Totul e împotriva fotbaliștilor. FRF a mărit perioada în care fotbaliștii își pot cere banii și cluburile "joacă murdar"
03.07.2015, 13:38Nu există discuţie despre starea fotbalului din România în care cei care se ocupă de destinele unui club să nu se plângă de bani.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Situaţia nu e uşoară în niciun domeniu, nu avea cum să fie în fotbal, numai că în Liga 1 jucătorii sunt cei mai păcăliţi. Atât de propriile cluburi, cât şi de regulamentele federale.
Din cauza lipsei de valori, echipele din România nu au ce să vândă. Pun preţuri mari celor mai răsăriţi, astfel încât nici cei care ar fi interesanţi pentru alte cluburi nu mai sunt luaţi. Totuşi, asta nu înseamnă că nu se aleg cu nişte bani de pe urma fotbaliştilor. Cu câteva excepţii, pentru care îţi ajung degetele de la o mână, cele mai mult echipe îşi lasă fotbalişti liberi doar dacă renunţă la bani.
Cam aşa contribuie la buget cel pus să conducă. "Dacă vrei să te las să pleci, renunţi la banii pe care îi ai de luat", a devenit cea mai utilizată frază folosită la discuţiile dintre un conducător român şi un jucător pe care nici nu-l plăteşte, dar nici nu-l lasă liber.
În această vară, că să poată pleca de la Dinamo repede, Bilinski a renunţat la circa 40.000 de euro, aceeaşi sumă pe care şi portarul lui U Cluj, Robert Veselovsky, a fost obligat să o treacă la pierderi. În urmă cu doi ani, Rapid economisea aproape 700.000 de euro dezlegându-i de contract pe Nicolae Grigore, Herea, Ştefan Grigorie, Oros şi Abrudan.
PROGRAMUL TV COMPLET AL CANALELOR Digi Sport
Pecanha renunţa şi el la 100.000 de euro ca să se poată transfera la Petrolul. Chiar şi Steaua procedează aşa. Mihăiţă Neşu se transfera la Utrecht fără să mai primească prima de calificare în UCL, 100.000 de euro, şi salariile pe ultimele două luni. Tot ca să poată pleca de la Steaua, Florin Costea trecea la pierderi 100.000 de euro. Sunt doar câteva exemple dintr-un număr foarte mare.
Pe lângă această practică, cluburile au mai găsit o variantă de a-şi păcăli jucătorii. Anul trecut, conducătorii au făcut presiuni şi Federaţia a modificat regulamentul, iar acum fotbaliştii nu-şi mai pot cere restanţele la 60 de zile, ci la 90.
Iar o altă modalitatea pentru care cluburile le trag "ţeapă" jucătorilor este insolvenţa. Cele mai recente exemple sunt cele oferite de CFR şi Petrolul. Reprezentanţii primilor au mers până acolo încât au spus că banii din drepturile TV vor fi folosiţi pentru plata salariilor, iar după ce i-au primit de la LPF, clubul a intrat urgent în insolvenţă şi nu mai poate fi tras la răspundere pentru toate datoriile. Şi la Petrolul s-a intrat în insolvenţă pe nepusă masă, jucătorii care păsuiseră clubul mai multe luni fiind puşi în postura renunţării la mulți bani.
Dacă pe malurile Dâmboviţei lucrurile nu au şanse să se schimbe curând, la alţii e altfel. Cech, de exemplu, a fost vândut de Chelsea la Arsenal cu circa 11 milioane de euro. Sumă din care Abramovich i-a dat jumătate lui Petr. Parcă tot ar fi de înţeles, te gândeşti că e o dovadă a recunoştinţei faţă de portarul cu care londonezii au obţinut cele mai importante performanţe din istoria lor. Numai că Chelsea a cheltuit încă 11 milioane de euro pentru a aduce alt portar!
Etichete: steaua , rapid , dinamo , jucatori , pecanha , salarii neplatite
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...