Wenger vrea introducerea analizelor de sânge în fotbal. ”Testele de urină sunt superficiale”
17.11.2015, 09:39Antrenorul uneia dintre cele mai mari echipe din lume, francezul Arsene Wenger este de mult timp unul dintre partizanii introducerii de analize ale sângelui în fotbal și susține că orice jucător este găsit dopat trebuie exclus definitiv din fenomen.
SuperLiga: Sepsi - Petrolul, sâmbătă, 18:30, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - UTA, sâmbătă, 21:00, DGS 1
Într-un interviu acordat de curând cotidianului L'Equipe, antrenorul de 66 de ani susține că ”a jucat împotriva multor echipe” care foloseau substanțe pentru creșterea performanței sportive. Federația Engleză de Fotbal i-a cerut tehnicianului francez să explice respectivele comentarii, în lumina recentului scandal de dopaj din atletismul rusesc. Într-un alt interviu, pentru BeInSports, Wenger și-a detaliat punctul de vedere.
”Nu sunt mulțumit cu nivelul de testare, pentru că eu cred că testele de sânge ar trebui introduse. Dacă vrei să descoperi substanțele mai sofisticate, trebuie să faci analiza sângelui. Testele de urină sunt superficiale și nu spun cu exactitate că nu există dopaj în fotbal.
Cred că nu avem o problemă și mi-aș dori să nu fie cazul, dar nu pot să nu mă întreb: ai 740 de fotbaliști la un Campionat Mondial și obții zero rezultate la testele antidoping. Este puțin surprinzător. Sper că e adevărat, dar cred că, pentru a fi complet sigur că e așa, trebuie să facem teste mai amănunțite”, a declarat Wenger.
Francezul a explicat că sunt două cauze pentru care un fotbalist s-ar putea dopa. ”Mai întâi, poate fi din inițiativa personală a jucătorului. Asta înseamnă că ascunde acest lucru de clubul său, pentru că nu vrea să-și piardă locul în echipă, pentru că vrea să impresioneze sau pentru că vrea să-și crească performanța individuală. A doua: clubul poate să-și dopeze unii dintre fotbaliști pentru a crește performanțele colective, pentru că nu sunt suficient de buni sau pentru că au un obiectiv anume într-o competiție. În toate cazurile, însă, trebuie să-l faci pe jucător să se simtă responsabil.
Asta înseamnă că nu poate fi pedepsit doar dacă este găsit vinovat de dopaj, pentru că e destul de dificil să determini dacă a fost inițiativa clubului sau una personală, deci cluburile trebuie să fie responsabile pentru ceea ce fac jucătorii. Să li se spună la începutul sezonului: Uite ce e, dacă vei fi depistat pozitiv la un control antidoping, contractul tău este încheiat automat, pentru că noi suportăm consecințele”, a mai declarat tehnicianul ”tunarilor”.
Comentariile inițiale ale lui Wenger au venit după ce un fotbalist de la Dinamo Zagreb a picat un test antidoping, după victoria croaților cu 2-1 în fața echipei sale, în Champions League, în acest sezon. Arijan Ademi a picat testul, dar a cerut refacerea analizelor și momentan acestea sunt încă investigate.
”De exemplu, acum trebuie trei jucători controlați după fiecare meci. Dacă un jucător e prins dopat, rezultatul meciului nu se schimbă. Ai nevoie să găsești doi pentru a schimba rezultatul. Dar e aproape imposibil să prinzi doi, când testezi doar trei jucători.
Din 18, înseamnă că ai șanse mari să testezi și jucători care nu au fost pe teren, deci e ceva care nu e complet logic și poate ar trebui să facem mai mult. Sper că nu e o problemă generalizată. Nu spun că în Premier League ar fi astfel de cazuri, eu nu am văzut semne deloc”, a mai spus antrenorul lui Arsenal.
Etichete: arsenal , arsene wenger , antidoping , dinamo zagreb , teste de sange , controale antidopaj , controale urina
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Cântăreții de manele Bogdan Mocanu și Culiță Sterp și-au cerut scuze public după ce au postat pe...