UEFA vrea să revoluționeze preliminariile pentru Cupa Mondială și Liga Națiunilor. Când se ia decizia
articol scris de Digi Sport25.01.2023, 00:14
După ce a obișnuit cu modificări radicale în fotbal, în ultimii ani, UEFA continuă să propună schimbări. Comitetul Executiv al forului mondial se reunește astăzi, La Nyon, când se vor discuta două aspecte.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
UEFA propune două reforme importante începând cu 2024
Se știe că, la Mondialul din 2026, vor participa 48 de echipe, față de cele 32 de până acum. Astfel, mulți s-au plâns de numărul mare de meciuri, iar acest aspect ar urma să fie discutat. Prima decizie ar fi că, din aceste 48 de echipe, 16 vor fi din Europa, față de 12, câte erau până în prezent, potrivit As.
Există două opțiuni pe care le va discuta Comitetul Executiv al UEFA, în ceea ce privește faza preliminariilor. Asta pentru că, după cum a concluzionat forul, unele meciuri au devenit plictisitoare și cu dispute foarte dezechilibrate, care au loc între echipe puternice și altele mici.
Alternativa propusă este constituirea a 12 grupe, de câte 4 echipe și câte 5, iar primul loc din fiecare grupă se califică direct. Astfel, alături de cele 12 echipe de pe primul loc, celelalte 4 locuri vor fi ocupate în urma unor play-off-uri.
Față de prima variantă propusă inițial, aceasta ar însemna o reducere a numărului de meciuri, ceea ce este considerat fundamental în preliminarii. În prezent există meciuri care nu au o miză prea mare în ultimele etape ale calificărilor, iar interesul pentru ele este redus, după cum motivează mai-marii fotbalului.
- UEFA a mai luat decizii radicale. Ultima a ținut de formatul Champions League, a fost luată în 2021 și va intra în vigoare în sezonul 2024 - 2025.
Modificări în preliminariile europene pentru Cupa Mondială și în Nations League
A doua modificare propusă este în Nations League, unde ar urma să dispute două meciuri în plus și un play-off. În loc ca echipele să se califice direct în acel "Final Four", UEFA propune crearea unui play-off după faza grupelor.
În acest play-off sunt incluse și echipele care până acum se calificau direct în Final Four. Abia câștigătoarele acestor play-off-uri vor fi cele care vor juca în acel Final Four.
Un caz special îl reprezintă cel al Rusiei. După ce Federația Rusă a încercat să se alăture Confederației Asiatice, însă fără succes până acum și după ce TAS a dat dreptate celor de la UEFA și FIFA, în deciziile de a exclude fotbalul rusesc, ca urmare a războiului, rușii încearcă acum renegocieri cu UEFA.
Însă este puțin probabil să se schimbe ceva, cel puțin pe moment.
Nici Supercupa Europei nu va mai avea loc în orașul rusesc Kazan.
Etichete: uefa , ceferin , aleksander ceferin
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...