coregrafie
Decizie surprinzătoare a ultrașilor din capitala aflată la 400 km de București. Coregrafie dedicată Stelei la un mare derby
geaca-sumudica
Marius Șumudică a numit cel mai bun atacant din România: ”De departe. Este incomparabil”
lov libera botosani
Exclusiv Specialiștii s-au pronunțat rapid, după acuzațiile făcute de Ștefan Târnovanu: nu s-a respectat regulamentul în Botoșani - FCSB!
Digi Sport 1 Live
Acum

REMEMBER: Cupa Mondială din 1982, din Spania. Italia a fost încoronată campioană. România nu s-a calificat la turneul final

articol scris de Digi Sport
01.11.2022, 11:38

A XII-a ediţie a Cupei Mondiale la fotbal a fost organizată de Spania între 13 iunie şi 11 iulie 1982.

Finala Cupei Mondiale din 1982 / Foto: Profimedia
  • SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1

Spania, gazda Cupei Mondiale din 1982

9

Galerie Foto

Spania a fost aleasă drept gazdă de către FIFA la Londra la 6 iulie 1966. Pentru prima dată, la Cupa Mondială au fost prezente 24 de echipe, faţă de 16 la ediţia anterioară, fapt ce a permis participarea mai multor ţări din Africa şi Asia. Algeria, Camerun, Honduras, Kuweit şi Noua Zeelandă au participat pentru prima oară la un turneu final.

În Europa, calificările au beneficiat de un format simplificat faţă de ediţiile precedente. Au existat şase grupe a câte cinci echipe, urmând ca primele două clasate din fiecare grupă să meargă la turneul final, şi o grupă a câte trei echipe, din care mergea doar prima clasată. RFG a câştigat grupa fără probleme, la fel ca URSS, Iugoslavia, Scoţia şi Polonia.


Vest-germanii au adunat opt victorii din opt meciuri şi un golaveraj fabulos: 33-3. Italia s-a calificat de pe locul secund, fiind devansată de iugoslavi. Franţa a întâmpinat dificultăţi, pentru că a terminat grupa pe locul al doilea, la egalitate cu Irlanda, dar a câştigat la golaveraj. Dintre toate fostele campioane mondiale, doar Uruguay a absentat, după ce a fost surclasată de Peru.

România, absentă de la Cupa Mondială din 1982

România nu a reuşit calificarea. În preliminarii, a fost repartizată în grupa a IV-a europeană, pe care a terminat-o abia pe locul al treilea, fiind devansată de Ungaria şi Anglia şi urmată de Elveţia şi Norvegia. Rezultatele partidelor disputate de România în preliminarii au fost următoarele: 1-1 şi 1-0 cu Norvegia, 2-1 şi 0-0 cu Anglia, 0-1 şi 0-0 cu Ungaria, 1-2 şi 0-0 cu Elveţia.

Cele 24 de participante provenite din toate cele şase confederaţii au fost: 14 din Europa (Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Franţa, Irlanda de Nord, Italia, Iugoslavia, Polonia, RFG, Scoţia, Spania, Ungaria şi Uniunea Sovietică), patru din America de Sud (Argentina, Brazilia, Chile şi Peru), două din America de Nord şi Centrală (El Salvador şi Honduras), două din Africa (Algeria şi Camerun), una din Asia (Kuweit) şi una din zona Oceania (Noua Zeelandă).

Cupa Mondială a angrenat un număr uriaş de stadioane - 16 - amplasate în 14 oraşe: "Santiago Bernabeu" şi "Vicente Calderon" din Madrid, "Ramon Sanchez Pizjuan" şi "Benito Villamarin" din Sevilla, "Camp Nou" din Barcelona, "Luis Casanova" din Valencia, "Balaidos" din Vigo, "Riazor" din La Coruna, "El Molinon" din Gijon, "Carlos Tartiere" din Oviedo, "Nuevo Estadio" din Elche, "Jose Rico Perez" din Alicante, "San Mames" din Bilbao, "Jose Zorilla" din Valladolid, "La Romareda" din Zaragoza şi "La Rosaleda" din Malaga.

Au fost introduse şi primele lovituri de departajare din competiţia de la Cupa Mondială. Spania 1982 a fost ultima Cupă Mondială care a avut două runde de faze ale grupelor. A fost şi a treia oară (după 1934 şi 1966) în care toate cele patru semifinaliste au fost din Europa.

După meciurile din prima rundă, Polonia, Italia, RFG, Austria, Belgia, Argentina, Anglia, Franţa, Irlanda de Nord, Spania, Brazilia şi URSS s-au calificat în a doua fază a grupelor. Polonia, RFG, Italia şi Franţa au câştigat grupele şi au avansat în faza eliminatorie. În semifinale, Italia a învins Polonia (2-0), iar Germania de Vest a trecut de Franţa (3-3; 5-4 după loviturile de departajare). În finala mică, Polonia a bătut Franţa (3-2), adjudecându-şi locul al treilea.

De notat că, în prima fază a grupelor, Ungaria a învins El Salvador cu 10-1, egalând cea mai mare diferenţă înregistrată la un turneu final (tot Ungaria împotriva Coreei de Sud, scor 9-0, în 1954 şi Iugoslavia împotriva Zairului, scor 9-0, în 1974).

Finala Cupei Mondiale din 1982

Ultimul act al ediţiei spaniole s-a ţinut la 11 iulie 1982, pe "Santiago Bernabeu" din Madrid, în prezenţa a 90.000 de spectatori. Partida dintre Italia şi RFG a fost arbitrată de brazilianul Arnaldo Coelho, ajutat la cele două tuşe de asistenţii Abraham Klein din Israel şi Vojtech Christov din Cehoslovacia.

Pe banca tehnică, Enzo Bearzot împotriva lui Jupp Derwall. Din primul 11 al italienilor au făcut parte Zoff, Bergomi, Cabrini, Collovati, Gentile, Scirea, Oriali, Tardelli, Conti, Graziani şi Rossi. De cealaltă parte, titularii germani au fost: Schumacher, Briegel, Breitner, Karl-Heinz Förster, Bernd Förster, Dremmler, Littbarski, Fischer, Rummenigge, Stielike şi Kaltz. Pe cele două bănci de rezerve au luat loc, printre alţii, vedete precum Franco Baresi, Giancarlo Antognoni, Franco Causio şi Alessandro Altobelli, respectiv Felix Magath şi Lothar Matthaeus.

Scorul a fost deschis târziu, în minutul 57, de atacantul numărul unu al italienilor, Paolo Rossi. Avantajul echipei italiene s-a mărit prin golurile înscrise de Marco Tardelli (min. 69) şi Alessandro Altobelli (min. 81). Vest-germanilor nu le-a rămas decât să marcheze golul de onoare, prin Paul Breitner, pecetluind scorul final: 3-1. A fost al treilea titlu al Italiei la Cupa Mondială, care a egalat recordul Braziliei de tot atâtea victorii la turneul final.

CM a fost afectată de faulturi violente, unele arbitraje slabe şi stadioane supraaglomerate. Un incident deosebit a fost faultul brutal al portarului german Harald Schumacher asupra francezului Patrick Battiston în timpul semifinalei de la Sevilla, dar şi faulturile dure ale fundaşului italian Claudio Gentile asupra mijlocaşului argentinian Diego Maradona. La cei 40 de ani, portarul şi căpitanul italienilor Dino Zoff a devenit cel mai în vârstă jucător care a câştigat Cupa Mondială.

Reușitele de la Cupa Mondială din 1982

La turneul final din 1982, s-au înscris în total 146 de goluri în cele 52 de jocuri disputate, rezultând 2,8 goluri pe meci, conform www.footballhistory.org. Cinci cartonaşe roşii şi 100 galbene au fost acordate în timpul turneului. Câştigătorul Ghetei de Aur a fost italianul Paolo Rossi, revelaţia turneului final, care a marcat de şase ori.

În urma lui, s-au clasat germanul Karl-Heinz Rummenigge (cinci goluri), brazilianul Zico şi polonezul Zbigniew Boniek (câte patru goluri). Tot Rossi a fost desemnat ca fiind cel mai bun jucător al turneului şi a primit distincţia Balonul de Aur de la FIFA pentru evoluţia sa la Cupa Mondială. Al doilea fotbalist al turneului a fost brazilianul Falcao, iar al treilea - K.H. Rummenigge.

În clasamentul celor mai ofensive echipe, a condus Franţa cu 16 reuşite, urmată de Brazilia (14 goluri), Italia, RFG şi Ungaria (câte 12 goluri). Interesant este că golurile Franţei au fost înscrise de nu mai puţin de zece jucători, stabilind un record. În 1958, la CM din Suedia, francezii reuşiseră să marcheze 23 de goluri, la care au contribuit şase fotbalişti. Toate echipele participante au reuşit să înscrie cel puţin un gol, iar codaşele acestui top au fost selecţionatele din El Salvador şi Camerun (o singură reuşită). Cele mai multe goluri primite le-a avut El Salvador (13) şi apoi Noua Zeelandă - 12 goluri.

La partidele Cupei Mondiale au asistat în tribune peste 2,1 milioane de spectatori, cu o medie de circa 40.000 de persoane prezente la fiecare întâlnire.

Etichete: romania cupa mondiala , cupa mondiala 1982 , cm 1982 , spania 1982 , italia campioana mondiala , italia cupa mondiala 1982


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
FOTBAL:ROMANIA-KOSOVO, LIGA NATIUNILOR (15.11.2024)
A venit decizia UEFA în cazul meciului România - Kosovo: a ”plouat” cu amenzi și s-a decis rezultatul final!

Kosovarii nu s-au ferit de cuvinte: cum i-au numit pe români, după aflarea deciziei UEFA
Steaguri tricolore fluturate in tribuna la meciul de fotbal dintre Romania si Kosovo, contand pentru Liga Natiunilor, de
Nu pentru că s-a strigat "Serbia" am fost amendați și suspendați! Motivul real pentru care UEFA ne închide stadionul
15 novemberr 2024, UEFA Nations League, League phase, Matchday 5,League C,Group C2, Romania vs Kosovo, National Arena Bu
Gata! România nu poate întâlni Kosovo în preliminariile CM 2026
15 novemberr 2024, UEFA Nations League, League phase, Matchday 5,League C,Group C2, Romania vs Kosovo, National Arena Bu
Reacția lui Mircea Lucescu, după decizia luată de UEFA la România - Kosovo. Ce a spus despre amenzi
FOOTBALL - UEFA NATIONS LEAGUE - ROMANIA v LITHUANIA, - 09 Sep 2024
Recomandările redacției
lov libera botosani
Exclusiv Specialiștii s-au pronunțat rapid, după acuzațiile făcute de Ștefan Târnovanu: nu s-a respectat regulamentul în Botoșani - FCSB!

Exclusiv Verdictul dat în direct, după FC Botoșani - FCSB 1-0: ”S-a terminat! O luaserăm toți pe arătură”
Screenshot 2024-11-21 at 22.49.52
Neagă, dar lucrează în secret la aducerea lui Radu Drăgușin. O singură condiție trebuie îndeplinită de către Tottenham
Romania v Cyprus - UEFA Nations League 2024/25 League C Group C2
S-a aflat! Cuvintele care i-au fost spuse lui Cristiano Ronaldo, înainte de startul negocierilor pentru revenirea în Europa
profimedia-0282687880
Citește și
Trebuie să fie record mondial! Echipa din Italia care a avut 3 antrenori în 12 ore
Dorit de Real Madrid, Achraf Hakimi a semnat
profimedia-0911405666
S-a lovit la cap și a uitat că iubita s-a despărțit de el. Ce s-a petrecut în viața unor tineri la 7 luni de la separare e demn de film
S-a lovit la cap și a uitat că iubita s-a despărțit de el. Ce s-a petrecut în viața unor tineri la 7 luni de la separare e demn de film
Dinamo are 6 jucători care își termină contractele la finalul sezonului. Situație incertă în Ștefan cel Mare
Dinamo are 6 jucători care își termină contractele la finalul sezonului. Situație incertă în Ștefan cel Mare
Nelu Varga l-a transferat la CFR Cluj pe noul star din Superliga, descoperit de același om care l-a ochit pe Bîrligea
Nelu Varga l-a transferat la CFR Cluj pe noul star din Superliga, descoperit de același om care l-a ochit pe Bîrligea
Denzel Washington, despre trecutul îmbibat în alcool: "Am făcut mult rău corpului". Obișnuia să bea două sticle de vin zilnic 
Denzel Washington, despre trecutul îmbibat în alcool: "Am făcut mult rău corpului". Obișnuia să bea două sticle de vin zilnic 
Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”
Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”
Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
Cine e marele campion care a fost secundul lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu? I-a bătut pe ruși
Cine e marele campion care a fost secundul lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu? I-a bătut pe ruși
Sperietură mare pentru Dorin Rotariu: s-a sufocat pe teren și a ajuns la spital din cauza durerilor în piept! Ce i-au spus medicii
FOTBAL:PETROLUL PLOIESTI-FCSB, SUPERLIGA SUPERBET (28.10.2023)
România a scăpat de cele mai tari adversare în drumul spre Mondiale! Lista completă a echipelor cu care nu putem pica la tragerea la sorți
România a scăpat de cele mai tari adversare în drumul spre Mondiale! Lista completă a echipelor cu care nu putem pica la tragerea la sorți
Sperietură mare pentru Dorin Rotariu: s-a sufocat pe teren și a ajuns la spital din cauza durerilor în piept! Ce i-au spus medicii
FOTBAL:PETROLUL PLOIESTI-FCSB, SUPERLIGA SUPERBET (28.10.2023)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”
Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt virale: „E inconștient!”
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt virale: „E inconștient!”