Video Exclusiv Verdictul specialistului la fazele controversate din FCSB - Sepsi: "Nu putem nega evidența"
articol scris de Digi Sport09.05.2023, 00:18
FCSB a trecut cu 3-1 de Sepsi, în etapa a șaptea din play-off, însă a existat și o primă fază controversată în debutul meciului, când covăsnenii au cerut penalty. Prezent în studioul Digi Sport Special, fostul arbitru Marius Avram a analizat faza.
Premier League: Brighton - Brentford, vineri, 21:30, DGS 1
Premier League: Arsenal - Ipswich, vineri, 22:15, DGS 1
Marius Avram crede că nu se putea da penalty în minutul 11, la meciul FCSB - Sepsi
"Să ne uităm la faza din minutul 11. Este vorba de acel posibil penalty, când portarul de la FCSB sare să boxeze mingea, împreună cu un adversar care se prăbușește. Seamănă cu acele faze în care unul dintre jucători lovește mingea, celălalt o ratează și își lovește adversarul.
În schimb, ceea ce nu văd aici este lovirea adversarului cu cotul sau cu pumnul. De obicei, portarii, când ratează mingea, își lovesc adversarul în cap cu cotul sau cu pumnul, iar aici nu am văzut această lovire.
Este mai mult corp în corp, sunt doi jucători care sar unul lângă celălalt, iar apoi portarul se prăbușește peste piciorul adversarului și acolo îl doare, pentru că se ține de picior, acolo unde a căzut când el era deja întins la pământ.
Contactul este evident, dar nu este suficient pentru a acorda penalty. Dacă ar fi acordat penalty, aș fi spus că este foarte puțin pentru a fi un penalty clar, așa cum se spune în instrucțiunile primite de la FIFA și UEFA. E o fază neclară", a spus Marius Avram, la Digi Sport Special.
Faza controversată de la golul FCSB-ului din minutul 28
A doua fază controversată a avut loc la golul de 1-0, când Tamm își împinge adversarul, fără a avea legătură cu mingea. Marius Avram a explicat și aici decizia arbitrului.
"Continuăm cu golul înscris de cei de la FCSB, în care o să vă rog să nu urmărim unde se duce mingea, ci să-l urmărim pe Tamm ce face. Acest jucător, fără să urmărească jocul, pentru că mingea nu se duce către adversarul lui, împinge din spate un fundaș.
Faptul că mingea nu e acolo nu are niciun fel de importanță. Trebuie să nuanțăm puțin chestia legată de intensitate și de cine ar trebui să intervină. Aici avem două posibilități.
Ce înseamnă că nu poate interveni VAR-ul la intensitate? Posibilitatea numărul unu e ca arbitrul să-i spună celui din cabina VAR: 'am văzut acea fază, nu e o împingere care să fie fault, doar îl împinge încet'. În această situație, cei din cabina VAR nu pot să-l contrazică.
În schimb, dacă la acea fază, arbitrul nu spune nimic sau spune: 'nu am văzut nicio împingere', aici nu mai vorbim despre intensitate, ci despre existența unei împingeri. În acest caz, VAR-ul trebuie să intervină. Aceasta este diferența, la asta se referă Kyros Vassaras.
Mai există posibilitatea ca cei din cabina VAR să considere că este o împingere ușoară și că nu este necesar să intervină. Dar împingerea este evidentă. Tamm nu are nicio legătură cu mingea, pentru că își împinge direct adversarul, aceasta a fost intenția lui.
Acum rămâne discuția de cât de ușoară e împingerea. Eu spun că, la genul acesta de fază, se fluieră fault oriunde pe teren, mai ales că nu are legătură cu mingea. Și Tamm intenționat își împinge adversarul. Dar depinde foarte mult de ce a comunicat cu cei din cască.
Până la urmă, e fault, nu putem nega evidența, pentru că își împinge cu ambele mâini adversarul. Fiind fault înaintea înscrierii golului, golul trebuie anulat automat. Pentru că Hațegan, din camera VAR, nu a intervenit, pot să presupun că Marcel Bîrsan i-a comunicat că a văzut faza și că nu e suficient pentru fault", a explicat Avram.
Toate calculele pentru titlu, cu trei etape rămase de discutat
Până la finalul campionatului, FCSB mai are de jucat trei meciuri, dintre care unul este chiar împotriva Farului.
În urma rezultatelor din etapa a șaptea, CFR Cluj a mai rămas doar cu șanse pur teoretice în lupta pentru titlu, iar bătălia se dă în continuare numai între două echipe: Farul și FCSB. Cu trei etape înainte de finalul sezonului, constănțenii conduc ierarhia, cu 46 de puncte, iar gruparea roș-albastră ocupă poziția a doua, la trei lungimi în spate.
Trupa lui Gică Hagi are șansa de a cuceri matematic titlul încă din etapa următoare. Dacă Farul o va învinge pe Universitatea la Craiova, iar FCSB va pierde în fața celor de la CFR Cluj, atunci echipa de la malul mării nu mai poate scăpa din mână trofeul, indiferent de rezultatele din ultimele două runde.
Totuși, dacă aceste condiții nu vor fi îndeplinite, Farul are nevoie de 6 puncte în cele trei partide rămase pentru a fi sigură că va fi campioană sau de 4 puncte, cu mențiunea că în acest caz trebuie să nu piardă în fața FCSB-ului. De partea cealaltă, roș-albaștrii sunt condamnați să bifeze victorii pe linie până la final și să spere că Farul se va mai încurca cel puțin o dată.
Cel mai simplu mod în care Farul își poate asigura titlul este să învingă FCSB-ul în meciul direct, moment în care toate celelalte meciuri nu vor mai conta în această luptă.
VIDEO cu rezumatul meciului FCSB - Sepsi 3-1:
Etichete: marius avram , sepsi - fcsb , arbitraj fcsb - sepsi
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Un accident extrem de grav a avut loc, joi, pe șoșeaua cunoscută drept „Drumul morții”, pe DN2, la...