"Vor să distrugă 160 de ani de istorie". Cine va câştiga bătălia juridică dintre UEFA şi Superliga
articol scris de Digi Sport10.07.2021, 12:22
Aşa cum era de aşteptat, s-a ajuns în instanţă pentru disputa dintre UEFA şi fondatorii Superligii Europene. Unul dintre directorii forului european, fostul mare mijlocaş ofensiv, Zvonimir Boban, ştie de parte cui va fi victoria.
Cupa Spaniei: Racing Ferrol - Rayo Vallecano, vineri, 20:00, DGS 1
La Liga: Valencia - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 1
Zvonimir Boban: "Vor să distrugă 160 de ani de istorie"
În plus, croatul vorbeşte ca şi cum lupta ar fi deja câştigată şi spune despre iniţiatorii proiectului că "vor să distrugă 160 de ani de istorie".
"Există un proces şi noi îl vom câştiga. Fotbalul adevărat a câştigat împotriva celor care vor să îl ruineze pentru a-l transforma în afacere, ştergând 160 de ani de istorie. Doar pentru că unii nu ştiu să se ocupe de conturile cluburilor, asta înseamnă că trebuie să ruinăm fotbalul?", a spus Zvonimir Boban.
Fondatorii Superligii s-au "blindat" împotriva sancțiunilor UEFA și FIFA
În aprilie, când s-a făcut marele anunţ al înfiinţării Superligii Europene, fondatorii au fost prevăzători și și-au luat măsuri de siguranță împotriva unor sancțiuni pe care le-ar dicta UEFA și FIFA împotriva lor.
Cele 12 cluburi au obținut, la acea vreme, o decizie judecătorească prin care forul european și cel mondial rămân neputincioase. Este vorba de un aviz emis de un tribunal comercial din Madrid prin care "se interzice adoptarea oricăror măsuri care are urma să anuleze, restricționeze sau să condiționeze în vreun fel sau altul lansarea Superligii".
Între timp, lucrurile s-au schimbat, după valul uriaş de antipatoe pe tot Globul, iar competiţia nou înfiinţată, a fost suspendată după doar două zile.
Fiecare club urma să încaseze câte 264 milioane € din start
Finanțarea era asigurată de banca americană JPMorgan, iar aceștia au oferit un contract pe 23 de ani în care cluburile primeau un avans în valoare de 264 de milioane de euro, care trebuie returnat dacă gruparea respectivă decide să părăsească Super Liga.
Cluburile urmau să dețină în comun și firma care se ocupă de drepturile tv, sponsori și alte drepturi media, firmă care are sediul în Spania. De altfel, secretarul general al Superligii era un bancher, Anas Laghrari, bun prieten al președintelui lui Real Madrid, Florentino Perez.
La momentul înfiinţării, pentru a potoli spiritele, cele 12 cluburi fondatoare au anunțat că vor ceda 400 de milioane de euro, ligilor și federațiilor de care aparțin pentru a ajuta fotbalul autohton.
Etichete: superliga , zvonimir boban
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Mesaj puternic dat de o tânăra din Ucraina, la început de 2025. Fata, care a locuit timp de trei...