Vineri vom afla numele noului preşedinte. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile de la FIFA
25.02.2016, 15:14Noul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) va fi ales vineri, dintre cinci candidaţi, la Congresul extraordinar al forului mondial, cu o majoritate de două treimi în primul tur de scrutin, după care în următorul tur de scrutin e suficientă o majoritate simplă de voturi exprimate secret.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
FIFA are 209 federaţii membre, caz în care cele două treimi înseamnă 140 de voturi, iar 105 voturi înseamnă majoritate simplă.
Dacă niciun candidat nu va ieşi învingător din primul tur, atunci candidatul cu cel mai mic număr de voturi primite va fi eliminat pentru următorul tur de scrutin şi tot aşa până când vor rămâne doar doi candidaţi, iar disputa va fi tranşată cu o majoritate simplă.
Potrivit regulamentului, votul secret este obligatoriu, chiar dacă există un singur candidat, dar în acel caz o simplă majoritate de voturi e suficientă pentru primul tur de scrutin.
Comisia ad hoc de alegeri a FIFA a decis ca delegaţii federaţiilor membre să nu intre în cabinele de vot cu telefoanele mobile la ei, pentru a nu putea fotografia felul în care au votat.
5 candidaţi
Gianni Infantino este unul din cei doi favoriţi la alegerile pentru preşedinţia FIFA alături de şeicul Salman, din Bahrain, preşedintele Confederaţiei asiatice. Tokyo Sexwale face parte dintre cei trei candidaţi cotaţi cu şanse minime, alături de francezul Jerome Champagne, fost secretar general adjunct al FIFA, şi de prinţul iordanian Ali.
Fiecare candidat va avea dreptul la un discurs de 15 minute în faţa Congresului în care să-şi prezinte programul.
Fiecare candidat, pentru a-i fi acceptat dosarul, trebuia să fi fost membru activ al unei asociaţii naţionale o perioadă între doi şi cinci ani înainte de a-şi depune candidatura la preşedinţia FIFA. Fiecare postulant era obligat să prezinte declaraţii de susţinere din partea a cinci federaţii membre.
Data depunerii dosarelor a fost 26 octombrie, iar aplicanţii au fost supuşi unei verificări din partea Comisiei de Etică a FIFA înaintea validării candidaturilor de către Comisia electorală ad hoc a forului internaţional, pe 12 noiembrie, numărul candidaţilor fiind redus de la opt la cinci.
Comisia electorală este compusă din preşedinţii comisiilor de disciplină, apel, audit şi conformitate ale FIFA.
Congresul începe la 10:30
Ordinea de zi a Congresului FIFA, care va debuta la 10:30, ora României, la Zurich, va cuprinde cuvântul de bun venit, apelul şi anunţul că adunarea are cvorum şi este conformă cu statutele, numirea scrutinătorilor, suspendarea sau expulzarea unor membri, aprobarea ordinii de zi, numirea a cinci membri care să verifice minutele, discursul preşedintelui (interimar, n. red.), prezentarea reformei structurale a FIFA, vot asupra amendamentelor propuse la Statutele şi Regulamentele FIFA, alegerea înlocuitorilor membrilor forurilor jurisdicţionale, alegerea preşedintelui, discursul noului preşedinte.
Indonezia şi Kuweitul ar urma să fie private de dreptul de vot la alegerile de vineri pentru preşedinţia FIFA, după ce Comitetul Executiv al forului fotbalistic mondial a recomandat miercuri Congresului să amâne pentru luna mai examinarea suspendării celor două federaţii.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a respins, miercuri, cererea Prinţului Ali al Iordaniei de amânare a alegerilor pentru preşedinţia FIFA.
Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a avut până acum nouă preşedinţi în istoria sa, iar al zecelea va fi desemnat în urma alegerilor de vineri, de la Zurich.
Lista preşedinţilor FIFA:
1904-1906 Robert Guerin (Franţa)
1906-1918 Daniel Burley Woolfall (Anglia)
1921-1954 Jules Rimet (Franţa)
1954-1955 Rodolphe William Seeldrayers (Belgia)
1955-1961 Arthur Drewry (Anglia)
1961-1974 Stanley Rous (Anglia)
1974-1998 Joao Havelange (Brazilia)
1998-2016 Joseph S. Blatter (Elveţia)
Etichete: fifa , alegeri fifa , congres fifa , alegeri presedintie fifa , candidati fifa
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...