"Poate se desființau". Sabin Ilie a ales între FCSB și Steaua, după decizia rejudecării speței
articol scris de Digi Sport04.04.2023, 16:19
Pe 28 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să fie rejudecat procesul dintre FCSB și CSA Steaua, în ceea ce privește palmaresul.
Champions League: PSV - Girona, marți, 19:45, DGS 1
Champions League: Real Madrid - Milan, marți, 22:00, DGS 1
Sabin Ilie a ales între FCSB și Steaua
Gigi Becali s-a bucurat, deși orice se poate întâmpla la rejudecare, cu toate că patronul de la FCSB este convins că el va avea câștig de cauză. Între timp, mai mulți foști jucători ai "roș-albaștrilor" și-au spus părerea. A făcut-o și Sabin Ilie (47 de ani).
"Mă bazez pe continuitate. Dacă nu era Gigi Becali, cine știe ce se întâmpla! Poate se desființau, poate ajungeau în Liga 2 sau Liga 3. Dacă nu era Gigi Becali, era altcineva. Simplu. Era alt patronat. Dacă nu era Gigi, cu siguranță era altcineva. Nu știu cât de potent financiar", a spus Sabin Ilie.
Fostul atacant a fost întrebat dacă nu cumva Steaua ar fi ajuns în Liga 2 în cazul în care nu o prelua Gigi Becali.
"Atunci, pe moment, nu, pentru că supraviețuiau din jucătorii pe care îi vindeau afară. În 1996-1998, Steaua a vândut 11 jucători în afară. Vindeau 5-6 jucători pe sezon la echipe mari", a precizat Sabin Ilie, potrivit Fanatk.
Chiar Sabin Ilie a fost unul dintre jucătorii vânduți atunci de Steaua. În iulie 1997, el s-a transferat la Fenerbahce.
Decizia ICCJ: procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua se rejudecă
"48951/3/2017 – Decizia nr. 513 Admite recursul declarat de pârâta Fotbal Club FCSB S.A. (fostă Fotbal Club Steaua Bucureşti S.A.) împotriva încheierii din 10 mai 2021 şi a deciziei nr. 1034A din 28 iunie 2021, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. Admite recursul declarat de intervenienta Asociaţia Salvaţi Steaua împotriva deciziei civile nr. 1034A din 28 iunie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. Casează încheierea şi decizia recurate şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel. Definitivă.
Recurent ASOCIAŢIA SALVAŢI STEAUA
Recurent SC FOTBAL CLUB FCSB SA (FOSTĂ FOTBAL CLUB STEAUA BUCUREŞTI SA)", a fost decizia din 28 martie.
Reacția avocaților de la FCSB
După explicația avocatului care reprezintă FCSB, Adrian Căvescu, a venit și cea a lui Dan Idița, cel care o reprezintă tot pe FCSB.
"În decizia de față, se judecă cine are dreptul asupra palmaresului istoric, începând cu 1947 și până în prezent, acesta este obiectul adus judecății. Ambele entități, CSA și FCSB, au formulat cereri ce au fost conexate la tribunal, având ca obiect constatarea dreptului asupra palmaresului istoric al echipei Steaua București.
Nu cunoaștem acum motivarea Înaltei Curți, o așteptăm. Dar putem să apreciem, raportat la motivele noastre de recurs, pentru că recursul nostru a fost admis, și putem intui ce a avut în vedere Înalta Curte.
După cum știți, cauza s-a judecat în fond la tribunal, în primă instanță, a fost adoptată o soluție de fond, prin care palmaresul a fost atribuit CSA. Noi am făcut apel, care a fost admis, iar Curea de Apel a dispus că palmaresul aparține pe perioade de timp, atât CSA, cât și FCSB: 1947 - 1998 a fost atribuit la CSA, iar din 2003 până în prezent, a fost atribuit FCSB.
Am criticat această soluție. Între 1998 si 2003, a făcut obiectul a numeroase dezbateri în instanță, instanța încă nu s-a pronunțat", a spus Dan Idița la Fotbal Club.
Ce spune Dan Idița referitor la palmaresul Stelei
"Deși doctrina de specialitate și legea nu îl definește, există totuși o definiție a palmaresului, în dicționar, iar în faza de apel, completul de judecată chiar a pus în discuția părților ce reprezintă dreptul asupra palmaresului. Și am ăratat că dreptul asupra palmaresului, raportat la specificul dreptului sportiv, se regăsește în coeficientul UEFA.
Și am arătat că atunci, cu ocazia desprinderii secției de fotbal a clubului Steaua, noua entitate a continuat activitatea. Potrivit reglementărilor FRF, această desprindere nu se putea face decât între două sezoane, ceea ce s-a și întâmplat, iar FCSB, tocmai în virtutea deținerii palmaresului, a fost înscrisă în Liga 1 în 1998.
Acest aspect al continuatoarei l-a stabilit Curtea de Apel, deci a stabilit în mod expres că FCSB e continuatoarea entități și activității echipei Steaua București și a asigurat continuitatea activității fotbalistice, începând cu 1998. A mai fost o etapă intermediară înainte de FCSB, ACS Steaua, care a fost apoi absorbită de FCSB", a precizat Dan Idita.
Ce se întâmplă cu numele Steaua și cu sigla?
"Legat de nume, sunt chestiuni diferite. Eu consider că împietează. S-a stabilit că FCSB e singura continuatoare a ativității fotbalistice, iar CSA nu a mai avut activitate fotbalistică, a încetat-o în 1998. E greșit ce spun reprezentanții CSA, că și-ar fi suspendat această activitate fotbalistică. Nu, ei au înființat altă secție de fotbal în 2017, fără vreo legătură cu cea din perioada 1947 - 1998.
Noi considerăm că dreptul de a avea denumirea și sigla poate fi repus în discuție abia după ce vom tranșa aceste chestiuni, că suntem continuatoarea actitivtății și că deținem palmaresul, prin faptul că deținem o marcă notorie, cu bună credință.
Urmează alte demersuri, dar nu automat, cu privire la alte demersuri cu privire la denumire și siglă. Dar o luăm pas cu pas. Cel mai important e să stabilim pentru totdeauna că ne aparține și că a făcut obiectul transferului către noi a dreptului asupra palmaresului și că suntem entitatea Steaua București din punct de vedere al activității fotbalistice.
Se rejudecă, nu am câștigat definitiv totul, însă e clar că această decizie reprezintă un al doilea pas important înainte pentru noi. Primul a a fost decizia Curții de Apel, în care s-au stabilit - aspect necontestat de CSA - că FCSB este continuatoarea activității fotbalistice a Steaua București și s-a stabilit că palmaresul din 2003 până în prezent aparține FCSB.
Nu cunoaștem exact motivarea Înaltei Curți, dar a avut cu siguranță în vedere critica noastră că dreptul asupra palmaresului nu este un drept divizibil, ci e un tot unitar.
Aceasta este o practică unanimă a instanțelor de drept comun. Și la Craiova s-a dispus la fel, entitatea aparține domnului Adrian Mititelu. De asemenea, practica celor de la Lausanne e unanimă, în sensul că deține palmaresul cel care asigură continuitatea activitatea fotbalistică.
Sunt și alte decizii ale Tribunalului de la Lausanne, în care s-a stabilit că entitățile ce activează au fost obligate să plătească datoriile vechi, cum s-a întâmplat cu Craiova și Rapid", a explicat Dan Idita.
Etichete: palmares steaua , sabin ilie , fcsb steaua
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Presa internațională a descris luni „victoria preşedintei pro-occidentale Maia Sandu” în al doilea...