REMEMBER: Cupa Mondială 1954, din Elveția. Ediția la care a avut loc "Miracolul de la Berna"
articol scris de Digi Sport21.10.2022, 11:30
Cea de-a cincea ediţie a turneului final al Cupei Mondiale de fotbal a fost organizată de Elveţia, între 16 iunie şi 4 iulie 1954. Elveţia a fost aleasă ţara gazdă a competiţiei la Congresul FIFA din 22 iulie 1946.
Media: Liga Digisport, miercuri, 15:30, DGS 1
Media: Fotbal Club, miercuri, 19:30, DGS 1
Ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial, Germania a fost divizată în Republica Federală Germania (RFG) şi Republica Democrată Germană (RDG).
Galerie Foto
Republica Federală Germania a cucerit titlul mondial în 1954
RFG a fost câştigătoarea surpriză a ediţiei din 1954, revenind de la o diferenţă de două goluri în faţa Ungariei într-o finală denumită "Miracolul de la Berna", scor 3-2, potrivit site-ului FIFA, citat de Agerpres.
Ungaria, formaţie care îi avea în componenţă pe celebrii Puskas, Kocsis, Hidegkuti şi Czibor, era marea favorită a competiţiei. Ungaria câştigase în 1952 titlul olimpic la Helsinki şi învinsese pe Wembley cu un incredibil 6-3 reprezentativa Angliei, în noiembrie 1953.
Austria a primit medaliile de bronz, iar Uruguay a ocupat locul al patrulea.
România nu a participat la Cupa Mondială 1954
Ca şi în 1950, selecţionata României a lipsit de la turneul final.
În calificări s-au înscris 45 de echipe. Dintre ţările europene cu fotbal semnificativ, Uniunea Sovietică a absentat, la fel ca la ediţia din 1950. Ungaria, echipa momentului, nu a mai fost nevoită să joace play-off-ul, pentru că Polonia s-a retras din competiţie.
Coreea de Sud şi Japonia au luat şi ele parte la calificări, dar numai prima dintre ele a reuşit să se califice la turneul final din Elveţia. Coreenii, aflaţi în plin război civil, şi japonezii au jucat meciul de departajare. Pentru prima dată în istoria CM, s-au desfăşurat preliminarii şi în America de Sud.
Un meci cu 11 goluri a fost urmat de altul cu 12
La turneul final din Elveţia au participat 16 echipe naţionale din patru confederaţii.
Pe lângă Coreea de Sud din Asia, au mai ajuns la turneul final două echipe din America de Sud (Brazilia şi Uruguay), una din America de Nord (Mexic) şi 12 din Europa (Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Elveţia, Franţa, Germania de Vest, Italia, Iugoslavia, Scoţia, Turcia şi Ungaria).
Ungaria era neînvinsă de 31 de meciuri şi marcase 25 de goluri până la finală, opt dintre ele chiar în poarta RFG, în faza grupelor, în victoria cu 8-3.
O partidă care s-a remarcat datorită numărului de goluri înscrise a fost Austria - Elveţia, în sferturile de finală, meci încheiat cu scorul de 7-5 în favoarea austriecilor.
Ungaria a dat golgheterul competiției
Golgheterul Cupei Mondiale din 1954 a fost maghiarul Sandor Kocsis, care a reuşit să înscrie de 11 ori.
Pe locul secund, s-au clasat elveţianul Sepp Huegi, austriacul Erich Probst şi germanul Max Morlock, fiecare din aceştia marcând şase goluri.
Numărul total de spectatori prezenţi în tribune la CM 1954 a fost de 768.607.
Etichete: elvetia , cupa mondiala 1954
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Ucraina a folosit prima rachetă americană ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva unei ținte de...