Studiu: Fotbaliştii au mai multe şanse să contracteze o maladie a creierului care poate provoca demenţa
15.02.2017, 10:21Fotbaliştii profesionişti au mai multe şanse să contracteze o maladie a creierului care poate provoca o demenţă, demonstrează un studiu realizat în Marea Britanie şi care a fost publicat miercuri în revista medicală Acta Neuropathologica, informează AFP.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
În urma a şase autopsii efectuate în cadrul acestui studiu, patru au relevat semne de encefalopatie traumatică cronică (CTE), o afecţiune cerebrală depistată în rândul foştilor fotbalişti americani şi a foştilor boxeri care au încasat numeroase lovituri la cap în cursul carierelor lor.
Studiul a fost făcut pe 14 foşti fotbalişti, dintre care 13 profesionişti, atinşi de demenţă şi spitalizaţi la Swansea (Ţara Galilor), între 1980 şi 2010.
"Rezultatele noastre demonstrează o potenţială legătură între practicarea fotbalului şi CTE", a explicat principatul autor al studiului, dr. Helen Ling, din cadrul Institutului de neurologie al Universităţii College London (UCL).
"Există o nevoie urgentă de identificare a acestor riscuri. Un studiu la scară mare este indispensabil şi va necesita cooperarea organizaţiilor profesionale, a Federaţiei engleze de fotbal şi a FIFA", a adăugat dr. King.
Potrivit studiului, foştii fotbalişti, ale căror autopsii au demonstrat că au fost atinşi de CTE, sufereau de asemenea de maladia Alzheimer. Însă, potrivit specialistului englez, legătura dintre cele două afecţiuni nu fost deocamdată confirmată.
"Este probabil să fie o combinaţie a celor două maladii care a provocat demenţa în cazul acestor foşti fotbalişti", a estimat dr. Helen King.
Studiul nu arată dacă problemele suferite la nivelul creierului sunt consecinţa lovirii mingii cu capul, a coliziunilor între jucători sau sunt legate de alţi factori.
Spre deosebire de boxeri sau jucătorii de fotbal american, fotbaliştii sunt destul de rar victimele loviturilor foarte violente la cap, cu pierderea cunoştinţei, leziunile fiind mai degrabă cauzate de ceea ce cercetătorii denumesc "impacturi repetitive necomoţionale".
Studiul precizează că riscurile pentru fotbaliştii de duminică de a suferi o afecţiune cerebrală sunt "extrem de scăzute".
Etichete: studiu , fotbalisti , dementa
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...