Exclusiv România a votat împotriva intrării Kosovo în competițiile UEFA! Cum am ajuns să jucăm cu țara pe care România n-o recunoaște
articol scris de Emanuel Roșu18.11.2024, 15:48
Federația din Kosovo a devenit membră UEFA pe 3 mai 2016, iar 10 zile mai târziu a fost inclusă și în structurile FIFA.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Decizia ca federația de la Priștina să devină parte a UEFA s-a luat în urma unui vot al membrilor. Kosovo avea nevoie de majoritate simplă și a obținut-o. În urma votului, 28 de federații s-au exprimat în favoarea "aderării" Kosovo, în timp ce 24 s-au opus. România, prelunând poziția politică a statului român de nerecunoaștere a independenței Kosovo, a votat împotrivă.
În privința accesului la FIFA, lucrurile au fost mult mai simple pentru kosovari. Pe 13 mai 2016, 141 de membri au validat-o, în timp ce doar 23 s-au opus.
Rasism, insulte și agresivitate la adresa românilor în meciurile de la Priștina
România a trebuit să organizeze două partide la nivel de seniori contra Kosovo. Este vorba despre întâlnirea din preliminariile Euro 2024, de toamna trecută, și de cea din Nations League, de vineri seară. Federația și autoritățile, precum și jucătorii au făcut eforturi pentru ca lucrurile să nu scape de sub control atât pe stadion, cât și în afara lui.
Au existat mesaje transmise de selecționerul Lucescu, de fotbaliști și de oficiali, precum și informări permanente pe canalele de comunicare ale naționalei și ale federației. Instituția s-a temut de un scenariu în care Kosovo ar forța o victorie la masa verde, mai ales în contextul evenimentelor de anul trecut. Atunci, naționalei de la Priștina i-a fost dejucat planul pus până la urmă în aplicare acum.
România s-a ales cu o amendă de 50 000 de euro în 2023. UEFA a decis și ca partida cu Andorra din preliminariile Euro 2024 să se dispute doar cu copii în tribune, iar România a strâns aproape 24 000 de puști pe stadion. Kosovo riscă mai mult decât înfrângerea cu 3-0 pentru gestul abrupt de vineri seară, când a părăsit terenul în prelungiri. Pe lângă rezultatul care, cel mai probabil, va aduce o victorie pentru "tricolori", mai mulți dintre jucătorii kosovari care au provocat prin comportament și semne obscene se vor alege cu amenzi și cu suspendări.
Eforturile pentru a detensiona atmosfera încărcată dinaintea jocurilor n-au fost comune
Echipa națională a României a fost primită cu scandări rasiste, agresivitate și lipsă de fair-play în ambele deplasări din Kosovo, care au precedat meciurile de pe Arena Națională din București. Cu toate că din tribune s-au strigat în permanență sloganuri rasiste, jucătorii români nu au luat în niciun moment în calcul să părăsească terenul de la Priștina. De asemenea, de la stația de amplificare a stadionului din Kosovo nu s-a atras atenția în niciun moment că scandările treuie să înceteze în niciunul dintre meciurile jucate acolo de naționala României.
"Doare când ne e fluierat imnul! Nu pot să folosesc anumite cuvinte, dar vor veni și ei la București și vor vedea cum e. E o lipsă de respect din partea oamenilor de aici", a spus Stanciu în iunie 2023, după un 0-0 scos de România la Priștina în drumul spre Euro 2024.
România are șansa de a încheia grupa din Nations League cu maximum de puncte, 18, dacă trece în această seară de naționala Ciprului. Partida începe la 21:45. Pe Digi Sport ai toate reacțiile și comentarii în timp real pe marginea tuturor evenimentelor de la Arena Națională.
Etichete: nationala romaniei , romania kosovo
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Indiferent de vârstă, românii își pot face gratuit, anual, o serie de analize medicale în unitățile...