TOP 5 fundași dreapta din istoria Stelei. Ajunge Râpă în "cvintetul campionilor"?
25.01.2013, 21:04Steaua a făcut un pariu foarte interesant înainte de meciurile de foc cu Ajax, din "16"-imile Europa League.
![1stelisti](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTAxdHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMTMl/MkYwMSUyRjI1JTJGMjYwNjlfMjYwNjlf/MXN0ZWxpc3RpLmpwZyZ3PTEwNjAmaD02/MzYmaGFzaD0yNzM3Mzg1MWFjMTRiZDIwNTQyZDcwOWJmNjc2YzE3MA==.thumb.jpg)
SuperLiga: Poli Iași - CFR Cluj, duminică, 16:00, DGS 1
SuperLiga: Gloria Buzău - FCSB, duminică, 20:45, DGS 1
Liderul Ligii 1 și-a acoperit flancul drept al apărării cu internaționalul român Cornel Râpă (23 de ani), adus de la Oțelul Galați pentru doar 100.000 de euro. Din cauza accidentărilor lui Gabi Matei și Daniel Georgievski, Râpă are șanse mari de titularizare contra lui Ajax, meci în care Laurențiu Reghecampf nu ar dori să se dispenseze de serviciile ofensive ale lui Chipciu, soluția de avarie pentru flancul defensivei.
Astfel, Râpă sosește la Steaua într-un moment esențial, dar presiunea apasă pe umerii campionului din 2011. Dacă va confirma, el ar putea face parte dintr-o echipă stelară, care dorește să repete parcursul european din 2006 - văzut ca un bonus pe lângă titlul ce pare deja asigurat. Câteva evoluții modeste îi sunt suficiente însă pentru căderea în anonimat, mai ales deoarece patronul său nu este recunoscut pentru răbdare atunci când vine vorba de prestațiile nesatisfăcătoare ale jucătorilor săi.
Plecând de la acest scenariu, Cornel Râpă este un pariu de totul sau nimic! El poate intra în istoria Stelei încă din această primăvară, în cazul unei calificări glorioase după "dubla" cu Ajax. Dar care sunt de fapt fundașii dreapta care au marcat istoria ultimelor decenii la Steaua? Iar întrebarea care urmează firesc: poate ajunge Râpă în galeria selectă din care fac parte nume precum Ștefan Iovan, Iulian Filipescu sau George Ogăraru?
TOP 5 FUNDAȘI DREAPTA LA STEAUA
![](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwcyUzQSUyRiUy/RnN0b3JhZ2UwMWRpZ2lzLnJjcy1yZHMu/cm8lMkZzdG9yYWdlJTJGMjAyNCUyRjAy/JTJGMTklMkYxOTA2ODgyXzE5MDY4ODJf/ZGlnaXNwb3J0LXdoYXRzYXBwLmpwZyZo/YXNoPTlmMDRmYWU3ZWMyYWQxMjEyMDczYWNmMWNkYTQ4ZDk5.jpg)
1. Lajos Sătmăreanu (1965-1975) - a fost om de bază la Steaua timp de 10 ani, îndeplinind o bună perioadă de timp și rolul de căpitan. Robust, rapid și foarte disciplinat tactic, fotbalistul născut la Salonta s-a remarcat și la echipa națională, pe vremea lui Angelo Niculescu, reușind să strângă 44 de selecții și un gol. La Steaua a bifat peste 300 de meciuri și a jucat șase sezoane consecutive în cupele europene. Ca multe din gloriile Stelei, a fost înlăturat de la club și privește acum fenomenul roș-albastru doar ca suporter. Are 68 de ani.
2. Ștefan Iovan (1980-1991) - a făcut parte din generația care a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986, jucând peste 300 de meciuri în tricoul roș-albastru. De la Steaua a plecat în Anglia, la Brighton & Hove Albion, dar s-a întors în Ghencea în 1992, înainte de experiențe la Rapid, Electroputere și Reșița. Cu 35 de selecții și 3 goluri la națională, Fane Iovan a fost decorat în 2008 cu Ordinul "Meritul Sportiv". La Steaua a cucerit 5 titluri și 4 Cupe, revenind în 2000 ca antrenor secund la echipa sa de suflet.
3. Dan Petrescu (1985–1991) - i-a urmat pe flancul drept lui Iovan, fiind unul dintre cei mai impresionanți marcatori români proveniți din linia defensivă. A strâns 95 de meciuri de campionat și 28 de goluri pentru roș-albaștri, el făcând pasul în străinătate după Revoluție, când a ajuns în Italia, la Foggia. A mai jucat la Genoa, Sheffield Wednesday, Chelsea, Bradford, Southampton și FC Național. Cu 95 de selecții și la echipa națională, Dan Petrescu rămâne în memoria colectivă a microbiștilor români ca un om de bază al apărării, care aducea un aport de neegalat ofensivei. Golul de la Coupe du Monde 1998, marcat în poarta lui David Seaman, este cea mai bună mărturie pentru această afirmație.
4. Iulian Filipescu (1992-1997) - o variantă mai defensivă a lui Dan Petrescu, "Tândală" a câștigat cinci titluri, o Cupă și două Supercupe cu Steaua, reușind însă să suplinească cu succes absența "Bursucului" din echipa roș-albastră. Steaua a avut un parcurs admirabil în grupele Ligii Campionilor cu Filipescu pe partea dreaptă, iar acesta a făcut apoi carieră la Galatasaray, Real Betis și FC Zurich. În perioada 1996-2003, "Felipe" a fost om de bază și la echipa națională, pentru care a strâns 52 de selecții.
5. George Ogăraru (1998-2006) - titular indiscutabil în echipa Stelei care a atins semifinalele Cupei UEFA în sezonul 2005/2006, Ogăraru este și acum un nume foarte respectat de fanii echipei din Ghencea. Fără să fie foarte înalt, "Ogă" s-a achitat mereu excelent de sarcinile defensive, iar aportul său din atac a fost unul deloc neglijabil. Prestațiile de la Steaua l-au propulsat spre Ajax, iar acesta a revenit în Liga 1, în 2008, la echipa alături de care a cunoscut cele mai mari satisfacții din carieră. A strâns peste 100 de meciuri de campionat în tricoul roș-albastru.
Pe această listă selectă nu au pătruns nume sonore precum Florentin Dumitru, Petre Marin, Theodor Anghelini sau Pawel Golanski. Dacă Râpă se poate impune într-un asemenea top sau nu, doar timpul o poate spune.
Până atunci, cel mai important examen din viața sa va fi "dubla" cu Ajax din Europa League, care va putea fi urmărită pe posturile Digi Sport, pe 14 și 21 februarie. Fazele VIDEO sunt pe www.digisport.ro, dar le puteți urmări în timp real și pe m.digisport.ro, platforma de mobil disponibilă abonaților RCS-RDS.
Etichete: steaua , stefan iovan , george ogararu , cornel rapa , top cinci fundasi , fundasi dreapta , fundasi steaua , steaua fundasi , lajos satmareanu , iovan
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
![Prima apariție a lui Iohannis după demisie. Unde a fost văzut fostul președinte](https://s.iw.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.thumb.jpg)
Klaus Iohannis și-a făcut prima apariție în spațiul public după ce și-a dat demisia din funcția de...