Top 10 cele mai BUNE transferuri ale sezonului în Liga 1
17.05.2012, 17:00Cu doar o săptămâna înaintea încheierii campionatului 2011/2012, DigiSport.ro a alcătuit un top al celor mai inspirate transferuri efectuate în acest sezon de echipele din Ligă 1. Așa cum era de așteptat, atacanții au fost la mare căutare pentru antrenorii români, însă în ierarhia de mai jos se regăsesc totodată un portar, un fundaș, dar și un mijlocaș defensiv. Principală remarcată pe piață transferurilor a fost CFR Cluj, ce oferă nu mai puțin de 3 jucători în topul de mai jos, care este început de un fotbalist al Brașovului.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
10. Mario Felgueiras - portar (FC Brașov)
Integralist în 32 de etape, portarul lusitan a avut un aport decisiv la salvarea de la retrogradare a "stegarilor". Meci de meci, Felgueiras a fost stâlpul apărării brașovene, care a încasat doar 32 goluri cu el între buturi. Memorabil rămâne meciul din țur dintre Dinamo și Brașov (0-0), în care lusitanul a închis pur și simplu poartă oaspeților, care au plecat din Ștefan cel Mare cu un punct norocos. Capabil de reflexe senzaționale, cu un joc bun de picior și ieșiri inspirate pe centrări, Mario a devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciați portari din Ligă 1, iar Brașovul va face tot posibilul pentru a-i prelungi împrumutul de la Bragă în vară. Felgueiras are selecții la naționalele U16, U17, U18, U19 șl U20 ale Portugaliei.
9. Renan Garcia - mijlocaș (CFR Cluj)
Poate că alegerea nu este bazată strict pe criterii sportive, dar CFR a dat lovitură prin aducerea mijlocașului de 25 de ani. Clujenii l-au înregimentat pe brazilian pe o sumă infimă de la Vitoria Guimaraes, iar în iarnă, Arpad Paszkany l-a împrumutat la Sampdoria contra a 4 milioane de euro, după ce sudamericanul bifase 18 meciuri în tricou visiniilor! Renan s-a impus deja că titular la trupă genoveză, iar CFR ar putea obține o sumă suplimentară pentru cedarea definitivă a acestuia în Serie B. O afacere foarte, FOARTE inspirată pentru CFR Cluj.
8. Dan Alexa - mijlocaș (Rapid)
"Chirurgul" se află la poate cel mai bun sezon personal din carieră. Instalat de Răzvan Lucescu în zonă din față apărării giulestene, Alexa a fost un pion de bază la mijlocul terenului pentru giuleșteni în acest sezon, iar fostul căpitan al Timișoarei s-a remarcat și prin goluri importante înscrise în campionat, în cupă și în Europa League. Cu cele cinci reușite stagionale, Alexa a arătat că și-a dezvoltat simțitor jocul și a devenit un mijlocaș complet, care știe să deposedeze, să paseze, să suteze și să se poziționeze în momentele-cheie. Fără îndoială, o mutare extrem de inspirată a Rapidului, care a suferit de fiecare data când liderul de la mijlocul terenului a lipsit din primul 11.
7. Cleidimar Didi - atacant (Oțelul)
Transferat de la FCM Târgu Mureș în iarnă, brazilianul a marcat de 8 ori în 12 apariții pentru campioană României și a contribuit din plin la clasarea pe locul 6, pe care Oțelul o va avea cel mai probabil la sfârșitul sezonului. Remarcat pe vremea când era la CFR Cluj, Didi promitea să ajungă un atacant cu mari perspective, dar o accidentare gravă la genunchi l-a scos din circuit aproximativ un an, afectându-i serios ascensiunea. Dorinel Munteanu i-a dat însă o șansa la Galați, iar sudamericanul nu a dezamăgit deloc, având 7 goluri în ultimele 10 partide de campionat.
6. Moudou Sougou - atacant (CFR Cluj)
Rapid și letal pentru apărările adverse, Moudou Sougou este un reper al sezonului pentru CFR Cluj. Senegalezul de 27 de ani are cele mai multe meciuri jucate în acest campionat de un fotbalist feroviar (32 de apariții) și a marcat 9 goluri care au contribuit decisiv la clasarea pe locul 1 a echipei lui Jorge Costă/Ioan Andone. Cursele sale în flanc au pus deseori pe picior greșit defensivele din Ligă 1, iar abilitățile fizice ale lui Sougou îl transformă pe african într-un transfer 100% reușit pentru trupă clujeană.
5. Ciprian Deac - mijlocaș (Rapid)
Autor a 8 goluri în acest sezon, mijlocașul împrumutat de la Schalke s-a integrat bine în sistemul de 3 atacanți folosit de Răzvan Lucescu în acest sezon, iar ofensivă giulestenilor a părut deseori dezarticulată fără Ciprian pe teren. Stângaci la origine, Deac a fost dispus inteligent în flancul drept pentru a avansa spre centru cu mingea la picior, iar o mare parte din golurile rapidiste din acest sezon au avut la bază sclipirile de moment ale fostului CFR-ist. Dintre toți atacanții giuleșteni, doar Herea a marcat mai mult (12), dar 10 dintre reușitele acestuia au fost realizate din penalty. Rapid are slabe șanse de a-l păstra pe Deac și din vară, când acesta ar urmă să revină în Bundesliga, la Schalke.
4. Vlad Chiricheş - fundaș (Steaua)
"Ministrul apărării " steliste, Chiiriches este cel mai inspirat transfer realizat de Gigi Becali în acest sezon. Fostul fundaș al Pandurilor a avut prestații imperiale în centrul defensivei de la mutarea care a avut loc în iarnă, iar omul care l-a transformat într-un anonim pe Karim Benzema pe "Arena Naţională" (România - Franţa 0-0) face parte din cea mai ermetică apărare din Liga 1: doar 23 de goluri primite de Steaua. La doar 22 de ani, Chiricheş încă mai poate crește mult în joc, iar cele 1,5 milioane de euro plătite de trupa din Ghencea pe el par un chilipir în acest moment.
3. Pantelis Kapetanos - atacant (CFR Cluj)
După ce s-a crezut că grecul va dispărea din campionatul românesc după plecarea de la Steaua, mulți au fost surprinși de parcursul sau la CFR. Kapetanos i-a tras pe ardeleni după el în ultimele 10 etape, în care a punctat de 7 ori și a adus puncte importante în meciurile cu Brașov (1-0), Dinamo (1-0), Gaz Metan (1-1) sau Sportul (1-1). Cu 12 reușite în 24 de partide, Kapetanos este unul dintre principalii artizani ai titlului pe care CFR pare favorită să-l câștige, iar șefii din Gruia sunt extaziați de prestațiile atacantului. Steaua l-a aruncat că pe o măsea stricată vară trecută, iar Clujul a devenit dependența de golurile sale. Motiv pentru care Kapetanos a prins podiumul celor mai țări achiziții din Ligă 1.
2. Adi Rocha - atacant (Concordia Chiajna)
Sigur, Concordia nu este o echipă cu pretenții în Liga 1, dar venirea lui Laurențiu Reghecampf la Chiajna a metamorfozat pe deplin trupă ilfoveană. Cea mai bună echipă din retur l-a avut pe Adi Rocha pe post de vârf de lance, iar brazilianul sosit de la Energie Cottbus a marcat 7 goluri în 14 apariții, deloc puțin dacă stăm să ne gândim că echipă "alb-verzilor" părea condamnată la retrogradare după turul de campionat. Rocha a dovedit calități tehnice ireproșabile și are un fizic care-l poate ajută în duelul cu orice apărător din Ligă 1. Dacă brazilianul și colegii săi vor continuă să crească în joc în aceeași manieră, nu este exclus s-o vedem pe Chiajna luptându-se pentru un loc în Europa în sezonul viitor.
1. Younes Hamza - atacant (Petrolul)
Încheiem topul tot cu un atacant, de această dată, al Petrolului. Prahovenii datorează salvarea de la retrogradare transferurilor excelente făcute în iarnă. Cea mai importantă a fost însă aducerea lui Hamza (26 de ani) de la CS Sfaxien, iar tunisianul a răsplătit încrederea lui Gigi Multescu cu nu mai puțin de 12 goluri în 13 etape! De altfel, în ultimele zece partide de campionat, Hamza a terminat meciul fără gol marcat doar în două rânduri. Reușitele sale reprezintă aproape un sfert din golurile stagionale reușite de Petrolul, iar trupă de pe Ilie Oana se teme de pe acum că va avea mari probleme în a-l păstra pe Hamza și în sezonul viitor.
Mai merită menționați: Alex Chipciu (Steaua), Gheorghe Grozav (U. Cluj), Damien Boudjemaa (Petrolul), Bodzhe Ilijovski (FC Brașov), Raul Rusescu (Steaua).
Etichete: liga 1 , transferuri , hamza , top 10 transferuri
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...