Exclusiv "Tehnologia e a doua ca și cost". Sistemul VAR din România e folosit în mai multe campionate din Europa
articol scris de Digi Sport07.02.2024, 13:33
Începând din sezonul 2022/2023, fotbalul românesc a beneficiat de introducerea sistemului de arbitraj video, iar primul duel care a avut această tehnologie a fost cel din Supercupa României, CFR - Sepsi 1-2.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Sistemul VAR din România nu este cel mai ieftin de pe piață
Chiar dacă a fost așteptat pentru a pune capăt controverselor din SuperLiga, sistemul VAR a avut momente în care mai rău a agitat spiritele. Ultima dovadă este meciul dintre FCSB și Farul (1-1), asta după ce trupa lui Hagi a avut un gol anulat pentru ofsaid și a primit un penalty în minutele de final.
Întrebat despre sistemul VAR adoptat de SuperLiga, Orlando Nicoară, deținătorul drepturilor TV, a dezvăluit că tehnologia nu este cea mai ieftină de pe piață și că este folosită în numeroase campionate din Europa.
"(n.r. dacă se va implementa un sistem VAR mai bun) Mă întrebați pe mine? Cred că noi ne-am făcut partea. Dacă cineva vrea să achiziționeze ceva mai scump, tragem linie și vedem. Nu vom fi noi aceia.
Tehnologia pe care o folosim cred că e a doua ca și cost. Nu ne-am dus la cea mai scumpă și e folosită în mai multe campionate din Europa. Noi suntem de acord să se actualizeze tehnologia pentru a se opri anumite erori, dar nu ține de noi. Noi am făcut o investiție care nu a fost mică și care nu a fost amortizată până acum", a spus Orlando Nicoară, directorul EAD, la Fotbal Club.
Orlando Nicoară: "VAR-ul nu poate rezolva toate problemele de arbitraj"
Una dintre ele s-a petrecut în minutul 58, atunci când Farul a avut un gol anulat, pe motiv de ofsaid. Verificarea efectuată în cabina VAR a durat aproximativ șapte minute, iar decizia din teren, de a valida reușita, a fost întoarsă.
Ulterior, FRF a transmis un comunicat prin care a fost anunțată suspendarea operatorului din cabina VAR, însă decizia federalilor a fost contestată de către directorul EAD, Orlando Nicoară.
"Consider că s-au grăbit cei de la FRF cu acel comunicat. Mai important este să conștientizăm că VAR-ul nu poate rezolva toate problemele de arbitraj. Cel mai probabil, a fost o greșeală a operatorului, care nu a respectat procedura. Comunicatul FRF are ceva adevăr în el, dar operatorul ascultă indicațiile celor din cabină.
Arbitrul spune 'Dă-mi asta, fă-mi asta'. Nu putem scoate un simplu operator de vină pentru ceea ce s-a întamplat. Nici nu putem să spunem că am suspendat un operator, că nu e arbitru. Ei țin de EAD, nu de CCA.
Nu e ok să aruncăm vina doar pe o singură parte. Eu sunt primul care ridic două degete dacă am greșit și dacă sunt un bou. Asta o să vedem mâine", a spus Orlando Nicoară, directorul EAD, la Fotbal Club.
VIDEO cu faza controversată din meciul FCSB - Farul
Etichete: superliga , sistem var , orlando nicoara
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...