Petrolul riscă să piardă doar două din cele 3 meciuri! LPF şi FRF vor analiza vineri situaţia ploieştenilor
26.09.2013, 11:43UPDATE 17.23 Avocaţii FC Petrolul susţin că gruparea nu a încălcat prevederie legale, deoarece articolul 46.7.1 din ROAF este nelegal, contravine legislaţiei Uniunii Europene şi a fost totodadă anulat de o decizie a TAS, în urma unei sesizări a clubului CFR Cluj, informează site-ul oficial al prahovenilor.
Premier League: Brighton - Brentford, vineri, 21:30, DGS 2
Premier League: Arsenal - Ipswich, vineri, 22:15, DGS 1
"TAS s-a pronunţat în mod inechivoc în data 28 iunie 2013, când a anulat Decizia Comitetului Executiv al FRF din data 18 iunie 2012 cu privire la modificarea articolului 46.7.1 al ROAF. În acest sens, este extrem de important de precizat că modificarea articolului 46.7.1 din ROAF din data de 18 iunie 2012 includea şi regula conform căreia cluburile care evoluează în Liga I trebuie să înscrie în raportul de arbitraj un număr de minim 5 jucători formaţi la nivel naţional, această prevedere fiind anulată expres de decizia TAS. În consecinţă, apreciem ca art. 46.7.1 al ROAF este nelegal, astfel ca acesta urmează a fi subtituit de prevederile aplicabile cele mai apropiate, respectiv de cele UEFA. În concluzie, FC Petrolul Ploieşti nu a încălcat, în niciun moment, vreo prevedere legală în vigoare valabilă şi aplicabilă", se arată într-un comunicat al FC Petrolul Ploieşti, semnat de avocatul spaniol Josep F. Vandellos Alamilla.
Petrolul susţine că articolul din ROAF este mai apropiat de regula "6+5" implementată de FIFA în 2008, care a fost anulată de Comisia Europeană, deoarece este o discriminare directă bazată pe criterii de naţionalitate şi contravine astfel libertăţii de mişcare a muncitorilor.
"Articolul 46.7.1 aşa cum este în momentul de faţă în ROAF FRF se aseamăna mai mult cu regula FIFA 6+5, decât cu regulile HGO UEFA, care aşa cum am punctat, nu conţin nicio restricţie cu privire la jucătorii care pot fi folosiţi într-un joc sau înscrişi în raportul de arbitraj al respectivului joc", a explicat Alamilla.
Gruparea prahoveană a adăugat că diferenţa esenţială între regulile UEFA şi FRF este ca acestea din urma merg mult mai departe decât o simplă obligaţie de a avea înscrişi în competiţie un număr minim de jucători formaţi la nivel naţional, obligând echipele care joacă în Liga 1 să treacă în foaia de joc un număr minim de jucători formaţi la nivelul naţional.
UPDATE 14:50: Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a declarat că vineri va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor Ligii cu departamentul juridic al FRF pentru a se lămuri situaţia clubului Petrolul, acuzat că a încălcat la trei partide regulamentul privind folosirea a 5 jucători formaţi în România.
"Mâine dimineaţă (n.r. - vineri dimineaţă) vom avea o întâlnire cu departamentul jurdic al FRF pentru a lămuri situaţia Petrolului privind încălcarea articolului 46.1 din ROAF. Se pare că lucrulile aşa stau şi că la vreo trei meciuri Petrolul nu a avut pe foaie cinci jucători formaţi la nivel naţional. Dar lucrurile sunt mai complicate, pentru că articolul respectiv a fost anulat de o decizie a TAS într-un litigiu intentat de CFR Cluj după care a fost introdus din nou. Dar o dată ce a fost anulat de TAS, instanţa supremă, nu ştiu cum poate fi reintrodus fără să fie modificat. De asta spun că lucrurile sunt complicate şi trebuie să discutăm", a afirmat, pentru agenţia MEDIAFAX, Valentin Alexandru.
Oficialul LPF susţine că două dintre cele trei partide s-au disputat înainte de 30 august, data la care articolul anulat de TAS a fost reintrodus de Comitetul Executiv al FRF în ROAF, şi, în consecinţă, este posibil ca Petrolul să fie sancţionată cu 0-3 la masa verde doar la un singur meci. "Articolul 46.7.1 este clar, dacă treci pe roşu eşti sancţionat, pierzi cu 3-0 la masa verde. Se merge la Comisia de Disciplină şi se validează 3-0 foarte uşor. Dar să vedem care este situaţia exactă a acestui articol. Pentru că două dintre meciurile în care se consideră că nu au avut cinci jucători formaţi la nivel naţional s-au jucat înainte de 30 august, când Comitetul Executiv a reintrodus articolul. Deci s-ar putea să fie incriminat doar un meci. Oricum, cei de la Petrolul o să-şi formuleze şi ei apărarea, vom vedea ce se va întâmpla până la urmă", a spus secretarul general al LPF.
UPDATE 14:00: Decizia conducerii fotbalului românesc în cazul Petrolului Ploiești rămâne sub semnul întrebării.
În cazul în care decizia va fi defavorabilă clubului ploieștean, conducerea Petrolului anunță că va acționa Federația în judecată la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Prahovenii se bazează pe abrogarea articolului 7 din ROAF de către TAS și pe faptul că acesta a fost reintrodus fără vreo modificare, în urma unei ședințe a Comitetului Executiv.
"Nu ne facem probleme. Dacă decizia va fi una defavorabilă, vom face apel la TAS. Nu ne e frică de faptul că am pierde la Lausanne. Noi am fost de bună credință, așteptăm o decizie oficială a LPF și FRF și vom acționa în funcție de hotărâre", au precizat surse din cadrul clubului ploieștean.
La ultimul Comitet Executiv, din 30 august, a reapărut și articolul 7 în ROAF, nemodificat. De atunci și până acum, Petrolul a jucat doar contra Concordiei Chiajna având mai puțin de cinci jucători români pe foaia de joc.
UPDATE 13:20: FC Universitatea Craiova a făcut contestaţie miercuri seară, la pauza meciului de Cupă jucat cu Petrolul, scor 0-1, deoarece foaia de joc pe care o aveau oltenii cuprindea numai 4 jucători care să respecte regula cu fotbaliştii formaţi la nivel naţional: Bornescu, Benga, Beţa şi Hoban.
De fapt, pe foaia de joc se afla şi Achim, trecut, susţin craiovenii, în ultimul moment, după ce documentul ajunsese în copie la oficialii grupării lui Mititelu.
Furtună în Liga 1. Trei echipe cer trei puncte din meciurile cu Petrolul. Găzarii ar ajunge pe 15!
După tot scandalul declanşat de barajul Rapid-Concordia, în fotbalul românesc este aproape să izbucnească unul la fel de mare. Împotriva Petrolului Ploieşti sunt trei adrese la LPF, din partea cluburilor FC Braşov, Oţelul şi Concordia, în care se cere ca formaţia lui Contra să piardă jocurile cu 3-0. În cele trei jocuri, echipa din Ploieşti a obţinut 7 puncte:
Etapa 3: Petrolul-Braşov 0-0
Etapa 4: Oţelul-Petrolul 1-2 VIDEO AICI
Etapa 7: Petrolul-Concordia 2-0 VIDEO AICI
Cele trei acuză că Petrolul a încălcat articolul 46 din ROAF, care obligă cluburile să aibă pe foaia de joc cel puţin cinci jucători formaţi la nivel naţional.
Un jucător format la nivel naţional este acela care în intervalul 15-21 de ani a evoluat minimum 3 ani (consecutivi sau nu) în România.
Deocamdată, Petrolul nu s-a pronunţat oficial în acest sens, dar se pare că se bazează pe sentinţa favorabilă primită de CFR de la TAS, prin care "Federaţia Română nu poate limita numărul de jucători din Uniunea Europeană". În schimb, cluburile care acuză spun că "această sentinţă nu are nicio legătură cu articolul legat de formarea jucătorilor la nivel naţional".
Ce prevede ROAF:
Directorul general al Oţelului, Narcis Răducan confirmă solicitarea câştigării meciului pe care l-a pierdut acasă cu Petrolul, 1-2. "Am făcut o sesizare la LPF legată de acest aspect, este adevărat. Liga oricum e obligată să se sesizeze în termen de 6 luni. E clar că a fost vorba de o neglijenţă din partea clubului", a spus Răducan pentru digisport.ro.
"Nu este o situaţie plăcută, dar ăsta este regulamentul. Noi am luat un punct la acel joc, însă decizia normală nu poate fi decât 3-0 pentru noi. Aşteptăm hotărârea Ligii. În astfel de situaţii nu este nevoie de contestaţie pe foaia de joc, înainte de meci, la pauză sau imediat după. Timp de şase luni, o astfel de încălcare a regulamentului se penalizează", a declarat pentru digisport.ro Constantin Zotta, preşedintele Braşovului.
"Aşteptăm un punct de vedere de la FRF legat de acest aspect al regulamentului", a declarat secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, pentru digisport.ro.
Dacă Petrolul ar pierde cele trei meciuri, echipa ar coborî până pe locul 15, cu 9 puncte, la egalitate cu Dinamo, Gaz Metan şi FC Braşov. În schimb, beneficiarele ar urca în clasament, astfel: Oţelul - de pe 10, pe 6, Chiajna - de pe 14, pe 11 şi FC Braşov - de pe 15, pe 14.
Cum ar arăta clasamentul Ligii 1, dacă Petrolul ar fi sancţionată:
1. Astra 16p
2. Steaua 16p
3. Botoşani 15p
4. Pandurii 14p
5. Ceahlăul 13p
6. Oţelul 13p
7. Vaslui 11p
8. ACS Poli 11p
9. Săgeata 11p
10. CFR 10p
11. Chiajna 10p
12. Dinamo 9p
13. Gaz Metan 9p
14. Braşov 9p
15. Petrolul 9p
16. Viitorul 4p
17. U Cluj 2p
18. Corona 1p
Etichete: lpf , frf , tas , petrolul , petrolul ploiesti , suspendare , federatia romana de fotbal , depunctare petrolul , federatie tas , petrolul tas
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Actorul Hudson Meek, cunoscut mai ales din filmul „Baby Driver”, a murit după ce a căzut dintr-o...