REMEMBER: Cupa Mondială din 1986, din Mexic. Ediția la care s-a marcat cel mai faimos gol din istoria fotbalului
articol scris de Digi Sport02.11.2022, 11:28
Ajunsă la ediția cu numărul 13, Cupa Mondială la fotbal s-a întors, în 1986, în Mexic, gazdă pentru a doua oară, în urma renunţării Columbiei de a organiza competiţia, din motive financiare.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Turneul s-a desfăşurat în perioada 31 mai - 29 iunie 1986, potrivit site-ului FIFA, citat de Agerpres. De altfel, Mexic a devenit prima ţară din lume care a găzduit Cupa Mondială de două ori, fiind acceptată drept gazdă în luna mai 1983.
24 de echipe au participat la Cupa Mondială
La turneul final au participat, pentru a doua oară în istoria CM, 24 de echipe din cinci confederaţii: 14 din Europa (Anglia, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franţa, Irlanda de Nord, Italia, Polonia, Portugalia, RFG, Scoţia, Spania, Ungaria şi URSS), patru din America de Sud (Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay), două din America de Nord şi Centrală (Canada şi Mexic), două echipe din Africa (Algeria şi Maroc) şi două din Asia (Coreea de Sud şi Irak).
Trei echipe s-au calificat pentru prima oară la Cupa Mondială: Canada, Danemarca şi Irak.
Formatul de la Cupa Mondială 1986 fusese modificat
Formatul turneului final s-a schimbat de această dată. Dintre cele 24 de echipe participante, mergeau mai departe 16: primele două clasate din fiecare grupă plus alte patru echipe aflate pe locul al treilea, cu punctajul cel mai bun.
Grupa A era formată din Italia, Bulgaria, Argentina şi Coreea de Sud. Grupa B reunea Mexic, Paraguay, Belgia şi Irak. Din Grupa C făceau parte URSS, Franţa, Ungaria şi Canada.
Grupa D era compusă din Brazilia, Spania, Irlanda de Nord şi Algeria. Grupa E era alcătuită din Danemarca, RFG, Scoţia şi Uruguay. Ultima, Grupa F, reunea echipele din Maroc, Anglia, Polonia şi Portugalia.
Ediția la care s-a marcat cel mai faimos gol din istoria fotbalului
Marea vedetă a Argentinei, Diego Armando Maradona, a contribuit la calificarea în semifinale, marcând un gol cu mâna în meciul cu Anglia, despre care jucătorul atât de mediatizat a spus că a fost "Mâna lui Dumnezeu!".
Tot în acel joc, Maradona a marcat un al doilea gol, cel decisiv, când a primit mingea la 60 de metri de poarta apărată de Peter Shilton şi a driblat jumătate din echipa Angliei.
Argentina a reușit să pună mâna pe trofeu
În semifinale, Argentina a învins naţionala Belgiei cu 2-0, ambele goluri fiind marcate de același Maradona. Tot în semifinale, RFG a bătut Franţa cu 2-0, prin reuşitele lui Brehme şi Völler. În finala mică, Franţa antrenată de Henri Michel a întrecut Belgia lui Guy Thys cu 4-2 după prelungiri şi s-a întors acasă cu medalia de bronz.
Marea finală a Cupei Mondiale s-a desfăşurat la 29 iunie 1986, pe arena Azteca din capitala Ciudad de Mexico, în prezenţa a 114.600 de spectatori. Azteca a devenit atunci stadionul record al Cupei Mondiale, pentru că aici s-au jucat, în total, 19 partide la ambele turnee mexicane (1970 şi 1986).
Argentinienii Brown (min. 23) şi Valdano (min. 55) şi-au adus echipa în avantaj. Nemţii şi-au revenit şi au egalat prin K.H. Rummenigge (74) şi Völler (80), dar peste doar trei minute Burruchaga a marcat golul victoriei argentinienilor, dintr-o pasă a lui Maradona, aducând a doua Cupă Mondială în ţara sa (3-2).
Etichete: argentina , mexic , diego maradona , cupa mondiala 1986
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...