Tatăl-antrenor, fiul-jucător. Gică şi Ianis Hagi, lângă Cruyff, Zidane și Maldini
06.12.2014, 18:37Vineri, în meciul dintre Viitorul şi FC Botoşani, Ianis Hagi a debutat în Liga I, fiind trimis pe teren chiar de tatăl său, Gheorghe Hagi (DETALII AICI).
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Evenimentul nu reprezintă o noutate în lumea fotbalului, de-a lungul timpului, mai mulţi fotbalişti celebri antrenându-şi fiii la echipele pe care le pregăteau. Cel mai recent exemplu vine din Spania, acolo unde Zinedine Zidane i-a oferit fiului său Enzo şansa de a debuta la a doua formaţie a lui Real Madrid (DETALII AICI).
"A fost o seară foarte importantă pentru mine. Forţa FCV!", a scris Ianis Hagi, pe pagina sa de Facebook, după debutul în prima ligă.
La finalul partidei pe care Viitorul a pierdut-o cu 2-1 în faţa grupării din Botoşani, fiul fostului căpitan al echipei naţionale a precizat că "nu este nicio presiune pe mine pentru că port numele Hagi".
"Acest lucru mă motivează. Și eu mă aștept la mai mult de la mine, la fel ca majoritatea oamenilor. Îmi doresc să ajung titular, dar mai mult vreau ca echipa să ajungă în primele 10 clasate în Liga 1. Sunt simplu Ianis și sper să-mi creez o carieră cât mai frumoasă în continuare. Promit că o să ajung la un nivel foarte înalt", a adăugat Ianis Hagi.
După seara de 5 decembrie 2014, familia Hagi a intrat într-un grup select, în care se găsesc nume mari din fotbal - Cruyff, Maldini, Clough -, dar şi mai puţin sonore, precum Bradley, Kranjcar sau Weiss.
Johan şi Jordi Cruyff
Johan Cruyff este o adevărată legendă la Barcelona. Mulţi susţin că actuala filosofie a catalanilor a început să fie implementată odată cu sosirea olandezului pe Camp Nou. Considerat unul dintre cei mai mari fotbalişti ai lumii, alături de Maradona, Pele sau Di Stefano, Cruyff a fost şi un antrenor uriaş, el fiind cel care a adus prima Cupă a Campionilor din palmaresul grupării blau-grana.
Atunci când Johan Cruyff a fost numit antrenor al Barcelonei, în 1988, fiul său, Jordi, a intrat în academia catalanilor, iar şase ani mai târziu, la 20 de ani, a primit şansa debutului în echipa mare. Nu a reuşit însă să convingă, iar atunci când tatăl său a plecat de pe Camp Nou, s-a transferat la Manchester United, alături de care a cucerit două titluri în Premier League.
După experienţa din Anglia, a trecut pe la Celta Vigo, Alaves, Espanyol, Metalurg Donetsk, FC Valletta şi AEK Larnaka. O carieră decentă, dar orice comparaţie cu cea a tatălui său este cât se poate de deplasată.
Brian şi Nigel Clough
Brian Clough este considerat de mulţi drept cel mai mare manager din istoria fotbalului englez. Câştigător al titlului cu Derby County şi Nottingham Forest şi dublu campion european cu "pădurarii", Clough l-a promovat pe fiul său, Nigel, în 1984.
Cu 102 goluri în 324 de meciuri pentru Forest, Nigel a mai trecut pe la Liverpool şi Manchester City şi a evoluat de 14 ori şi în naţionala Angliei, având o carieră de jucător mai importantă decât cea a tatălui său, care a fost nevoit să se retragă prematur, din cauza unei accidentări.
Totuşi, atunci când a trecut pe bancă, pregătindu-le pe Burton Albion, Derby County şi Sheffield United, Nigel Clough nu a putut nici măcar să se apropie de performanţele ilustrului său părinte.
Cesare şi Paolo Maldini
Una dintre marile dinastii ale fotbalului. Recent, tradiţia a mers mai departe, fiul lui Paolo, Christian, debutând cu gol în echipa de tineret a celor de la AC Milan (DETALII AICI). Totuşi, mezinul familiei mai are mult până să-i ajungă pe bunicul şi pe tatăl său.
Atât Cesare, cât şi Paolo Maldini au făcut carieră la AC Milan, club alături de care au cucerit împreună nu mai puţin de 32 de trofee. Majoritatea dintre acestea au fost aduse de Paolo, unul dintre exemplele care arată că fiul îşi poate eclipsa tatăl.
Cesare Maldini a avut un rol important în explozia fiului său, pe care l-a promovat în naţionala U21 a Italiei, pe când Paolo avea doar 18 ani. O decizie criticată iniţial şi pusă pe seama legăturilor de familie. Timpul i-a dat însă dreptate tatălui şi antrenorului. Paolo Maldini a cucerit cinci Cupe/Ligi ale Campionilor şi, cu 902 meciuri în toate competiţiile, a devenit jucătorul cu cele mai multe apariţii în tricoul lui AC Milan.
Alţii
Exemplele de părinţi care şi-au antrenat copiii nu se opresc însă aici. Michel, fosta glorie a celor de la Real Madrid, l-a pregătit pe fiul său, Adrian Gonzalez, atât la echipa de tineret a actualei campioane a Europei, cât şi la Getafe. De asemenea, Michael Bradley l-a avut ca antrenor la naţionala Statelor Unite pe nimeni altul decât Michael Bradley, tatăl său.
Alte perechi tată-fiu în postura de antrenor şi jucător au fost Zlatko Kranjcar şi Niko Kranjcar, la Dinamo Zagreb, şi Vladimir Weis şi Vladimir Weis Jr., la naţionala Slovaciei.
De asemenea, şi în fotbalul românesc există alte perechi formate din tată antrenor şi fiu jucător: Victor şi Alex Piţurcă, la Steaua şi U Craiova, şi Petre şi Alexandru Grigoraş, la Pandurii Tg. Jiu.
Etichete: gheorghe hagi , ianis hagi , johan cruyff , paolo maldini , brian clough
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O înregistrare video care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta...