Exclusiv Nu s-a știut nimic! Românul trecut printre cei mai tari 50 de puști ai lumii a refuzat-o pe Liverpool și a fugit după ce n-a fost luat în lot cu Barcelona
articol scris de Emanuel Roșu04.12.2024, 20:56
Povestea lui poate fi oricând scenariu de film.
Media: Fotbal Club, marți, 19:30, DGS 1
Cupa Ligii Angliei: Arsenal - Newcastle, marți, 22:00, DGS 1
Dumitru Copil (34 de ani) a fost aproape să facă pasul spre cel mai înalt nivel din fotbal, dar alegerile pe care le-a făcut în ultima parte a junioratului l-au dat înapoi.
În 2007, mijlocașul născut la Arad semna cu Heart of Midlothian din Scoția, refuzându-le pe Liverpool și Celtic Glasgow. Hearts au plătit în schimbul său aproape 250 000 de euro, iar așteptările erau uriașe. În urma prestațiilor sale de la echipele de juniori ale clubului din Edinburgh, World Soccer l-a inclus pe Copil printre cei mai buni 50 de puști din lume, alături de Pato, Kroos, Anderson sau Mesut Ozil.
Adrian Ștefănescu este cel care l-a remarcat pe Copil în România. Prin intermediul firmei britanice de impresariat cu care lucra, Ștefănescu l-a prezentat pe Copil mai multor cluburi. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru digisport.ro, fostul agent dă detalii senzaționale din cariera jucătorului pe care fotbalul de nivel înalt l-a dat "dispărut" încă dinainte să aibă o carieră în adevăratul sens al cuvântului.
Dumitru Copil a fost primul român transferat în Vest după intrarea României în Uniunea Europeană
Actele pentru trecerea lui Copil de la Atletico Arad la Hearts au fost rezolvate chiar pe 1 ianuarie 2007, în prima zi cu România ca membră a Uniunii Europene cu drepturi depline.
"Când ești tânăr, lipsit de experiență, e foarte greu să schimbi mediul. E dificil și pentru un adult să fie scos din mediul lui, dar pentru un tânăr de 15 ani. Merge într-o țară străină, se mănâncă diferit, lumea se poartă diferit, se și circulă pe străzi diferit. Nu e așa ușor cum pare... Cred că Dumitru ar fi avut nevoie de mai mult sprijin.
Noi suntem un neam de poeți, ne place să fim alintați, să avem un umăr pe care să plângem. Lui i-au lipsit lucrurile astea. La fel multor altor tineri care au plecat în străinătate foarte devreme", explică Adrian Ștefănescu.
Valoarea fotbaliștilor români a devenit cu totul alta după integrarea în UE. Cluburile din Marea Britanie, atunci și ea membră a comunității europene, au devenit mult mai atente la jucătorii talentați.
"Liverpool l-a vrut și ea. A avut posibilitatea să aleagă între Liverpool, Celtic și Hearts. Ultimele două l-au vrut mai mult, au făcut primele oferte. A rămas să discutăm pe ceea ce avem în mână.
El a avut o înclinație spre Hearts pentru că cei de acolo au fost mai atenți cu el. I-au spus că va fi imediat în anturajul primei echipe, i-au făcut un tur al stadionului, i-au promis că va face pasul spre seniori cât de repede. A semnat, a avut o perioadă bună, a venit și nominalizarea printre cei mai promițători tineri din lume, dar totul s-a rupt destul de repede", spune Ștefănescu.
Dat dispărut după ce nu l-au luat în lot cu Barcelona lui Ronaldinho
Pe 28 iulie 2007, Hearts a jucat un amical cu FC Barcelona, pierdut cu 3-1. Două goluri au fost marcate de Ronaldinho. Lui Copil i s-a promis că va fi parte din lotul de meci, dar a fost trimis în tribună cu câteva ore înaintea partidei.
"Trebuia să fie în lot pentru meciul cu Barcelona lui Ronaldinho. Brusc, în ziua jocului, n-a mai apărut. I-a fost foarte greu să digere informația asta. În câteva zile, a și plecat acasă. Pe undeva, reacția lui este firească.
Mai ales când e vorba de jucători atât de tineri, trebuie să le explici, să discuți cu ei. Nu a dormit toată noaptea știind că-l întâlnește pe Ronaldinho, pe urmă visul s-a spulberat.
Ăsta e fotbalul, știm că e o vorba despre conjunctură. Dumitru a avut un start fulminant, dar încet, încet s-a stins. Țin minte că Chelsea investea foarte mult în aparatură pentru a reuși să prevadă ritmul de creștere al fotbaliștilor. Dar omul e complex, fotbalul este imprevizibil, nu poți să știi ce-ți rezervă viitorul", dezvăluie Adrian Ștefănescu.
Scoțienii de la Hearts au reușit să-l convingă pe Copil să revină la antrenamente, dar relația n-a mai durat mult. În 2009, Dumitru s-a întors la Gloria Arad. A schimbat mai multe echipe din afara prim-planului, apoi s-a pierdut în ligile de amatori. În 2020, a semnat cu Frontiera Curtici, după un sezon la Progresul Pecica.
"Intenționez să-mi găsesc un serviciu și să joc pentru Frontiera Curtici, unde îmi reîntâlnesc mulți dintre prietenii din fotbal, împreună cu care sper să fac o treabă bună. Foștilor mei colegi și domnului antrenor, Dan Stupar, le doresc mult succes mai departe, sunt convins că vor termina în prima parte a clasamentului acest campionat", spunea Copil în urmă cu 4 ani.
În 2010, Copil a petrecut o săptămână la antrenamente cu Swindon Town, care plănuia să-l folosească în campionatul de rezerve. După despărțirea de Hearts, a încercat și să semneze cu Dinamo, dar mutarea n-a mai avut loc.
Etichete: dumitru copil , dumitru copil hearts
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Linda De Sousa Abreu, fost ofițer de închisoare la HMP Wandsworth, din Londra, a fost condamnată la...