Ion Goanță a dat lovitura de începere a proiectului rapidist de readucere a gloriilor
06.10.2013, 00:52Așa cum au anunțat în această săptămână, conducătorii Rapidului au început campania de adunare a fostelor glorii lângă club. Fotbaliștii memorabili din Giulești vor primi abonamente permanente, gratuite, pentru meciurile de pe teren propriu.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Primul care s-a bucurat de iniţiativă a fost Ion Goanţă. Fostul mijlocaş giuleștean a fost invitat la derby-ul Ligii a 2-a cu FC Clinceni, unde a dat lovitura de începere. Absent timp de zece ani de pe stadione, Goanţă a revenit la meciurile Rapidului în această vară, odată cu disputarea barajului de menţinere în Liga 1, contra Concordiei Chiajna, care ulterior a fost anulat.
"A fost un gest frumos din partea clubului Rapid și țin să le mulțumesc pe această cale, că s-au gândit la mine și sper că o să urmeze și ceilalți colegi ai mei", a declarat Ion Goanță.
"E o idee îmbrățișată de club, mie mi se pare o mare lovitură de imagine, într-un moment când alții își alungă gloriile de la propriul club. Sunt oameni care au făcut performanțe pentru clubul respectiv, noi încercăm să îi aducem acasă și să ne înclinăm în fața lor cu respect, pentru că merită", a spus și noul director de imagine al Rapidului, Lucian Ionescu.
"Nu am primit niciun sfat din partea lui, dar îl respect foarte mult și a fost un moment frumos astăzi, când a dat lovitura de începere a meciului. Respect acești mari rapidiști și e foarte bună inițiativa de a aduce fostele glorii aproape de echipă", a spus și Andrei Ciolacu, autorul unicului gol din meciul Rapid - FC Clinceni 1-0.
Cine este Ion Goanță?
Ion Goanță (50 de ani) a debutat in Divizia A la Rapid in 1984, la partida Universitatea Craiova - Rapid 1-1. A marcat primul gol pentru Rapid în etapa a 13-a a ediției de campionat 1984-1985, împotriva echipei ASA Târgu Mureș, partida câștigată de altfel de Rapid cu scorul de 1-0. A jucat în Divizia A doar la Rapid, intre anii 1984-1993, timp în care a jucat 174 de meciuri și a inscris 37 de goluri. S-a retras la doar 30 de ani, din cauza unei rupturi la mușchii gemeni (gambă).
Descris de cei care i-au admirat jocul drept un veritabil artist și ca un fotbalist care avea ceva din Nicolae Dobrin și Liță Dumitru, Goanță a fost dorit în repetate rânduri de echipe ca Dinamo Victoria. Are doar două prezențe în echipa națională a României. În 1989, a fost chemat la priam reprezentativă de Emerich Jenei , dar din cauza faptului că înaintea convocării a jucat în Cupa UEFA Intertoto, în Suedia, unde trei fotbaliști de la Rapid au hotărât să nu se mai întoarcă în țară. El era căpuitan de echipă și a fost scos vinovat, împreună cu antrenorul Ilie Greavu. Pedeapsa lui Goanță a fost excluderea pe viață din lotul național.
"Venirea la Rapid a reprezentat pentru mine ceva fantastic, văzând un asemenea stadion și așa o galerie, am fost impresionat de galeria Rapidului care ardea alături de noi. Am avut norocul de a prinde veterani ca Manea, Agiu, I. Ion, Grigore, Popa, de la care am învățat multe. Aveam doar 20 de ani și mi se împlinise visul să joc la cea mai iubită echipă din țară.", spunea, pe vremuri, Ion Goanță.
"Cei de la Victoria puseseră ochii pe mine și, dacă plecam, avantajele erau mari. Adică bani, deplasări afară și grade. N-am vrut și pace. M-a ținut pe loc tribuna. Iubeam atmosfera din Giulești, mai mult decât banii și gradele. Ce dacă Rapid era atunci echipa mică și necajită, când râdeau de noi, 'grangurii' spuneau că jucam bine, dar nu puteam câștiga. Ăsta era blestemul nostru", a mai spus fostul decar al Giuleștiului.
Sursa foto: adevărul.ro, arhiva personală Ion Goanță
Etichete: rapid , rapid bucuresti , ciolacu , ion goanta , goanta rapid , glorii rapid , abonamente rapid , rapid clinceni , rapid clinceni 1-0 , goanta legenda
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...