Reghe: ”Nu luăm jucători de la retrogradate”. Lăcătuș n-ar fi jucat la Steaua
06.05.2014, 18:22„Mi-ar plăcea să ajung la Steaua. Cine n-ar vrea să joace la o echipă atât de mare? Dacă Steaua mă vrea, sunt aici”, se autopropunea în Ghencea Sergiu Buș, golgheterul Coronei Brașov, cu 9 goluri, la finalul meciului pierdut cu Steaua, 0-3, la București. Atacantul brașovenilor nu ezitase să laude jocul roș-albaștrilor, despre care spune că sunt campioni pe merit în Liga 1. După doar câteva minute, tot la microfonul Digi Sport, antrenorul Stelei, Laurențiu Reghecampf, îi „tăia aripile” atacantului: "La Steaua vor ajunge jucători care sunt obișnuiți să facă performață. Chiar dacă anumiți jucători, de la anumite echipe, au marcat și au avut evoluții foarte bune, ne dorim să aducem jucători care au făcut sau s-au luptat pentru a câștiga ceva.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Este foarte greu să aduci jucători de la o echipă care este retrogradată la Steaua, unde se cere performanță, se cere calificarea în Champions League. Buș e un jucător bun, dar în momentul de față sunt jucători mai importanți în campionat pe care ni-i dorim”, a declarat Reghe. Pe scurt, „Steaua nu transferă jucători de la o echipă retrogradată”.
Istoria Stelei arată însă că transferurile de la echipe retrogradate nu doar că nu sunt o greșeală, ci din contră. Unii dintre cei mai emblematici jucători din istoria echipei din Ghencea au ajuns la Steaua după ce au retrogradat cu echipele lor. De altfel, cele mai mari performanțe din istoria roș-albaștrilor i-au avut ca personaje principale pe unii din jucătorii veniți de la echipe retrogradate. Adică, exact ceea ce Reghe susține acum că Steaua nu face.
Poate cel mai bun exemplu este cel al lui Marius Lăcătuș, însuși simbolul Stelei. Lăcă a retrogradat, la capătul sezonului 1982-1983, cu Brașovul, de pe locul 16. În aceeași vară, s-a transferat la Steaua, unde a devenit ulterior cel mai iubit jucător din istoria echipei.
Generația 1986, cea care a cucerit Cupa Campionilor, în finala cu FC Barcelona, de la Sevilla, s-a bazat, printre alții, poate cel mai mult pe căpitanul echipei, Tudorel Stoica, și pe goalkeeperul Helmuth Duckadam, cel care avea să apere patru penalty-uri în finală.
Dar Tudorel Stoica a ajuns la Steaua în 1975 de la o echipă retrogradată, FCM Galați. Formația din orașul de la Dunăre a terminat sezonul 1974-1975 pe ultimul loc, 18, retrogradând în liga secundă. Asta nu l-a oprit pe Tudorel Stoica să devină ulterior căpitanul celei mai de succes generații din istoria roș-albaștrilor.
La fel stau lucrurile și în cazul lui Helmuth Duckadam, ajuns la Steaua în 1982, imediat după ce formația sa, UTA, a retrogradat în liga secundă, de pe penultimul loc al clasamentului, 17. Istoria Stelei ar fi putut fi văduvită de trofeul Cupei Campionilor dacă șefii de atunci ai roș-albaștrilor ar fi aplicat măsura de acum și nu l-ar fi adus pe Duckadam în Ghencea.
Ultimul golgheter al Stelei în Liga 1, Raul Rusescu, a ajuns la Steaua tot de la o echipă proaspăt retrogradată. La finalul sezonului 2010-2011, Unirea Urziceni termina pe locul 17, retrogradând. Rusescu a ajuns în Ghencea, unde a devenit unul din cei mai buni jucători, iar în sezonul 2012-2013 chiar golgheterul României.
În 2000, Extensiv Craiova termina pe ultimul loc al clasamentului Ligii 1, retrogradând în liga secundă. În acel sezon, 1999-2000, Claudiu Răducanu ajungea în Ghencea. În vară, după retrogradare, Mirel Rădoi îi călca pe urme. Cei doi au devenit, ulterior, parte din istoria clubului din Ghencea, unul ca golgheter al Ligii 1, celălalt ca purtător de banderolă. Rădoi este al doilea căpitan de echipă de legendă al Stelei sosit de la o echipă retrogradată.
La fel a ajuns și Ilie Stan în Ghencea, în 1987, după ce echipa sa, Gloria Buzău, retrograda la finalul sezonului precedent. Și „Iliesta” avea să devină un fotbalist de legendă al Stelei.
Asta pentru a nu mai pomeni de ultimii ani, când Niță (Concordia Chiajna, 2013) sau „tripleta” Prepeliță, Mihai Costea și Florin Costea (Universitatea Craiova, 2011) ajungeau la Steaua tot după ce retrogradaseră din punct de vedere sportiv cu echipele anterioare.
Șapte nume de legendă ale Stelei, ajunse în Ghencea de la echipe retrogradate:
1. Marius Lăcătuș (FC Brașov, 1983)
2. Tudorel Stoica (FCM Galați, 1975)
3. Helmuth Duckadam (UTA, 1982)
4. Mirel Rădoi (Extensiv, 2000)
5. Claudiu Răducanu (Extensiv, 2000)
6. Ilie Stan (Gloria Buzău, 1987)
7. Raul Rusescu (Unirea Urziceni, 2011)
A doua zi după declarația care i-a spulberat visele lui Sergiu Buș, Laurențiu Reghecampf și-a nuanțat poziție, ÎN DIRECT la emisiunea ”Fotbal Club” de la Digi Sport.
„Am spus că Sergiu Buș și ceilalți jucători de care am fost întrebat sunt buni, dar pe postul de atacant central eu îmi doresc să aducem jucători cu experiență, care pot face diferența în meciurile importante din Champions League și care au avut rezultate, care știu ce înseamnă stresul și ce înseamnă Steaua în momentul de față. Jucătorii care au jucat la echipe importante știu că e important să câștigi în fiecare etapă", a reiterat Reghe.
Etichete: reghecampf , sergiu bus , duckadam , lacatus , mirel radoi , tudorel stoica , bus , jucatori de la echipe retrogradate
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...