Prima aniversare a lui Hagi ca lider cu Viitorul! Cea mai de succes perioadă a carierei de antrenor
05.02.2017, 14:07Pe 5 februarie 1965 se năștea Gică Hagi, care avea să devină cel mai mare fotbalist român din toate timpurile și ulterior antrenor, fiind în momentul de față unul dintre cei mai buni tehnicieni români. Da, putem spune că Hagi a devenit antrenor, și chiar unul destul de bun.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
VIDEO Dinamo - Viitorul 1-2. A demonstrat acest lucru chiar și la ultimul joc din Liga 1, când, echipa sa, a reușit să învingă Dinamo, în deplasare, cu scorul de 2-1. Deși la pauză Viitorul era condusă 1-0, ”Regele” a știut să-și motiveze jucătorii încât aceștia să fie capabili să întoarcă rezultatul. În prezent, FC Viitorul este lider în campionatul intern, fiind urmat de Steaua.
Hagi și-a început cariera de antrenor la echipa națională. ”Regele” avea pe atunci 36 de ani și doar ce-și atârnase ghetele în cui. Fostul lider al ”Generației de Aur” a fost numit selecționer în locul lui Ladislau Boloni și a debutat pe banca primei reprezentative într-un amical, încheiat 2-2, cu Slovenia. A urmat apoi o victorie, 2-0, cu Ungaria, și un egal 1-1, cu Georgia, iar România s-a calificat la barajul pentru Cupa Mondială din 2002.
Tricolorii, conduși de pe bancă de Hagi, au dat atunci de Slovenia. Primul meci a fost pierdut, la Ljubliana, scor 1-2, iar în returul de pe Ghencea echipa națională nu a reușit să întoarcă rezultatul. Meciul s-a terminat la egalitate 1-1, și, deși au dominat copios cele două jocuri, tricolorii au ratat calificarea la Mondialul din 2002. După acea dublă, Hagi și-a dat demisia și au fost mult voci care au spus atunci că ”Regele” a fost un fotbalist senzațional, dar nu va putea deveni și un antrenor bun.
Deși a mai antrenat în cariera sa pe Bursaspor (iulie 2003 - februarie 2004), Galatasaray ( martie 2004 - mai 2005 și octombrie 2010 - martie 2011), Poli Timișoara (noiembrie 2005 - mai 2006) și Steaua (iulie 2007 - septembrie 2007), Hagi nu a reușit să demonstreze că este un tehnician de valoare, iar previziunile specialiștilor în privința carierei de antrenor a ”Regelui” erau destul de sumbre.
După experiența de la Steaua, ”Maradona din Carpați” a decis să ia o pauză în ceea ce privește antrenoratul și a decis să înființeze o academie de fotbal. Academia Gheorghe Hagi a luat ființă în 2009. A fost momentul în care fostul jucător al Barcelonei a decis să-și facă propria echipă de fotbal pentru a le demonstra tuturor că poate să fie și antrenor. Totuși, Hagi nu a putut refuza Galatasary în 2010, și după o experiență de câteva luni pe banca cim-bom, liderul ”Generației de Aur” a decis să ia din nou o pauză.
”Vreau să mă dedic mai mult academiei mele”, spunea pe atunci Hagi, care, ca și tehnician, are în palmares o Cupă a Turciei, pe care a câștigat-o pe banca celor de la Galatasaray.
Proiectul lui Hagi a prins contur, iar în 2012, după doar 3 ani de la înființare, Viitorul a promovat pe prima scenă fotbalistică din România. ”Regele” nu a dorit să fie antrenorul echipei, până în septembrie 2014, când a decis să își asume rolul de antrenor principal. După ce în primele sezoane din Liga 1 s-a luptat pentru salvarea de la retrogradare, în sezonul trecut, fostul internațional a reușit să-și califice echipa în premieră în Cupele Europene, iar în actuala ediție conduce clasamentul, după 22 de etape, asigurându-și deja locul în play-off, și fiind o candidată seriosă la titlu.
Pentru viitor, Hagi are planuri mari. După ce ne-a scos în stradă ca jucător al echipei naționale, ”Regele” vrea să facă acest lucru și ca antrenor și speră ca la un moment dat să i se acorde șansa de a pregăti prima reprezentativă.
”Acum sunt și eu antrenor. În momentul de faţă am două dorinţe. Prima ar fi să antrenez un club mare, să mă bat cu cei din Europa şi a doua să antrenez o echipă naţională la un moment dat. Când o să plec de aici, o să plec la o echipă care se bate la câştigarea campionatului şi care are un proiect european. Nu mă simt inferior faţă de cei din Europa”, spunea Hagi la finalul anului trecut.
Nu ne rămâne de făcut decât să-i urăm mult succes în cariera de antrenor și să scoată din nou românii în stradă pentru a se bucura, așa cum o făce pe vremea când ducea naționala în fazele superioare ale turneelor finale.
”La Mulți Ani, Gică Hagi!”
Palmaresul lui Gică Hagi ca jucător
Ca jucător, Gică Hagi și-a început cariera la Farul și a debutat în fotbalul mare la doar 17 ani și jumătate. ”Regele” a mai evoluat pentru Sportul, Steaua, Real Madrid, Brescia, Barcelona și Galatasaray. Și-a încheiat cariera în Turcia, în 2011.
16 trofee a cucerit Hagi în cariera sa. Două Cupe ale Spaniei, cu Barcelona și Real Madrid, 3 titluri și două Cupe în România, în tricoul Stelei, 4 titluri și două Cupe ale Turciei pentru Galatasaray, a câștigat Cupa UEFA cu gruparea ”cim-bom” și a cucerit de două ori Supercupa Europei, cu Steaua și Galata.
A fost desemnat de 7 ori fotbalistul anului în România.
Pentru echipa naționala, Hagi a debutat la 18 ani și 6 luni, sub comanda lui Mircea Lucescu, într-un meci cu Norvegia. Ultimul meci jucat de Gică Hagi în tricoul naționalei a fost Italia - România, de la Campionatul European din 2000, când tricolorii au fost eliminați în sferturi de squadra azzurra cu scorul de 2-0. În acea partidă, ”Regele” a fost eliminat, după ce a primit două cartonașe galbene.
125 de meciuri și 35 de goluri are Hagi în tricoul echipei naționale.
Etichete: gheorghe hagi , antrenor , aniversare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...