajaţi mai mult antrenorii. Apoi să facem selecţii pentru copii, dar ne trebuie şi săli bine dotate, cu aparatură aşa cum sunt dotate cele de afară. Astea sunt nişte repere, dar cu siguranţă acest subiect ar trebui mai mult dezvoltat. Nu pot comenta mai mult, nu cred că doar d-nul Bellu ar trebui să-şi asume acest lucru şi nu sunt în măsură să spun mai multe lucruri. Fiecare are ceva de spus, dar eu nu sunt în măsură să comentez acest lucru'', a mai spus Izbaşa.
Mutarea lotului olimpic de la Deva la Izvorani este văzut ca un factor care a contribuit la declinul gimnasticii feminine. Sandra este de părere însă că la Izvorani a fost o etapă benefică în cariera sa: ''Eu am simţit că progresez pe zi ce trece la Izvorani, dar complexul de acolo nu este să stai zi de zi, 3 sau 5 ani. Perioada de la Deva a fost foarte benefică, în momentul în care am păşit de la vârsta de 15 la 20 ani şi mi s-a potrivit de minune. Apoi am simţit nevoia să fac o schimbare, iar Izvorani pentru mine a fost o schimbare benefică, pentru că la 2 ani după ce ne-am mutat am adus rezultate notabile. Părerea mea ar fi ca să se dezvolte mai multe centre şi să nu fie doar două, Oneşti şi Deva. SUA, China, Rusia au mai mult centre bine dotate cu aparatură şi antrenori care sunt bine plătiţi''.
Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminică, după ce a terminat pe locul 7 la turneul preolimpic de la Rio, în condiţiile în care doar primele patru clasate au obţinut biletele la Olimpiadă.
Această contraperformanţă survine după ce şi echipa masculină a ratat, sâmbătă, calificarea la JO 2016 (5-21 august), clasându-se pe locul 5 în concursul preolimpic de la Rio. România a participat cu echipa de gimnastică feminină la toate ediţiile Jocurilor Olimpice după 1968 (Ciudad de Mexico).
Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint şi 26 de bronz.
România avea deja un sportiv calificat individual la JO 2016, Marian Drăgulescu, datorită medaliei mondiale de argint de la sărituri. Atât băieţii, cât şi fetele vor primi câte un loc nenominal pentru probele individuale de la Rio, după ratarea calificării echipelor.
Agerpres
Etichete: ponor jocurile olimpice , jocurile olimpice 2016 , iordache jocurile olimpice
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Viktor Orbán a fost atacat în Parlament din cauza problemelor economice prin care trece țara sa și...