Video Exclusiv Promovarea Stelei, imposibilă în acest sezon! Când s-ar putea schimba Legea Sportului
articol scris de Digi Sport14.04.2023, 17:05
CSA Steaua a primit o veste importantă înaintea derby-ului cu Dinamo, echipa poate promova dacă Legea Sportului va fi schimbată până la finalul actualei stagiuni.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Propunerea lui Vasile Dîncu de a modifica în regim de urgență Legea Sportului ar putea să aducă un final de sezon incendiar în liga secundă.
Constantin Bogdan Matei: ”Această lege nu o avantajează pe Steaua!”
Constantin Bogdan Matei, deputat PSD, a explicat în cadrul emisiunii Liga Digi Sport că această modificare legislativă nu a fost propusă cu scopul de o ajuta pe CSA Steaua să promoveze în prima ligă.
Mai mult, Matei susține că procesul este unul anevoios și va dura cel puțin un an până când CSA Steaua va putea beneficia de această modificare legislativă, chiar dacă Florin Talpan, juristul CSA, se aștepta la un termen mai scurt.
În plus, deputatul consideră că MApN nu o va putea susține financiar pe CSA Steaua în SuperLigă, astfel că o asociere cu un privat nu este exclusă.
”Este normal să stârnească atâta vâlvă pentru că este din cauza acestui scandal între CSA și FCSB, astfel încât întreaga inițiativă legislativă s-a dus în acestă direcție, cum că este scrisă pentru a da posibilitatea unei echipe să promoveze în prima ligă, ceea ce, per total, nu poate fi spus în acest sens pentru că inițiativa legislativă are un caracter general și privește întreg spectrul fotbalului, pentru că azi vorbim despre fotbal, dar se aplică tuturor structurilor sportive din România ce nu pot fi îngrădite din acest punct de vedere.
Nu v-am contrazis, am spus că discuția s-a dus în această zonă din cauza acestui scandal. E normal ca iubitorii fotbalului să gândească că legea ar fi cu dedicație pentru CSA pentru a putea promova, dar legea va avea un caracter general și se va aplica tuturor structurilor sportive din România. Consider că e nevoie de o investiție din partea tuturor celor interesați, fie că sunt privați sau unități administrativ-teritoriale, pentru a susține sportul din România aflat azi într-o situație dificilă din punct de vedere financiar.
Sunt tot mai mai puțini oameni de afaceri ce își doresc să își investească resursele financiare în sporturi de performanță, iar fotbalul este un domeniu foarte greu, ce necesită investiții foarte mari. Despre modificarea legislativă, am avut o consultare cu mai multe primării și consilii județene. Ceea ce a reieșit este că este oportună o asemenea schimbare. Legea 69/2000 e foarte veche și nu mai poate fi ancorată în realitatea sportului european.
Momentul este greu de spus de ce l-am ales acum. Discuția despre promovarea Stelei e de foarte mult timp. Nu știu dacă anul acesta Steaua va putea beneficia despre această modificare. Traseul legislativ până să se ajungă la promulgat durează cel puțin un an de zile. La prima cameră sesizată, adică Senatul, nu poate să stea mai mult de 45 de zile sau, prin solicitarea unui grup parlamentar sau a inițiatorului, maximum 60 de zile. Apoi se merge mai departe la Camera Deputaților pentru a fi dezbătută și a se întocmi raportul.
Oricum am vrea sa ducem termenele și dezbaterea, această lege nu o avantajează pe Steaua dacă și-a făcut planurile că va promova anul acesta. Domnul Talpan nu stăpânește tehnica legislativă, dacă se gândește la două-trei săptămâni”, a declarat Constantin Bogdan Matei, la emisiunea Liga Digi Sport.
Constantin Bogdan Matei: ”UEFA nu îngrădește acest drept!”
Acesta a mai explicat că modificarea nu contravine regulamentului UEFA, așa cum a susținut Gigi Becali.
”UEFA nu îngrădește acest drept, la UEFA nu există niciun regulament care să aibă o distincție foarte clară între ce înseamnă cluburi private sau cluburi departamentale. Nu am găsit așa ceva, dar vom cere un punct de vedere din partea Ministerului de Resort și FRF, să ne spună foarte clar dacă îngrădim buna desfășurare a fotbalului.
Nu aș merge pe logica conflictului de interese, ci a oportunității. Eu nu cred că MApN poate susține financiar o echipă de prima ligă. Dosarul de licențiere nu e foarte simplu, garanțiile financiare sunt mari. Probabil vor intra într-o formă de sprijin public-privat, astfel încât echipa să funcționeze și să fie la un nivel foarte înalt, pentru ca vorbim Clubul Sportiv al Armatei, care nu se poate complace într-un obiectiv de genul evitarea retrogradării”, a mai explicat Constantin Bogdan Matei.
Etichete: steaua , gigi becali , florin talpan , csa
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au...