Steaua nu riscă excluderea din cupele europene, chiar dacă va fi nevoită să-şi schimbe numele
06.12.2014, 10:37Situaţia în care se află Steaua, după decizia de miercuri a ICCJ, a născut o mulţime de întrebări şi de nelămuriri. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate Clubului Sportiv al Armatei Steaua, în procesul cu clubul deţinut de Gigi Becali, care nu mai poate folosi marca "Steaua Bucureşti".
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
În acest moment, un lucru este clar: campioana României nu mai are dreptul să folosească stema şi cuvântul "Steaua" pe echipamente, lucru confirmat de preşedintele Valeriu Argăseală (DETALII AICI). De asemenea, nici culorile roş-albastre nu va mai putea fi utilizate, astfel că în meciul cu CSMS Iaşi elevii lui Costel Gâlcă vor evolua în tricourile galbene, cel de deplasare.
Preşedintele Stelei a dezvăluit că luni vor începe negocierile cu MApN pentru redobândirea mărcii "Steaua Bucureşti" şi, implicit, pentru stabilirea condițiilor în care liderul Ligii 1 va putea folosi din nou emblema și însemnele clubului.
De ce nu riscă Steaua excluderea din cupele europene
Una dintre cele mai importante întrebări pe care şi le pun fanii Stelei este cea referitoare la dreptul Stelei de a participa în cupele europene, dacă nu se va ajunge la niciun consens între clubul lui Gigi Becali şi MApN, iar denumirea echipei va fi schimbată, cel mai probabil, din "Steaua Bucureşti" în "FC Steaua".
Conform statutului UEFA, "orice modificare de formă juridică sau structură este considerată a fi o întrerupere la statutul de membru al UEFA şi, prin urmare, trebuie să treacă trei ani înainte ca un club să poate aplica din nou pentru o licenţă UEFA". Dacă Steaua îşi schimbă numele, ar putea încălca "regula celor trei ani", însă şi aceasta are excepţii.
Departamentul juridic al FRF a clarificat lucrurile, raspunzând unei adrese formulate de ProSport: "Steaua Bucureşti SA este o persoană juridică, membru afiliat al FRF şi participant în Liga 1. Faptul că această persoană juridică a pierdut o marcă pe care o avea înregistrată la OSIM şi, prin urmare, este posibil să-şi schimbe denumirea, nu are absolut niciun fel de influenţă cu privire la drepturile de participare în competiţii ale acestei persoane juridice. Drepturile de participare în competiţiile interne şi internaţionale depind de meritul sportiv al unui club şi nu de denumirea persoanei juridice".
Interpretarea articolului 11 din "Regulamentul naţional de licenţiere"
Astfel, deşi se menţionează ca factor decisiv "meritul sportiv", criteriu ce nu a fost aplicat în alte situaţii din trecut, fanii Stelei nu au de ce să se teamă. Articolul 11 din Regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor şi de fair play financiar defineşte solicitantul de licenţă şi explică, de asemenea, cazurile care încalcă "regula celor trei ani" şi care duc astfel la întreruperea continuităţii calităţii de membru afiliat. Dacă modificările nu sunt făcute în scopul facilitării obţinerii licenţei, cum ar fi în cazul Stelei, echipa poate evolua în continuare în competiţiile organizare de UEFA.
Viorel Duru, directorul Departamentului de licenţiere din cadrul FRF, a explicat pentru ProSport cum se interpretează Articolul 11 din regulamentul de licenţiere şi a confirmat că Steaua nu riscă să fie exclusă din cupele europene dacă îşi schimbă numele: "În situaţia în care un club îşi schimbă denumirea, comisiile de licenţiere vor analiza dacă prin această modificare s-a "facilitat accesul într-un eşalon competiţional superior celui în care are dreptul sportiv să activeze clubul în cauză". Principiul care trebuie verificat este dacă s-a obţinut unui loc într-o competiţie la care clubul nu s-a calificat pe merit sportiv. Cum eventuala schimbare a denumirii clubului Steaua Bucureşti ar putea fi decisă de o instanţă competentă, prevederea de la Articolul 11 din Regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor nu ar putea fi interpretată ca o întrerupere a continuităţii calităţii de membru afiliat al FRF, pentru că modificarea denumirii nu ar putea facilita obţinerea unui loc într-o competiţie superioară Ligii 1, acesta fiind competiţia internă de top din România care oferă locuri eligibile în competiţiile de club UEFA".
Etichete: steaua , steaua cupele europene , cupe europene , sigla steaua , marca steaua , nume steaua , steaua exclusa din cupele europene
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...