Trecut tulbure al avocatului care vrea să preia Rapidul. În 2009 a falimentat un club!
01.07.2014, 20:44Angelo Massone, avocat și afacerist italian, e un personaj controversat în fotbal. A avut o experiență de un an la Livingston, dar a dus clubul în insolvență și și-a atras multe antipatii în Scoția. A încercat apoi să o preia și pe Hearts, dar a fost refuzat categoric.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Adus de Renzo Rossi în România, Angelo Massone are 42 de ani și a practicat multă vreme avocatura în țara sa natală. El este și agent FIFA și susține că a pierdut peste 400.000 de lire sterline în scurta sa aventură de la Livingston, unde a fost acuzat de practici necurate.
Președintele Gordon McDougall, care a preluat clubul scoțian în 2009, din mâinile lui Angelo Massone, îl caracterizează pe peninsular drept un "hoț profitor" și a insistat asupra faptului că acesta ar merita să fie declarat 'persona non-grata' în fotbalul scoțian. De unde a pornit totul?
Alături de mai mulți parteneri, Massone l-a adus ca antrenor în iulie 2008 pe Roberto Landi, fost principal la FC Național, pe care l-a dat afară, în urma rezultatelor proaste, 6 luni mai tarziu.
Massone a cedat clubul clasat pe locul 7 din liga a doua în pragul falimentului, iar Livingston a fost retrogradată până în al patrulea eșalon, din cauza datoriilor acumulate! De fiecare dată când a existat o citație în tribunal pe numele său, Massone s-a ascuns în Italia. În final, acțiunile clubului au fost cumpărate de McDougall și Neil Rankine, dar la doar trei ani distanță, Massone a încercat să preia o altă echipă scoțiană, de această dată din prima ligă, Hearts of Middloathian.
Coincidență sau nu, culorile lui Hearts sunt tot alb și vișiniu, la fel ca și ale Rapidului. Conducătorii lui Hearts au refuzat însă cele 5 milioane de lire sterline promise de Massone, din cauza faimei italianului.
Într-un interviu acordat pentru The Scotsman, Gordon McDougall i-a avertizat pe cei care doresc să colaboreze cu avocatul italian: "Cât a fost la club a făcut doar dezastre, a fost un profitor. I-a vândut pe Robert Snodgrass la Leeds (pentru 275.000 de lire sterline) și pe Graham Dorrans la West Brom (pentru 150.000 de lire sterline). La doar un an distanță, Robert a fost vândut la Norwich pentru 3 milioane de lire, dar noi n-am văzut niciun penny. Am descoperit apoi că Massone pusese în contracte clauze adiționale de vânzare pentru ambele transferuri, la care a renunțat apoi pentru câte 50.000 de euro, sume plătite de Ken Bates, directorul lui Leeds, respectiv Jeremy Peace, președintele lui WBA".
E drept, Massone a avut pe mână doi fotbaliști de mare calitate la Livingston, pe care i-a vândut foarte ieftin. 1,5 milioane de euro este cota de piață a lui Dorrans în acest moment, în vreme ce Snodgrass, care a ajuns ieri la Hull City, valoarează 5,5 milioane de euro!
Ieri erau jucătorii la Massone, azi sunt vedete în Premier League
"Nu știu la ce a folosit acei bani primiți, dar mie asta îmi miroase a hoție. Două dintre cele mai mari afaceri făcute de el aici au păgubit grav clubul! Poate că a folosit sumele pentru a plăti salarii, poți să 'îmbraci' cum vrei acțiunile sale, dar mie tot furt mi se pare. Nu vorbim despre un om care a preluat clubul în clipe grele. El a furat bani de aici și nu a făcut niciun efort să efectueze vreo plată. A făcut, în schimb, avere la Livingston. Nu ar trebui să aibă voie să mai activeze în fotbal. În afară de Hearts, știu că s-a interesat și de Dunfermline și Raith Rovers, dar nu este individul potrivit pentru a conduce o echipă. Dacă spargi o bancă te duci la închisoare, dar se pare că dacă jefuiești un club nu te afli în niciun pericol", a mai acuzat oficialul de la Livingston.
Contactat de jurnaliștii scoțieni, Massone a replicat simplu: "Îmi pare rău, dar nu sunt interesat să vorbesc despre el. Puteți scrie ce doriți, toate sunt minciuni și eu nu vreau să vorbesc despre asta. Domnul McDougall nu este cineva important și dumneavoastră doar provocați probleme".
Massone a preluat Livingston prin intermediul companiei Five Stars Football Ltd., care avea o adresă în Glasgow, dar niciun număr de telefon sau adresă de e-mail. Massone era singurul angajat la firmei, care a fost înregistrată în iunie 2012, fără vreun audit financiar la activ.
A vrut să preia Cesena, dar n-a reușit
În 2012, Massone a încercat să devină acționar majoritar la Cesena, fostul club al lui Adrian Mutu și Ștefan Popescu, dar a eșuat în tentativa sa. În afară de Hearts și cluburile enumerate de McDougall, Massone a mai cochetat și cu preluarea lui Kilmarnock, o altă formație scoțiană amenințată de faliment. El declara, la acea vreme, conform Daily Mail:
"Dacă Kilmarnock sau alt club are nevoie de ajutor, eu sunt dispus să vin. Am vorbit cu oamenii de la această echipă în trecut și sper să negociem cu succes în săptămânile următoare. Vreau să-mi construiesc o rețea de cluburi în Europa. Este important pentru mine să preiau controlul a două sau trei echipe, pentru a face afaceri cât mai bune".
"Rapid e un club important, care trebuie să crească repede la nivelul primei ligi și la nivel european, dar în acest moment trebuie să existe stabilitate financiară. Am mult respect pentru Viorel Moldovan", a declarat Angelo Massone, la sosirea în România (DETALII).
VIDEO DECLARAȚIILE LUI MASSONE, LA SOSIREA ÎN ȚARĂ
Etichete: rapid , massone , angelo massone , massone rapid , rapid angelo massone
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...