Video Exclusiv Scandalul VAR, dezbătut de patronii din Liga 1: "E delicat să plătești tu, dar altul sa gestioneze banii"
articol scris de Digi Sport28.02.2021, 11:18
Scandalul cu implementarea VAR-ului este departe de a se fi terminat. Războiul dintre FRF și LPF este mai aprins ca oricând, iar întrebarea este cine trebuie să suporte costurile.
SuperLiga: FC Botoșani - FCSB, joi, 20:00, DGS 1
Media: Fotbal Club, joi, 22:00, DGS 1
După ce patronul de la FC Botoșani, Valeriu Iftime, a spus că LPF e de vină, patronul Craiovei, Mihai Rotaru, și-a spus și el părerea.
"VAR-ul e un 'must'. Toată lumea trebuie să se concentreze în această direcție. Cluburile și-au manifestat public dorința, intenția și sprijinul. O să fie și o întâlnire cu toți președinții de club la LPF.
Pentru instruirea arbitrilor e dificil ca LPF să plătească. CCA se află în subordinea FRF, este greu ca unul să plătească și altul să instruiască. Dar LPF trebuie să contribuie la implementarea VAR.
Mi se pare delicat să plătești tu la instruirea arbitrilor, dar altul sa gestioneze banii. Liga trebuie să atragă fonduri pentru utilare, infrastructură etc, iar FRF trebuie să facă ce face de obicei, să instruiască arbitrii, adică CCA să o facă", a spus Mihai Rotaru la Digi Sport, în cadrul emisiunii Fotbal Club.
Oficialii Ligii susțin că ei pun la dispoziție tehnica, în timp ce federația spune că nu are bani pentru a plăti instruirea arbitrilor, care ar costa peste 500 de mii de euro.
"Război" între FRF și LPF pe marginea implementării VAR-ului
LPF și FRF se atacă de la distanță în ultimele zile pe tema implementării sistemului VAR în Liga 1. LPF acuză FRF că nu dorește VAR în România, iar FRF acuză LPF că vrea să culeagă întreg meritul fără să achite vreun leu.
"Am avut însă surpriza să văd că, deşi deţinătorul de drepturi TV a oferit această posibilitate de a acoperi cheltuielile cu tehnologia VAR, LPF nu acoperă niciun cost în cadrul acestui proiect chiar dacă Liga I nu este organizată de către Federaţie.
Discuţiile s-au blocat fiindcă, deşi se acoperă cheltuielile cu pregătirea arbitrilor în cuantum de aproximativ 500.000 de euro, palavragiii de la LPF îşi doresc să îşi asume acest proiect şi au solicitat să îşi asume managementul implementării VAR, deşi LPF nu acoperă niciun leu în acest proiect.
Altfel spus, LPF îşi doreşte să conducă arbitrajul românesc pe banii Federaţiei Române de Fotbal. Îi suspectez chiar că îşi doresc un control pe arbitraj, pe care să îl tranzacţioneze în avantajul vreunui club, aşa cum există astăzi suspiciuni că o fac la nivel de comisii jurisdicţionale", a declarat Burleanu.
Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a contraatacat.
"Toate cluburile din Liga 1 scot 1,2 milioane de euro pentru fiecare sezon pentru a plăti serviciile de arbitraj, inclusiv observatorii. Din păcate, serviciile prestate sunt îndoielnice, ba mai mult, sunt voci care spun foarte clar că ele sunt apte să vicieze clasamente, rezultate și așa mai departe.
Săptămâna viitoare, joi cel mai probabil, vom avea o întâlnire cu toate cluburile și le vom prezenta situația cu privire la implementarea VAR. Ei, probabil că își doresc lucrul acesta și sunt dispuși să renunțe, să acopere cheltuielile pe care trebuie să le acopere FRF. VAR implică trei părți: FIFA, FRF și LPF.
FIFA este cel care gestionează proiectul VAR la nivel internațional, după care Liga trebuie să furnizeze tehnologia și FRF să se ocupe de formarea arbitrilor. Fiecare trebuie să își respecte obligațiile astea”, a spus Justin Ștefan, la Liga Digi Sport.
Etichete: mihai rotaru , arbitraj video , var , arbitraj var
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...