Pacientul Higuain și tehnica secretă a unui psiholog: "Am nevoie de 6 ore". Mbappe, dat ca exemplu
17.09.2018, 14:46Phil Johnson, un psiholog sportiv care a lucrat cu Radamel Falcao, crede că atacantul lui AC Milan, Gonzalo Higuain, are nevoie de ajutor de la un profesionist. El a explicat metodele prin care pot fi depășite anumite traume mentale pentru ca un jucător să fie capabil de marea performanță.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Pe 22 iulie 2015, Higuain ieșea dintr-un club din Ibiza, alături de colegul său din naționala Argentinei, Ezeqiel Lavezzi, moment în care un fan l-a filmat și i-a cerut un autograf. Atacantul a refuzat, iar suporterul, dezamăgit, i-a replicat: "Nu ești în stare să marchezi nici măcar din penalty".
Acesta a făcut referire la ratarea a două lovituri de pedeapsă în urmă cu câteva luni, atât pentru Napoli, cât și pentru Argentina. Higuain a luat foc și l-a amenințat pe suporter: "Șterge filmulețul sau o să-ți rup capul"! Totul a luat amploare, ajungându-se chiar ca mama sa să fie insultată în Argentina, iar atacantul chiar ar fi luat în considerare să se retragă din fotbal.
Motivul pentru care Higuain a reacționat în acest fel a fost dezvăluit de Phil Johnson, un psiholog sportiv care a lucrat cu nume mari din fotbal, printre care și Radamel Falcao. Acesta susține că atacantul suferă de o traumă care nu a fost încă diagnosticată.
"Atunci când ești traumatizat, nu e vorba doar de ceva mental, este ceva psihologic și de fapt îți blochează performanțele deoarece creierul tău nu-ți permite să rezolvi problema", a spus Phil Johnson pentru Goal.com.
"De exemplu, atunci când l-am văzut pe Fernando Torres că se zbate la Chelsea, după mutarea de 56 de milioane de euro de la Liverpool, în 2010, le-am scris celor de la Chelsea și le-am spus: Torres a fost traumatizat de transferul său. Dar pot să repar acest lucru în aproximativ șase ore". Ei mi-au răspuns: "Phil, noi avem un program psihologic pentru jucătorii noștri și vom rămâne la el. Mulțumim". Eu le-am replicat: "Nu va funcționa".
Și așa a fost, Torres câștigând trofee cu Chelsea, însă rar ieșind cu ceva în evidență în perioada cât a fost pe Stamford Bridge, acolo unde a rămas în memorie mai degrabă pentru performanțele slabe și ratările imense. De atunci, el nu a mai fost același jucător pentru că, în opinia lui Johnson, el nu s-a recuperat niciodată după trauma care l-a făcut să creadă că nu s-a ridicat la nivelul prețului plătit pentru el.
"Atunci când ești umilit, personal, este un șoc pentru corpul tău și rămâne în corpul tău, în sistemul nervos simpatic. Creierul tău își amintește de asta, la fel și corpul tău. Uitați-vă la John Terry. Nu a mai executat un penalty 18 luni după ratarea din finala Champions League 2008. Aceea e o traumă sportivă, dar mulți psihologi nu știu cum s-o rezolve pentru că nu este doar o problemă pur mentală", a explicat psihologul.
"E vorba de minte și corp. Creierul tău își amintește totul, iar corpul la fel, cam în același fel în care te recuperezi după o ruptură de tendon al lui Ahile. Faci un tackling și eziți pentru că mintea ta caută să te protejeze. De fapt, asta te trage înapoi de la provocare, de la pericol. Subconștientul tău te scoate din fața mingii și din calea unei alte accidentări", a explicat Johnson.
"Revenind la Higuain, atunci când bate un penalty crucial sau când are în față posibilitatea de a marca un gol important și tot ce are de făcut e să trimită în plasă, e un mecanism ca un click, iar mingea zboară peste poartă. Aceasta este acțiunea subconștientului, când cele două emisfere nu se conectează. De aceea atleții de mare performanță se blochează brusc și nu sunt capabili să facă ceea ce, în mod normal, pot face cu ușurință. Așa ceva se întâmplă și cu atacanți precum Higuain. Când ai fost umilit, traumatizat, pur și simplu nu depășești acest lucru. E nevoie de o perioadă lungă să treci peste", a adăugat Johnson.
Astfel, Phil Johnson crede că antrenorii, suporterii și jurnaliștii trebuie să accepte că un fotbalist este, "în primul rând, om, iar apoi atlet".
Unul dintre jucătorii care au realizat acest lucru a fost Alvaro Morata, care a declarat că: "oamenii cred că noi suntem roboți; ei nu se gândesc că în spatele unei pase proaste se află mereu o problemă personală. Ai și tu sentimente."
Johnson crede că exact aceste sentimente sunt prea des ignorate în lumea sportului, spunând că mulți antrenori fac mai mult rău decât bine jucătorilor.
"Mulți antrenori pur și simplu nu știu să comunice cu jucătorii. Nu posedă limbajul adecvat, nu știu cum să ofere feedback. Ei îmbracă haina comandantului: fă cum îți spun eu! Însă atunci când antrenoratul se bazează pe cooperare, vei maximiza performanța. Ceea ce nu ar trebui să faci e să-ți umilești jucătorii în fața altora, pentru că le reliefezi vulnerabilitățile. Dacă ne uităm la marii antrenori, observăm că ei creează o relație cu jucătorii, ceea ce implică respect și încredere, fără să încerce să-i "ucidă"", a spus Johnson.
Astfel, potrivit lui Johnson, atunci când jocul încetează să mai fie distractiv, chiar și cel mai talentat jucător poate suferi cea mai dramatică scădere de formă pe care a experimentat-o și Therry Henry pe vremea când era la Juventus, atunci când fostul atacant a spus că și-a "pierdut plăcerea de a juca fotbal".
"Adesea, trebuie să readuc jucătorii la copilăria lor, să reconectez acele sentimente de bază, sau doar bucuria jocului. Folosesc o tehnică numită brain-spotting care scoate trauma din corp și creier prin poziționarea ochilor. A fost dezvoltată încercând să rezolvăm stresul post-traumatic, dar se bazează pe folosirea mișcărilor rapide ale ochiului, cu o rată de succes de peste 50 la sută, în timp ce brain-spotting-ul are rata de 85 la sută", a dezvăluit Johnson.
Johnson folosește de peste 5 ani această tehnică secretă, iar uneori a reușit chiar să elimine unele comoții, iar impactul pe care îl are asupra performanțelor e fenomenal.
"În orice caz, cel mai important e că vei avea performanțe maxime doar dacă îți place ceea ce faci. Dacă ne uităm la Mbappe, puștiul are mereu zâmbetul pe față. Îi place să joace fotbal. Acesta e secretul marii performanțe, să-ți placă ceea ce faci", a încheiat Johnson.
Etichete: gonzalo higuain , mbappe , psiholog sportiv , psiholog higuain
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...