UEFA nu renunță la suspendare lui Juventus, Real Madrid și Barcelona, în "cazul Super Liga", însă a primit o înștiințare
articol scris de Digi Sport09.06.2021, 23:09
UEFA nu glumește, însă a trebuit să "pună frână" puțin intenției sale. Pentru că Juventus, Real Madrid și Barcelona nu au abandonat Super Liga, forul european menține amenințarea pentru a le suspenda din Champions League, însă a făcut o precizare.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
UEFA a primit o decizie a unui tribunal din Madrid, referitoare la suspendarea lui Juventus, Real Madrid și Barcelona
Cele 3 cluburi sunt suspendate doar temporar, până la efectuarea unei alte acțiuni legale. UEFA susține că aceste cluburi vor putea juca în mod cert în sezonul următor din Champions League.
În ultimele zile, pe adresa din Elveția a UEFA a venit un ordin de la un tribunal din Madrid. Astfel, dacă forul european vrea să sancționeze cluburile, asta înseamnă că mai întâi trebuie să conteste la tribunal această ultimă decizie venită de la Madrid.
Dacă UEFA ar sancționa chiar din sezonul următor pe Juventus, Real Madrid și Barcelona, ar trebui să le plătească despăgubri gigantice.
Așadar, este posibilă sancționarea, dar nu din sezonul următor, pentru că timpul este prea scurt pentru a se mai judeca. Iar UEFA a anunțat că este determinată, în continuare, să pună în aplicare sancțiunea.
UEFA nu renunță la suspendarea din Champions League a cluburilor Juventus, Real Madrid și Barcelona
"UEFA a luat la cunoștință decizia luată azi de Corpul Independent de Control al UEFA de a-și suspenda punerea în practică a acțiunii disciplinare luate împotriva lui Juventus, Barcelona și Real Madrid pentru o potențială încălcare a cadrului legal al UEFA, în legătură cu așa-numitului proiect Super Liga.
UEFA precizează că decizia este una temporară, după notificarea formală făcută de autoritățile competente elvețiene pe 2 iunie 2021, ca urmare a unei decizii a unui tribunal independent obținută pe 20 aprilie 2021 de entitalea legală Super Liga Europeană de la Curtea Comercială Madrid, decizia numărul 17.
Decizia Organismului de Apel UEFA independent a fost luată fără a aduce atingere întrebării cu privire la aplicabilitatea ordinului Curții în Elveția. Bazându-se pe Ordinul Curții, cele trei cluburi menționate au încercat să se protejeze de posibilele consecințe disciplinare legate de acest proiect așa-numit „Super League”.
UEFA înțelege de ce procedurile disciplinare trebuie suspendate pe moment, dar are încredere în poziția sa și și-o va apăra în instanțele relevante.
Legitimitatea procedurilor disciplinare, cu dreptul de a aplela la Curtea de Arbitraj Sportiv, este de mult timp recunoscută ca un aspect esențial în a uniformiza administrația și dreptatea din sport.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Tribunalele Uniunii Europene și cele federale elvețiene au susținut repetat că regulamentele disciplinare / arbitrare sunt justificate de interese legitime legate de specificul naturii sportului.
De aceea, UEFA a procedat în consecință, nu doar cu respectarea statutului și regulamentelor, ci și cu respectarea legii din Uniunea Europeană, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, și a legii din Elveția în deschiderea unei investigații independente în conducerea cluburlor asociate în așa-numita Super Ligă Europeană.
UEFA va face pașii necesari în strict acord cu legea națională și europeană pentru ca apelurile UEFA să poată fi reluate prin procedurile disciplinare cât mai repede posibil", se arată în comunicatul UEFA.
Cele 6 cluburi din Anglia care au aderat la Super Ligă au fost amendate cu 25,58 milioane de euro
Cele șase cluburi semnatare din Anglia au primit o amendă totală de 22 de milioane de lire sterline (25,58 milioane de euro). În plus, ele au fost amenințate că vor pierde câte 30 de puncte la o a doua eventuală abatere.
Cele 6 cluburi din Anglia care au semnat și au aderat la Super Ligă erau: Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool și Tottenham Hotspur.
În total au fost 12 cluburi care au fondat Super Liga și au mai rămas trei: Real Madrid, Barcelona și Juventus. Acestea ar putea chiar să fie sancționate cu interdicția participării în cupele europene dacă nu abandonează ideea.
Fiecare club din Super Liga urma să încaseze 264 de milioane de euro din start
În aprilie, 12 cluburi au semnat un acord pentru formarea unei Super Ligi în fotbalul european, acțiune care a provocat reacții vehemente. Ele aveau garantat un bonus de bun venit în valoare de cel puțin 200 de milioane de euro, conform unui articol din Financial Times, însă în total, fiecare club urma să primească mai mult.
Finanțarea era asigurată de banca americană JPMorgan, iar aceștia au oferit un contract pe 23 de ani în care cluburile primeau un avans în valoare de 264 de milioane de euro, care trebuia returnat dacă gruparea respectivă decidea să părăsească Super Liga.
Reacțiile au fost virulente, pentru că se crea o discrepanță uriață între cluburile bogate și celelalte. Astfel, cluburile bogate deveneau și mai bogate. În consecință, UEFA a luat în calcul excluderea celor 12 echipe din competițiile organizate sub egida sa.
În plus, forul european dorea să le interzică și fotbaliștilor legitimați la aceste echipe să mai participe la alte competiții sub acest for. FIFA a fost solidară cu UEFA și a anunțat măsuri similare.
Între timp, din cauza scandalului creat, au fost proteste uriașe în toată lumea și s-a renunțat în doar 48 de ore la acest proiect.
Etichete: real madrid , juventus , barcelona , uefa , superliga , super liga
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...