Exclusiv Primul interviu cu milionarul turc Cetinsaya, patronul care voia Petrolul în Europa: "Conducere de amatori, ei doi sunt de vină"
articol scris de Emanuel Roșu13.11.2024, 17:25
Serhan Cetinsaya (34 de ani), afaceristul care-și propunea să readucă Petrolul la o dimensiune europeană, a plecat dezamăgit de la Ploiești, la doar câteva luni după ce s-a implicat în club.
SuperLiga: FC Botoșani - FCSB, joi, 20:00, DGS 1
Media: Fotbal Club, joi, 22:00, DGS 1
Cetinsaya a condus un grup de investitori care plănuia să preia puterea la Petrolul și să transforme clubul într-o forță a campionatului. În primul interviu acordat presei din România, Cetinsaya, fost membru și în boardul executiv al lui Beșiktaș, vorbește despre situația pe care a găsit-o pe Ilie Oană și îi identifică pe Claudiu Tudor și pe Paul Pintilie, actuali oficiali ai Petrolului, drept cauze ale eșecului pe care l-a avut proiectul său.
Serhan Cetinsaya a studiat în Elveția și în Statele Unite
Cetinsaya, a cărui familie are afaceri de sute de milioane de euro în construcții, turism și retail, conduce una dintre firmele de investiții ale grupului. A studiat în Elveția și Statele Unite și este licențiat în inginerie la Florida International University. Cetinsaya a fost și vicepreședinte al boardului de directori la clubul Beșiktaș, responsabil cu investițiile, managementul proprietăților și dezvoltare.
"Iubesc fotbalul. Voiam de mult timp să investesc. Nu am avut un motiv anume pentru a veni în România, să spunem că am venit întâmplător aici", își începe Cetinsaya "călătoria" în Superliga.
Cetinsaya și apropiații pe care i-a convins să i se alăture au identificat-o inițial pe U Cluj drept țintă pentru investiția pe care doreau să o facă în Liga 1: "Ne-am concentrat mai întâi pe U Cluj pentru că arăta mai mult ca o corporație. Nu am reușit acolo, apoi Petrolul ne-a contactat și așa ne-am îndreptat spre ei. Cu U Cluj nu ne-am înțeles asupra unor detalii financiare. În momentul în care a apărut o oportunitate rezonabilă de investiție, ne-am îndreptat atenția spre Petrolul. Am vrut să lucrăm în România pentru că echipele din Superliga au acces mai ușor la pozițiile care trimit în Europa".
Cetinsaya: "Mentalitate de amatori la Petrolul. Claudiu Tudor și Paul Pintilie sunt vinovați pentru eșec"
Omul de afaceri reclamă ritmul în care conducerea Petrolului i-a răspuns la cererile pe care le-a făcut în decursul lunilor de tratative pentru preluarea controlului la Ploiești.
"Managementul clubului are o mentalitate de amatori. A durat ceva până am primit răspunsuri la întrebările pe care le-am avut. Clubul a fost administrat într-un mod amator. Aș descrie mediul de acolo ca fiind unul haotic și confuz", acuză Cetinsaya.
Între momentul în care au început tratativele cu Petrolul și cel în care turcii au obținut funcții oficiale în club a trecut aproape jumătate de an. Cetinsaya respinge orice implicare a părții turce în plecarea lui Marian Copilu, vara trecută, și nu se ferește să-i arate cu degetul pe președintele Claudiu Tudor și pe managerul Paul Pintilie pentru eșecul "construcției" pe care voiau s-o ridice în Liga 1.
"Impactul nostru cred că a fost evident. Deși bugetul a rămas același, cu mutările pe care le-am făcut, clubul a urcat până pe 4. Petrolul are al doilea cel mai mic buget din Superliga României. Noi am respectat pe toată lumea, dar respectul nu a fost reciproc. Clubul este într-o situație foarte rea din punct de vedere financiar. Noi n-am avut legătură cu plecarea lui Copilu. Aveam planuri solide pentru perioada de transferuri și pentru viitor, dar nu ni s-a oferit mediul unde să putem face ca totul să fie dus la îndeplinire. Cred că cei responsabili pentru eșecul proiectului nostru de la Petrolul sunt Claudiu Tudor și Paul Pintilie", explică Cetinsaya.
Cetinsaya: "Nu ne-am primit banii investiți înapoi"
Președintele Claudiu Tudor a anunțat public faptul că partea turcă a contribuit cu aproximativ 300 000 de euro din momentul intrării la Petrolul. A achitat datorii curente și a susținut plata unor salarii. Tudor asigura că Cetinsaya și oamenii săi își vor recupera banii, care le-au fost garantați din următoarea tranșă de drepturi TV.
"Nu ne-am primit banii investiți înapoi. Clubul este într-o situație foarte proastă din punct de vedere financiar. Regret că ne-am implicat la Petrolul, ca să fiu sincer", spune Cetinsaya, care nu exclude revenirea în Liga 1 alături de o altă echipă: "Poate vom mai lucra în România, mă voi gândi la asta în viitor. Și autoritățile locale ne-au tot pasat. Au fost multe promisiuni, dar nu s-a întâmplat nimic la Ploiești. La Cluj, U primește 4 milioane pe an de la oficialitățile locale. La Ploiești, au dat 100 000 și 65 000 au mers înapoi la ei drept chirie pentru stadion. Nu și-au ținut promisiunile. Eu sunt străin. Nu pot să lucrez așa, dacă nu am susținerea despre care mi se spune inițial".
"Rețineți că am avut al doilea cel mai mic buget din Liga 1. Petrolul a făcut un progres important în rezultate, acum a ajuns să fie și pe locul 2 în anumite momente. Am făcut o politică de transferuri pe bani puțini. Poate pe unii i-a deranjat că am făcut noi transferurile și că nu au putut să profite de pe urma lor", concluzionează Cetinsaya.
Legătura investitorilor turci cu Petrolul rămâne antrenorul Mehmet Topal, instalat la propunerea lor: "Ținem legătura și ne bucură foarte mult progresul său la echipă, a reușit lucruri foarte bune într-un timp scurt".
După 16 etape, Petrolul e a 3-a în Liga 1, cu 26 de puncte, doar 4 sub liderul U Cluj și unul în spatele lui Dinamo.
La începutul lui august, Petrolul îl anunța pe Cetinsaya președinte al Comitetului Director. Alături de el, în club a fost numit președinte Pertev Onguner, iar Claudiu Tudor și-a păstrat postul de președinte executiv. În octombrie, la puțin peste două luni distanță de momentul în care îi prezenta oficial, Petrolul formaliza despărțirea de partea turcă.
Etichete: petrolul ploiesti , interviu serhan cetinsaya , cine sunt investitorii turci de la petrolul
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia a lansat joi o rachetă balistică intercontinentală din regiunea sa sudică Astrahan în timpul...