Viaţă de lux, apoi faliment. Drama fotbaliştilor retraşi
07.03.2013, 10:26Un studiu realizat de fundaţia XPro, creată pentru ajutorarea foştilor fotbalişti cu probleme economice, relevă rezultate uimitoare. Conform datelor strânse de organizaţia respectivă, trei din fiecare cinci foşti fotbalişti sunt în faliment la cinci ani după finalizarea carierei.
SuperLiga: FC Botoșani - FCSB, joi, 20:00, DGS 1
Media: Fotbal Club, joi, 22:00, DGS 1
Studiul s-a realizat pe un eşantion de 30.000 de fotbalişti retraşi din activitate care au evoluat în Premier League şi au avut salarii de minim 35.000 de euro pe săptămână (30.000 de lire sterline), ceea ce înseamnă minim 1,8 milioane de euro anual. Jucători cu bani, aşadar, cu venituri mari în timp ce se aflau în activitate, dar care nu au ştiut să-şi gestioneze finanţele după retragerea din fotbal şi şi-au risipit economiile în maxim 5 ani.
"Fanilor li se va părea incredibil, dar e realitatea!"
"Trei din cinci foşti jucători sunt în faliment după cinci ani de la retragerea din activitate şi unu din trei a divorţat în maxim 12 luni după acest moment. Adesea se lasă sfătuiţi de persoanele greşite şi, înainte să-şi dea seama, bunurile lor au dispărut. Chiar şi cei care reuşesc să-şi găsească de muncă în presă au probleme cu datoriile. Poate părea incredibil pentru fani, dar este realitatea: 60% din fotbalişti ajung la faliment după retragere", a explicat Geoff Scott, directorul executiv al XPro şi fost fotbalist la Stoke, Leicester şi Birmingham.
Mark Sands, expertul RSM Tenon în falimente, a semnalat un paradox: cu cât au crescut în ultimii ani salariile din fotbal, cu atât a crescut numărul jucătorilor retraşi ajunşi la sapă de lemn. "În timp ce câştigă sume mari de bani duc o viaţă de lux, cu gusturi costisitoare şi investiţii riscante. Când carierele li se încheie, nu au o altă sursă de venituri şi averea li se evaporă rapid, pentru că nu-şi adaptează cheltuielile la noua realitate", a precizat Sands.
Brad Friedel, un caz extrem: e falit încă dinainte de retragere
Există însă chiar şi cazuri mai grave decât cele ale foştilor fotbalişti. Exemplu: Brad Friedel, veteranul portar al lui Tottenham, care s-a declarat în faliment deja, încă în activitate. Conform The Sun, goalkeeperul american a făcut un împrumut de 5 milioane de lire sterline pentru a-şi deschide o academie de fotbal în S.U.A., de aceea se află încă în activitate, chiar dacă a depăşit 40 de ani.
Cazul lui Friedel nu este singurul. Există alţi fotbalişti care traversează grave probleme financiare, în ciuda faptului că încă joacă fotbal la nivel profesionist. The Sun îi menţionează pe Lee Hendrie, John Arne Riise sau Eric Djemba-Djemba, care au datorii uriaşe deşi încă nu au agăţat ghetele în cui.
Etichete: brad friedel , probleme financiare , drama , faliment , 3 din 5 , 60% , fosti fotbalisti , djemba-djemba , riise , xpro , geoff scott , mark sands
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...