Zgomotul de la golul doi marcat de PAOK "poate provoca pierderi temporare de auz", atât a fost de intens
articol scris de Digi Sport21.02.2023, 14:39
PAOK a obținut o victorie cu 2-0 în fața celor de la AEK Atena, savurată din plin de fanaticii suporteri ai echipei din Salonic.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Stadionul Toumba a fost plin până la refuz, iar cei aproape 30.000 de suporteri ai echipei lui Răzvan Lucescu (54 de ani) au creat o atmosferă incendiară.
La cel de-al doilea gol al gazdelor, marcat în minutul 62 de Konstantinos Koulierakis, arena din Salonic pur si simplu a explodat. La tribuna oficială, într-una dintre loje, un smartwatch a înregistrat un zgomot de 90 de decibeli! Scorul fusese deschis de Khaled Narey, care a marcat în minutul 14, iar meciul a fost presărat și cu destule probleme de arbitraj.
90 de decibeli înregistrați pe un smartwach la golul doi marcat de PAOK împotriva lui AEK Atena
Studii legate de nivelul perceput și suportat de către urechea umană arată că "un fond sonor de 90 decibeli poate duce la pierderea auzului dacă expunerea este mai mare de opt ore pe zi.
De asemenea, sunetele de 130 decibeli provoacă durere fizică, în timp ce la 150 de decibeli senzaţia e insuportabilă, iar o expunere prelungită la un astfel de zgomot poate cauza chiar și moartea", notează adevărul.ro.
Galerie Foto
Ce este decibelul și care este nivelul de zgomot la care omul nu este deranjat
Decibelul (db) este o unitate de măsură logaritmică a intensităţii zgomotului. Urechea umană percepe sunete cu o intensitate între 0 şi 120 decibeli.
Urechea umană percepe sunete cu o intensitate între 0 şi 120 decibeli. Limita sunetului, considerată acceptabilă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este de 80 decibeli şi în general ea se referă la poluarea fonică din oraşe, respectiv zgomotul străzii. În natură, zgomotele sunt foarte reduse din punct de vedere al intensităţii, cele puternice fiind doar de moment, provocate de accidente sau de alte evenimente deosebite.
De exemplu, un robot de bucătărie sau o bormaşină emit în jur de 60-70 decibeli, iar urechea poate tolera zgomotul pentru o perioadă scurtă de timp.
Pe de altă parte, un frigider sau un aparat de aer condiţionat care bâzâie în timpul funcţionării la peste 35 decibeli zi şi noapte afectează atât auzul, cât şi starea psihică sau de sănătate. Unele surse recomadă că pe timpul nopţii nivelul de zgomot din dormitor să nu fie mai mare de 25 decibeli. Un zgomot de peste 40 de decibeli permanenţi, ziua, într-o cameră de lucru, devine de asemenea nociv.
Exemple de evaluare a decibelilor:
- O şoaptă - circa 20 decibeli
- Lătratul unui câine mare are 70 – 80 decibeli
- O motocicletă care merge cu 140 km/oră produce 110 decibeli
- 30 - 50 db = zgomote silenţioase într-o locuinţă
- 50 - 60 db = discuţie normală, radio la nivel de cameră
- 60 - 70 db = discuţie zgomotoasă, maşină de scris mecanică
- 80 - 90 db = stradă circulată intens, hală de producţie
Video cu faze din meciul PAOK-AEK Atena 2-0
Etichete: decibeli paok aek , paok aek 2 0
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...