Moartea lui Henry provoacă panică. Comunicat de presă AFAN: "Meciurile se organizează cu o lejeritate vecină cu INCONȘTIENȚA!"
06.08.2012, 14:32Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) îşi exprimă pe această cale regretul că, în anul de graţie 2012, fotbalul românesc îşi îngăduie cu o seninătate condamnabilă să fie zguduit de tragedii cum a fost cea produsă la meciul amical CS Baloteşti – Delta Tulcea.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Şocul produs de moartea fotbalistului nigerian al Deltei Tulcea, Chinonso Ihelewere Henry, provoacă, alături de durere, şi aducerea brutală în prim plan a carenţelor de nepermis existente la nivelul protecţiei medicale şi sociale a jucătorilor de fotbal în România.
Organismul sindical al fotbaliştilor români îşi reafirmă cu această nefericită ocazie poziţia, solicitând cu titlu de urgenţă Federaţiei Române de Fotbal (FRF) amendarea Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF), prin includerea de prevederi clare şi stricte, bazate pe următoarele constatări:
1. În prezent, ROAF permite o lejeritate vecină cu inconştienţa la nivelul organizării jocurilor din perspectiva protecţiei medicale a fotbaliştilor. Astfel, pentru jocurile cu caracter amical nu este prevăzută obligativitatea prezenţei unei ambulanţe la teren! Mai mult, deşi s-a clamat în multe rânduri după decesul regretatului Cătălin Hâldan că a fost înăsprit regulamentul din acest punct de vedere, nici măcar pentru jocurile oficiale nu este prevăzută o ambulanţe dotate după ultimele standarde!
Pentru edificare, oferim textul existent în cadrul ROAF (Articolul 56, Punctul 8), unul nefericit şi foarte vag, care, practic, lasă la latitudinea organizatorului jocului alegerea făcută din acest punct de vedere: “Pentru disputarea unui joc oficial, organizatorul este obligat să asigure prezenţa la teren a două autosanitare sau a unei autosanitare şi a unui autoturism (pe care să fie inscripţionată o cruce roşie pe fond alb)”. Mai multe cuvinte cu privire la această “precizare regulamentară” credem că sunt de prisos.
2. FRF trebuie să îşi asume prin ROAF rigurozitatea şi eficienţa controalelor medicale periodice efectuate de fotbalişti. Din acest punct de vedere, solicităm impunerea prin regulament a unui standard al acestor controale, prin precizarea clară şi amănunţită a condiţiilor în care ele se desfăşoară şi a gradului de calificare a personalului medical care le efectuează.
În prezent, vizele medicale primite de sportivi sunt percepute de către club ca simple şi nedorite formalităţi şi costuri! De asemenea, în viziunea noastră, Liga Profesionistă de Fotbal trebuie îşi asume şi să instituie un sistem de control asupra modului în care cluburile obţin avizul medical pentru fiecare dintre fotbaliştii legitimaţi.
3. AFAN a militat cu nenumărate ocazii şi pe diverse căi pentru impunerea unei prevederi regulamentare strict formulate ca repere minimale realiste şi obligatorii din partea cluburilor privind asigurarea fotbaliştilor. În prezent, fotbaliştii români se expun unor riscuri mari, jucând fără a deţine poliţe de asigurare individuală de sănătate şi de viaţă viabile, dat fiind că angajatorii lor nu sunt obligaţi prin regulament să încheie astfel de poliţe!
În prezent, în ROAF (articolul 39, punctul 1, alineatul j), referirea la acest aspect este una mai mult decât sumară: “jucătorii legitimaţi sunt obligaţi să posede asigurarea în caz de accidente în activitatea fotbalistică”.
Sperăm ca acum, după ce încă un fotbalist a murit pe teren, FRF şi LPF să-şi redimensioneze poziţia faţă de aspectele semnalate de AFAN şi să ia măsuri în consecinţă
Etichete: liga 1 , henry deces , delta dulcea balotesti , comunicat de presa afan , organizare liga , deces henry delta
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...