VIDEO Nereguli în vânzarea drepturilor TV? Fostul jurist al LPF: "Acordul poate fi nul!"
20.03.2014, 17:28UPDATE 18:55: Cătălin Ciubotă, fost jurist al LPF, a comentat în direct la Digi Sport, în cadrul Fotbal Club, situația iscată de decizia noii conducerii LPF de a încredința drepturile de televizare unei companii din Malta.
SuperLiga: Sepsi - Petrolul, sâmbătă, 18:30, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - UTA, sâmbătă, 21:00, DGS 1
“Nu cunosc date despre contractul semnat de Ligă, prin care președintele LPF a afirmat că s-au cedat aceste drepturi. Eu știu însă care sunt condițiile legale și normele concurențiale în care se pot transfera aceste drepturi către alte societăți.
Într-o astfel de procedură trebuie respectate anumite reguli stricte. Liga are un angajament în derulare cu Consiliul Concurenței, iar acolo se spune foarte clar că trebuie să fie un proces transparent, în care meciurile trebuie împărțite în pachete, iar durata acordării drepturilor trebuie să fie pe maximum trei ani.
Dacă s-a făcut o transmitere cu evitarea principiilor de mai sus, atunci consecințele pot fi foarte grave, până la o amendă care poate ajunge la 10 la sută din suma care urmează să revină Ligii și cluburilor. Noi, în 2008 și 2011, am făcut o dezbatere publică, angajamentele au fost publice și la fel ar fi trebuit și acum”, a spus Ciubotă.
Problema drepturilor de televizare ale Ligii 1 pe următoarele sezoane continuă să dea bătăi de cap Ligii Profesioniste de Fotbal.
Din ultimele informații oferite de fostul jurist al Ligii, contractul prin care LPF a cedat recent drepturile de televizare în schimbul sumei de 168 de milioane de euro (inclusiv TVA) (DETALII), poate deveni nul!
Avocatul Cătălin Ciubotă, organizatorul licitației prin care LPF a cedat drepturile de televizare în 2011, a prezentat, pentru ziare.com, cele patru criterii ce trebuie respectate pentru ca forul condus de Gino Iorgulescu să nu aiba probleme cu Consiliul Concurenței.
Actuala conducere nu ar fi respectat prevederile în momentul încheierii afacerii.
"Nu cunosc contractul semnat, dar, la vechea licitație, Liga și-a asumat niște angajamente față de Consiliul Concurenței care trebuie respectate în continuare. Conform prevederilor în vigoare, trebuie respectate patru criterii.
În primul rând, e vorba de principiul 'no single buyer', adica să nu existe un singur cumpărător, iar apoi nu trebuie să existe un drept de primă opțiune după ce contractul expiră.
În al treilea rând, durata contractului să nu fie mai mare de trei ani, iar procedura să fie transparentă și democratică. În cazul în care unul dintre aceste criterii nu este respectat, contractul poate fi declarat nul", a declarat Ciubotă.
Două probleme importante la ultima licitație
LPF a cedat în această primăvară drepturile către firma Intel Sky Broadcast (Malta). Deocamdată, nu este clar câte televiziuni vor transmite Liga 1, iar durata contractului este de cinci ani, și nu de trei. În plus, procedura nu a fost transparentă.
În aceste condiții, potrivit prevederilor enunțate de Ciubotă, sunt șanse ca înțelegerea semnată de LPF să fie declarată nulă.
LPF riscă o amendă de 20 de milioane de euro
Consiliul Concurenței ar putea să forțeze firma Intel Sky Broadcast să organizeze o nouă licitație. În caz contrar, există, susține Ciubotă, pericolul unei amenzi pentru LPF de până la 20 de milioane de euro!
În 2011, LPF a împărțit drepturile de televizare în nouă pachete pentru 33,6 milioane de euro pentru fiecare an de contract (trei în total). Șapte pachete au fost cumpărate de RCS-RDS.
Etichete: liga 1 , drepturi tv , drepturi tv liga 1 , catalin ciubota , licitatie liga 1
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Cântăreții de manele Bogdan Mocanu și Culiță Sterp și-au cerut scuze public după ce au postat pe...