Reacția LPF după ce Marius Șumudică a spus: ”sunt echipe care fac vitamine şi le bagă pe venă perfuzii”
articol scris de Digi Sport06.11.2024, 11:46
Marius Șumudică (53 de ani), antrenorul celor de la Rapid, a declarat, la finalul partidei cu Hermannstadt, scor 1-0, că sunt echipe din SuperLiga care folosesc anumite metode pentru recuperare.
SuperLiga: FC Botoșani - FCSB, joi, 20:00, DGS 1
Media: Fotbal Club, joi, 22:00, DGS 1
Justin Ștefan, oficial LPF, reacție după declarația lui Șumudică: ”Nu se face nicio anchetă”
Concret, antrenorul a declarat că ”sunt echipe în Liga 1 care fac vitamine şi le bagă pe venă perfuzii şi toate astea, ca să se recuperze, vă spun eu! I-am mai prins pe unii care îşi băgau oxigen prin toate orificiile. Despre ce vorbim?
Nu vorbesc de doping".
La câteva zile după declarația antrenorului, Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a reacționat și a spus care este poziția forului pe care-l reprezintă vizavi de acest caz.
”Nu se face nicio anchetă. Competențele legate de dopaj revin Agenției Naționale Anti-Doping.
La nivelul Ligii Profesioniste de Fotbal nu se pune problema unei astfel de anchete.
Presupun că dacă secretarul general al Federației consideră că trebuie să existe o sesizare, va exista o sesizare, dar pentru a susține astfel de afirmații trebuie să existe probe", a spus Ștefan, conform sport.ro.
Hildeberto Pereira ”Berto”, testat pozitiv cu furosemid
Întreaga discuție a pornit după ce Hildeberto Pereira (28 de ani), atacantul celor de la ”U” Cluj, a fost testat pozitiv la furosemid, precum a anunțat chiar fotbalistul din Capul Verde în cursul zilei de luni, 4 noiembrie. La scurt timp de la anunțul făcut de ”Berto”, liderul SuperLigii a emis un comunicat prin care s-a delimitat de acțiunile lui ”Berto” și a anunțat că înțelegerea atacantului a fost reziliată de comun acord.
Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a emis un comunicat de presă la o zi distanță prin intermediul căruia a transmis că ”Berto” riscă o suspendare de patru ani în cazul în care instituția va demonstra că fotbalistul a luat conștient această substanță.
Asta, deoarece furosemidul, conform ANAD, ”este interzis atât în competiție, cât și în afara competiției, pentru că poate masca prezența altor substanțe dopante”.
Totodată, în situaţia în care ANAD nu va putea demonstra intenţia sportivului cu privire la încălcarea reglementărilor antidoping, perioada de suspendare poate fi redusă la 2 ani, în temeiul art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 310/2021.
De asemenea, art. 94 lit. a) din Legea nr. 310/2021 prevede că, în cazul unei substanţe specifice, cum este furosemidul, dacă sportivul poate demonstra că utilizarea substanţei nu a fost destinată îmbunătăţirii performanţei sportive sau obţinerii unui avantaj competiţional, sancţiunea va fi sub formă de mustrare şi fără perioadă de suspendare.
”În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) informează că fotbalistul Hildeberto Jose Morgado Pereira, legitimat la AS FC Universitatea Cluj, a fost notificat în legătură cu un rezultat analitic pozitiv pentru substanța interzisă furosemid, în urma unui test anti-doping efectuat în data de 6 septembrie 2024, în afara competiției.
Substanța furosemid este un diuretic și agent mascant interzis, inclus în secțiunea S5 a Listei Interzise 2024, conform reglementărilor stabilite de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) și aprobată în România prin Ordinul Președintelui ANAD. Această substanță este interzisă atât în competiție, cât și în afara competiției, deoarece poate masca prezența altor substanțe dopante.
Utilizarea diureticelor fără a deține o SUT este interzisă în permanență și în orice concentrație, deoarece diureticele pot fi utilizate (a) pentru a masca prezența în urină a altor substanțe interzise; și/sau (b) pentru a induce artificial pierderea în greutate în sporturi/discipline unde sportivii trebuie să îndeplinească criterii de greutate.
Conform procedurilor legale și regulamentelor internaționale anti-doping, în termen de 10 zile de la primirea notificării, sportivul are dreptul la analiza probei B, care se află în prezent la Laboratorul de Control Doping din București, acreditat de WADA. Această analiză suplimentară este esențială pentru confirmarea rezultatului inițial al probei A. În cazul în care proba B confirmă prezența furosemidului, vor continua procedurile legale, ocazie cu care sportivul își va prezenta punctul de vedere și orice dovadă relevantă în apărarea sa.
În situația în care se va constata că sportivul a încălcat reglementările anti-doping, se poate aplica sancțiunea suspendării din activitatea sportivă pentru o perioadă de 4 ani, astfel cum se prevede la art. 86 alin. 1 lit. b) (când încălcarea reglementării anti-doping presupune o substanță specifică sau metodă specifică, iar ANAD poate proba că s-a săvârșit cu intenție) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, cu posibilitatea eliminării, reducerii sau înghețării sancțiunii, în conformitate cu Articolele 93, 94 sau 99.
Totodată, în situația în care ANAD nu va putea demonstra intenția sportivului cu privire la încălcarea reglementărilor anti-doping, perioada de suspendare poate fi redusă la 2 ani, în temeiul art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 310/2021.
Art. 94 lit. a) din Legea nr. 310/2021 prevede că, în cazul unei substanțe specifice, cum este furosemidul, dacă sportivul poate demonstra că utilizarea substanței nu a fost destinată îmbunătățirii performanței sportive sau obținerii unui avantaj competițional, sancțiunea va fi sub formă de mustrare și fără perioadă de suspendare, până la un maximum 2 ani de suspendare, în funcție de gradul de vinovăție a sportivului sau a altei persoane.
ANAD își menține angajamentul ferm pentru asigurarea integrității în sport și respectarea unui sport curat și echitabil. În acest caz, vom respecta toate procedurile stabilite de legislația națională și de reglementările internaționale, iar sportivul are dreptul la toate măsurile de protecție prevăzute în aceste proceduri”. (Ștefan Rohnean, președintele ANAD)
ANAD subliniază importanța prevenției și educației anti-doping, desfășurând constant programe de informare și conștientizare pentru sportivi și personalul lor de suport, inclusiv în privința riscurilor asociate cu utilizarea substanțelor interzise. Agenția reiterează că orice încălcare a regulamentelor anti-doping poate avea consecințe grave asupra carierei sportivilor și a credibilității competițiilor sportive.
Toate drepturile sportivului vor fi respectate pe parcursul întregului proces, iar informațiile vor fi gestionate cu confidențialitate și profesionalism, în conformitate cu legislația în vigoare.”, este comunicatul transmis de ANAD.
Marius Șumudică: ”Nu mă interesează titlul! Nu arătăm ca niște campioni!”
Clinton N'Jie (27) a marcat unicul gol al partidei din Giulești. Deși a jucat în superioritate numerică, după eliminarea lui Selimovic (58), Rapid a suferit pe final, iar Hermannstadt a fost aproape de egalare.
În urma acestui succes, Rapid a încheiat turul sezonului regulat pe locul 7, cu 20 de puncte, la o lungime în urma FCSB-ului, ocupanta poziției a șasea, ultima care asigură participarea în play-off. Hermannstadt a ajuns la 5 înfrângeri consecutive în campionat și se află pe penultimul loc, cu 13 puncte.
La flash-interviu, Marius Șumudică a explicat de ce echipa sa a fost sleită de puteri în ultima parte a meciului. În plus, antrenorul Rapidului a făcut calculele pentru play-off și a promis că va duce pe gruparea giuleșteană în primele 6.
În schimb, atunci când a fost întrebat dacă se gândește la titlu, Șumudică a transmis răspicat că Rapid ”nu arată ca o campioană în acest moment” și l-a ”înțepat” din nou pe Neil Lennon.
”În timpul meciului ești afectat, dar ținând cont că jucătorii de la Hermannstadt joacă de mai mult timp împreună, ei au jucat cu o zi înainte în Cupă și n-au folosit titularii... Noi am jucat cu titularii la Botoșani, am venit la 4 dimineața, n-am avut prospețime, n-am putut să mergem peste ei.
Sunt puțin dezamăgit, nu ne-am creat multe ocazii, au avut și ei câteva situații de a marca, dar într-un final, o echipă mare câștigă și când joacă prost. Noi n-am făcut un meci bun și v-am spus care au fost cauzele. La Botoșani a fost un teren foarte greu, am jucat cu primii 11, Cupa e un obiectiv pentru noi.
Contează cele 3 puncte și că am ajuns la 20. Dacă vom recupera în retur, dacă reușim să facem încă 22-23 de puncte, cu siguranță vom fi în play-off. Îmi pare rău de un singur meci, cel de la Botoșani, pe care l-am pierdut. Dacă aveam 23 de puncte, eram unde trebuia să fim. Suntem la o victorie de echipele de pe locurile 3-4.
Cel mai îmbucurător lucru e că de 4 meciuri noi nu primim gol. Am ajuns să avem +3 golaveraj și sunt convins că va mai crește. Clinton a luat 3 puncte astăzi, cu golul lui. Sub nicio formă. Nu mă interesează (n.r.- dacă se gândește la titlu). Eu am un titlu ca jucător, dar Rapidul nu e pregătită să fie campioană, în momentul de față. Nu arătam ca niște campioni. Sunt alte echipe.
Obiectivul meu intermediar e să ajung în play-off. Acolo începe alt campionat. Eu vreau să fac mai mult decât au făcut antrenorii dinaintea mea la Rapid. În momentul de față, dacă vom face mai mult decât am făcut anii trecuți, cu siguranță anul viitor ne vom bate la campionat. Am plecat cu handicap mare de tot, nu mai vorbesc. Am pierdut și eu niște puncte până mi-am dat seama ce sistem trebuie să folosesc.
A fost un antrenor înaintea mea (n.r.- Neil Lennon), care din 6 meciuri a făcut doar 5 puncte. Din 18 doar 5, ok recuperezi, dar e greu. Eu nu pot să promit așa ceva (n.r.- titlul) și n-o să promit niciodată. Eu promit că Rapid va fi în play-off și că ieșim din grupe (n.r.- în Cupă). Mai departe vom vedea ce se va întâmpla”, a spus Șumudică.
VIDEO Rezumat Rapid - Hermannstadt 1-0
Etichete: marius sumudica , justin stefan
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei a fost...