UEFA, amenințată cu tribunalul. Cum ar fi "acoperit" șefii forului european neregulile de la PSG și Manchester City
07.11.2018, 10:07Dezvăluirile din ultima vreme, legate de fair-play-ul financiar, i-au supărat rău pe șefii primei ligi spaniole, care vor să treacă la luarea de măsuri. Astfel, La Liga e gata să dea forul european în judecată după ce Manchester City și PSG ar fi fost ajutate chiar de UEFA să "dribleze" fair-play-ul financiar. Totul a apărut în niște documente scoase la iveală de Football Leaks.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Introdus în 2011, fair play-ul financiar interzice cluburilor angajate în competiţiile europene (UEFA Champions League, Europa League) să cheltuiască mai mult decât produc. În orice caz, ele nu trebuie să aibă un deficit mai mare de 30 de milioane cumulat pe trei exerciţii financiare.
Platini și Infantino ar fi ajutat PSG să scape de sancțiuni
Potrivit Football Leaks, patronii de la PSG ar fi investit 1,8 miliarde de euro în club, fentând astfel fair play-ul financiar. Francezii au scăpat fără vreo sancţiune, Michel Platini şi Gianni Infantino fiind în spatele muşamalizării scandalului. Astfel, PSG nu a fost exclusă din cupele europane, aşa cum ar fi trebuit.
La sfârşitul lui septembrie 2018, PSG a intrat, în cele din urmă, în vizorul instanţei europene pentru campania de achiziţii spectaculoasă din vara lui 2017, când clubul francez a cheltuit în total peste 400 de milioane de euro pentru aducerea lui Neymar şi Kylian Mbappe.
UEFA a deschis doar o anchetă formală în septembrie 2017, doar la presiunea mai multor forţe ale fotbalului european, printre care Spania, unde a evoluat timp de patru ani vedeta Neymar, înainte de a fi transferat de PSG pentru 222 milioane de euro. La această sumă se adaugă cele 180 de milioane de euro plătite de PSG pentru Mbappe.
Ancheta ICFC, instanţa însărcinată cu controlul financiar al cluburilor în cadrul UEFA, fusese închisă în iunie 2018, dar a fost redeschisă în septembrie, la solicitarea UEFA.
Probleme și pentru Manchester City, cu fair-play-ul financiar. Ar fi fost ajutată tot de UEFA
Manchester City l-ar fi plătit pe fostul antrenor Roberto Mancini prin intermediul unui paradis fiscal, relevă ancheta Football Leaks. Mancini, care a antrenat-o pe Manchester City între 2009 şi 2013, a fost plătit prin intermediul unor firme offshore înregistrate în Republica Mauritius, gruparea engleză încercând astfel să ocolească regulile fair play-ului financiar.
Proprietate a şeicului din Abu Dhabi, Mansour bin Zayed al Nahyan, Manchester City a pus la punct o stratagemă care i-a permis să-l plătească în parte pe Mancini pe căi ocolite. O parte a salariului tehnicianului era facturată de firme (Sparkleglow, apoi IIS) înregistrate în Mauritius, un stat cu fiscalitate redusă. Tranzacţiile treceau prin banca Barclays, unde şeicul este acţionar.
Pentru a justifica aceste facturi, erau menţionate prestaţii de consultanţă "referitoare la fotbal" realizate de firmele Sparkleglow sau IIS, în spatele cărora se ascundea Mancini, a căror cifră de afaceri a atins 3,6 milioane de euro în 2011 şi 3,3 milioane de euro în 2012.
Manchester City a procedat astfel pentru a-şi reduce masa salarială şi a respecta fair play-ul financiar, regulă ce interzice unui club participant în competiţiile europene să cheltuie mai mult decât câştigă.
Dezvăluirile făcute de Football Leaks arată că fosta conducere a UEFA, cu Michel Platini preşedinte şi Gianni Infantino secretar general, au acţionat pentru a proteja de sancţiuni grele cluburile PSG şi Manchester City, cu capital arab, în 2014. Cele două cluburi au primit amenzi de 20 milioane euro, în loc de 60 milioane euro, pentru încălcarea fair-play-ului financiar.
Etichete: platini , fair-play financiar , infantino , psg fair play financiar , manchester city fair play financiar , la liga da uefa în judecată
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...