Petrolul are 10 titulari străini: "Străinii rup pământul, dar ai noștri nu sunt aşa!"
05.09.2014, 18:53Moda jucătorilor străini a acaparat întreagă Ligă 1, iar majoritatea formațiilor din campionat se bazează pe fotbaliști din alte țări, majoritatea aduși liberi de contract sau pe sume simbolice.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Dar fenomenul care afectează evident echipa națională a României nu poate fi imputat doar cluburilor din România, ci și jucătorilor autohtoni care au pretenții exagerate. Petrolul este elementul cel mai reprezentativ al studiului de caz efectuat de Prosport.
În ultima etapă de Liga 1, prahovenii au avut nouă fotbalişti străini în primul unsprezece. Iar în etapa a șasea numărul a crescut la zece. Ultima echipă de start folosită de Răzvan Lucescu: Cobrea (România) - Satli (Franța), Geraldo (Portugalia), Gerson (Brazilia), Alcenat (Haiti) - Mustivar (Haiti), Pablo (Spania) - Priso (Camerun), Teixeira (Portugalia), Pablo (Spania) - Albin (Uruguay). Au mai jucat Nepomuceno (Olanda), Astafei și Marinescu (România).
Marius Nicolae, directorul sportiv al clubului Petrolul şi persoana care se ocupă de căutarea şi aducerea jucătorilor, a oferit cele mai detaliate şi concludente explicaţii pentru preferinţa conducătorilor de cluburi pentru fotbaliştii străini.
"Noi ne dorim români la echipă, am discutat adesea aceste lucruri în conducerea clubului, ne propusesem să avem măcar 50% români în echipă, dar pur şi simplu nu se poate. Vă dau exemple. Am vrut să-l luăm pe Briceag, de la CSM Râmnicu-Vâlcea. Ne-au cerut 250.000 de euro pe el.
De banii ăştia aducem doi jucători străini foarte buni care sunt liberi de contract, iar suma le-o dăm lor, la semnătură. În plus, străinii sunt mult mai căutaţi afară. Putem să-i vindem, la un moment dat, pe o sumă bună. Românii, după cum vedeţi şi dumneavoastră, nu prea fac faţă în străinătate".
"Când am auzit cât cere Chiţu, am lăsat-o baltă"
Oficialul Petrolului spune că gruparea sa a încercat inclusiv varianta repatrierii unor jucători români: "Ne-am dus, acum câteva luni, la Chiţu, am vrut să-l aducem înapoi, pentru că el nu juca în Franţa. Când am auzit ce pretenţii financiare are, am lăsat-o baltă.
Să vă spun ceva: străinii vin aici să rupă pământul, să obţină performanţe şi apoi să prindă un nou contract afară. Românii nu sunt aşa. Uitaţi-vă la Morar. Dacă nici noi nu l-am mai forţat, atunci cine?
Gândiţi-vă că au fost trei antrenori care au încercat să-l împingă înainte: Rednic, Contra, Răzvan Lucescu. Nu s-a putut. Probleme de mentalitate, de atitudine… Asta este cu jucătorii români.
Am vrut să-l aducem pe Suciu, de la Torino. N-a vrut să vină în România. Am fost să-l luăm pe Sârghi (n.r. – care acum joacă la Maccabi Nethanya). Ne-a cerut 150.000 de euro la semnătură şi 10.000 de euro pe lună salariu. Nu vă mai spun de Deac".
"Jucătorii români se mulțumesc să-și ia repede o mașină, apoi să stea pe banca de rezerve"
Marele necaz al jucătorului român pleacă de la educaţie, inclusiv cea primită acasă, în familie, susține același Marius Nicolae: "Nu e o chestiune de valoare, pentru că avem aici jucători cu calităţi bune. Dar pleacă totul de la mentalitate, de la educaţie.
De la ce sunt învăţaţi românii să-şi dorească de la viaţă. Noi avem o automulţumire atunci când ridicăm un pic capul. Jucătorii români, când ajung în străinătate, nu-şi propun trofee, performanţe, victorii. Se mulţumesc să facă o poză cu tricoul, să-şi ia repede o maşină, apoi să stea pe banca de rezerve şi să se întoarcă după un timp aici".
Florin Prunea, președinte la CSMS Iași, vede lucrurile la fel ca şi antrenorii, pentru a putea creşte numărul de jucători români în competiţiile interne: "E nevoie de un gentlemans agreement între patroni. Sub egida FRF şi a LPF, trebuie organizată o întrunire şi hotărât ca numărul străinilor să fie limitat la un anumit număr.
E nevoie de asta pentru că legile nu permit această limitare, deci trebuie purtată o discuţie, iar patronii să aibă o înţelegere verbală. Sau să se introducă o reglementare ca în Anglia, străinii care vin să fi avut nişte performanţe pentru a putea fi legitimaţi“.
Etichete: petrolul , florin prunea , straini liga 1 , nicolae petrolul , marius nicolae
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...