Liță Dumitru, dorit de Barcelona în locul lui Cruyff: ”Statul român lua 3 sau 4 milioane de dolari”. Povești inedite
22.01.2017, 12:50În 1975, în timp ce marele Johan Cruyff se accidentase și urma să fie operat, conducerea FC Barcelona i-a propus lui Liță Dumitru să semneze și să joace în locul lui. Acest episod, dar și alte povești pe care Liță Dumitru le-a trăit alături cu Johan Cruyff au fost dezvăluite în această dimineață, ÎN DIRECT, la Digi Sport Matinal.
SuperLiga: Sepsi - Petrolul, sâmbătă, 18:30, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - UTA, sâmbătă, 21:00, DGS 1
În 1975, Steaua se afla în Spania, iar catalanii i-au cerut lui Liță Dumitru să rămână și să joace pentru FC Barcelona. Din cauza regimului comunist din țara noastră din acea perioadă, Liță Dumitru s-a văzut obligat să refuze, conștient că va pune în pericol viața celor de acasă.
”Am jucat cu Barcelona, la ei acasă, în 1975. Urma să se opereze Cruyff de un chist la genunchi și a venit conducerea Barcelonei la mine dacă vreau să rămân. Am avut ofertă oficială din partea Barcelonei!
Au venit și înainte și după meci dacă vreau să semnez. Nu am discutat despre bani cu ei, dar mi-au zis că o să câștig foarte mulți bani. Au zis să merg acolo și spuneau că vor rezolva și problema cu România, care urma să mă suspende.
Au zis că voi juca la echipa a doua a Barcelonei, nu oficial, iar după jumătate de an voi fi la prima echipă. Oficial, statul român mă acuza că fug din țară. Nu ne dădea voie Ceaușescu...
M-au pozat jurnaliștii spanioli cu pașaportul în mână și am apărut în presă ”un român care vorbește castiliană și vrea să joace la Barcelona”.
Știam limba că plecasem prin Mexic, am jucat pe la mai multe turnee și înțelegeam foarte bine. Au zis că mă așteaptă... Când a plecat mașina spre aeroport... A rămas maseorul, în schimb, Mihai Dincu. Lui i-am și spus că au venit ăștia la mine, atunci mi-a dezvăluit că au ajuns și la el. El a rămas, eu nu.
Eu eram ofițer, când am venit acasă și au văzut pozele respective, m-au chemat la club și m-a întrebat Securitatea toată chestiunea asta. Mi-au făcut poză, le-am explicat, eu ce să fac? Sigur că mi-a părut rău, chiar și atunci... Aveam fata din prima căsătorie de doar 3 ani.
Dacă mă transferau oficial, Steaua nu lua nimic, dar statul român lua bani buni, 3, 4 milioane de dolari”, a povestit cel care l-a ținut pe Pele la Mondialul din Mexic, fostul căpitan al Stelei de la finalul anilor 70 și jucător cu 54 de meciuri la echipa națională.
Barça a câștigat cu 5-1 prima manșă a dublei cu Steaua. Atunci, Cruyff a înscris din lovitură de la 11 metri (al doilea gol al partidei). În returul din Ghencea, legendarul olandez deschidea scorul. Liță Dumitru a egalat din penalty, dar tot catalanii aveau să învingă, scor final 3-1 (8-2 la general).
”M-am cunoscut foarte bine la vremea respectivă cu Johan Cruyff. M-a invitat pe mine și pe Radu Nunweiler să ieșim la cafea când am fost să jucăm cu Olanda. După meciul cu Barcelona, ăla din 1975, l-am rugat să îmi dea și mie tricoul și banderola. Și mi-a zis că o să mi le dea la București, iar aici s-au mai repezit și alții la el, dar mi le-a dat mie.
După meci, nea Ioan Chirilă, ziarist în perioada aia, m-a rugat să-i luăm un interviu. I l-a acordat, la noi în cabină, am stat o oră și jumătate după meci, a fumat vreo patru, cinci țigări și i-a răspuns la toate întrebările pe care i le-a pus.
După meciul de la Amsterdam am rămas în relații foarte bune cu el. În 1973, am jucat cu echipa națională, eram prieten cu Nunweiler, care la rândul lui îl știa pe van Hanegem. Acesta ne-a invitat la magazinul lui sportiv să ne dea cadou câte o geantă plină cu echipament sportiv.
Noi am ajuns acolo și am început să ne alegem din echipament. A ajuns acolo și Cruyff, și Suurbier. Mi-a zis că după ce terminăm ne vedem la cafea peste drum. Radu mi-a zis să luăm mai puține pentru că trebuie să le plătim. A venit van Hanegem și a zis să ne luăm ce vrem noi și e geanta noastră, fără costuri.
Ne-am luat mai multe lucruri și am plecat cu gențile la cafea. Tricoul pe care mi l-a dat în 1975 i l-am dat unui electrician, în Timișoara”, a mai povestit Liță Dumitru, care a jucat în cariera pentru Rapid, Steaua, Poli Timișoara, Universitatea Craiova și CFR Timișoara.
VEZI AICI PROGRAMUL CANALELOR DIGI SPORT
Etichete: rapid , video , bucuresti , romania , olanda , exclusiv , amsterdam , poveste , cruyff , lita dumitru , ceausescu , barcelona steaua , 1975 , comunisti , securitatea
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Cântăreții de manele Bogdan Mocanu și Culiță Sterp și-au cerut scuze public după ce au postat pe...