Superliga europeană după modelul celor din Statele Unite, cu plafon salarial și draft, este ”inevitabilă”
22.12.2016, 21:54O superligă europeană, creată după modelul celor din Statele Unite ale Americii, pare a fi inevitabilă, susține The Sun, citându-i pe analiștii de la Vysyble. Aceștia sunt de părere că principalele cluburi din Premier League vor face presiuni pentru inființarea unei astfel de competiții pentru a preveni implicațiile financiare catastrofale.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
O viitoare superligă europeană, din care ar face parte echipele de top din Anglia, Italia, Spania, Germania și Franța, s-ar desfășura fără un sistem de retrogradare, iar cluburilor le va fi impus un plafon salarial de tipul ”salary cap”, așa cum se întâmplă, spre exemplu, în NBA.
Potrivit Vysyble, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Tottenham Hotspur și Liverpool ar fi formațiile dispuse să facă cele mai mari presiuni pentru înființarea superligii. În ultimii șapte ani, cele șase, alături de Everton, au înregistrat pierderi totale de 1,1 miliarde de lire sterline (1,3 miliarde de euro).
”Banii din drepturile TV sunt decisivi pentru cluburi în ceea ce privește asigurarea bugetului pentru transferuri și pentru salarii, dar cheltuielile salariale cresc mai repede decât încasările. Principalele șapte cluburi din Premier League se chinuie în continuare să facă bani cu adevărat, în ciuda încasărilor de la televiziuni și sponsorizări”, a explicat Roger Bell, unul dintre analiștii de la Vysyble.
”Analiza făcută de noi ne arată că, potrivit datelor actuale, există doar o șansă din cinci care unul dintre cele șapte cluburi de top să facă bani cu adevărat”, a adăugat acesta, care a mai zis că influența cluburilor deținute de către americani, Man United, Arsenal și Liverpool, ar trebui să nu fie subestimată.
Roger Bell susține că o superligă europeană ar putea atrage interesul celor de la Amazon, 21st Century Fox sau Netflix, în ceea ce privește televizarea meciurilor.
Pe lângă plafon salarial și eliminarea retrogradării, cei de la Vysyble sunte de părere că și noua superligă ar putea beneficia și de un draft:
”O ligă închisă ar permite un plafon salarial și, pentru că nu ar mai fi nici o altă ligă mai bogată pe pământ, nici măcar în China, ar putea fi introdus, spre exemplu, și un sistem de draft pentru noii jucători. De asemenea, proprietarii cluburilor ar putea să controleze costurile și să facă bani serioși”, susțin analiștii.
Pe de altă parte, aceștia au sesizat și efectele negative pe care le-ar putea produce o asemenea ligă:
”Ligile naționale nu vor mai avea parte de aceleași încasări din drepturile TV. Asta înseamnă că salariile, susținerea și investițiile vor scădea semnificativ”, a mai declarat Roger Bell.
Ideea înființării unei superligi a fost luată în discuție de mai mult timp. De altfel, din cauza planurilor pe care giganții fotbalului și le-au făcut, UEFA a cedat și le-a garantat primelor patru țări din clasamentul coeficienților un număr de patru echipe calificate direct în grupele Ligii Campionilor, în speranța că marile cluburi vor renunța la ideile lor.
Etichete: liverpool , premier league , manchester united , arsenal , superliga europeana , vysyble
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...